Életmód

Egy vizsgálattal kiderülhet, mennyire vagy önzetlen

Svájci kutatók beazonosították az agy azon területét, amelynek különféle variációi alapján ki lehet következtetni, hogy a vizsgált személy mennyire nagylelkű vagy éppen szűkmarkú.

A vizsgálatok során a svájci tudósok MRI segítségével 30 önkéntes résztvevő agyi tevékenységét kísérték figyelemmel, miközben olyan számítógépes játékkal játszottak, melyben pénzt kellett szétosztaniuk saját maguk és ismeretlen emberek között. Azoknál a résztvevőknél, akik nagylelkű döntést hoztak a játékban, és a többieknek is annyi pénzt adtak, mint saját maguknak, a kutatók megállapították, hogy nagyobb kiterjedésű temporoparietális átmenettel rendelkeztek, mint azok, akik a játékban a többieknek kevesebb pénzt osztottak, mint maguknak. A temporoparietális átmenet területe az agyban felelős az én-élmény kialakulásáért, az „én” és a „másik” fogalmának elkülönítéséért, valamint segít elképzelni és megérteni az embernek, hol helyezkedik el az őt körülvevő térben. Az agyi MRI-felvételekből az is kiderült, hogy az agy jobb oldalán elhelyezkedő temporoparietális átmenetben jelentős mértékben megnőtt az aktivitás, amikor a résztvevők éppen döntést hoztak, hogy kinek mennyi pénzt osztanak, nyilatkozta Ernst Fehr professzor, a Zürichi Egyetem emberi viselkedéskutatója. „Fontos megjegyezni, hogy a kísérletben szereplő számítógépes játék nem hasonlítható össze a valós életben előforduló szituációkkal. A való világban hozott döntések ennél sokkal összetettebbek” – mondta dr. Yosuke Morishima, a tanulmány társszerzője. A svájci kutatás részletei a Neuron című tudományos szakfolyóirat legutóbbi számában jelentek meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top