Életmód

Tovább élhetnek, akik ősszel születtek?

A szeptember és november között születettek nagyobb eséllyel érik meg a százéves kort, mint azok, akik márciusban születtek – erről számolt be egy friss tanulmány.

A Chicago Egyetem tudósai, dr. Leonid A. Gavrilov és Dr. Natalia S. Gavrilova összesen 1574, 1880 és 1895 között született száz éven felüli amerikait vizsgáltak meg, majd adataikat összehasonlították a hasonló genetikai és környezeti háttérrel rendelkező, de rövidebb életű rokonaikkal. A kutatók szoros összefüggést találtak a születési hónap és a várható élettartam között, különösen az 1899 előtt születettek esetében: az ősszel születettek közül ugyanis sokkal több volt a száz éven felüli, mint a tavasszal világra jötteknél. „A születési hónap várható élettartamra gyakorolt hatása nyilvánvaló, hiszen a hasonló genetikai állománnyal rendelkező és hasonló környezetben felnőtt, de más hónapban született rokonok esetében nem volt olyan magas a hosszú életűek száma – írják a kutatók. –
A vizsgálati eredmények szerint a születéskori közvetlen környezeti hatások rendkívül nagy hatással vannak az öregedési folyamatokra és a későbbi várható élettartamra.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top