Életmód

Büntetnék a tévedő időjósokat

Egy holland városban azt javasolják: fizessen büntetést az a meteorológus, aki kárt okoz a téves előrejelzésével.

Büntetnék a tévedő időjósokatMindannyian voltunk már úgy vele, hogy bosszankodtunk, mert az időjárás-előrejelzések jó időről beszéltek, aztán mégis szakadt az eső, de talán gyakoribb az ellenkezője, amikor tévesen riogatnak minket a hideggel. Ilyenkor bosszankodunk, hogy lemondtuk a kirándulást, és persze szidjuk a pálcás-mutogatós embert – de azért felelősségre vonni nem jut eszünkbe és nem követeljük rajta a kárunk megtérítését.

Nincs ezzel így mindenki; egy holland város vezetése meglepő javaslattal állt elő: bírságot kellene kiszabni azokra a meteorológusokra, akik téves előrejelzést tesznek közzé.

Az elöljáróknál egy múlt heti prognózis volt az utolsó csepp a pohárban, ekkor a helyi KNMI meteorológiai szolgálat – amelynek előrejelzéseit a helyi média és a sajtó széles körben használja – esőt és viharokat jósolt egész hétre csaknem az ország egész területére, ám végül országszerte kellemes, meleg idő volt, alig esett valahol.

Hoek van Holland városának vezetői szerint a hibás időjárás-előrejelzések komoly anyagi veszteségeket okoznak, különösen a turizmusban érdekelteknek: az emberek otthon maradnak, sőt lemondják a szállodai szobafoglalásaikat.

Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa csak mosolyog a dolgon. Szerinte a szakembert nem lehet ilyesmiért felelőssé tenni, hiszen az ő szakmájukban nem ígérnek, nem is ígérhetnek százszázalékos bizonyosságot.

Mint mondja, a pillanatnyi időjárást rengeteg bonyolult folyamat eredménye adja, sok kiszámíthatatlan tényezővel, így még akkor sem lehet „biztosra menni”, ha az emberi tényezőt kizárjuk.

Tudomásunk szerint a meteorológusok megrendelésre sem adnak százszázalékos garanciával bíró előrejelzést mondjuk egy-egy rendezvény időpontjára, legfeljebb azt vállalják, hogy rövid időn belül értesítést küldenek, ha „vészhelyzet” látszana kialakulni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top