Életmód

Meglepő: több családban még mindig áll a karácsonyfa

Ciki volt, amikor március elején cipelted a karácsonyfádat a szemétbe a szomszédok szeme láttára? Akadnak, akiknél a karácsonyfa még nyáron is a szoba dísze.

A karácsonyfát a hagyomány szerint vízkereszt napján, vagyis január 6-án, a farsangi időszak kezdetén szokás leszedni, de az vesse ránk az első követ, aki ezt mindig, minden évben szigorúan betartotta. Azon már meg se lepődünk, amikor egy lakásban februárban még áll a karácsonyfa, de még a legelvetemültebbek is eltüntetik a fájukat legkésőbb március folyamán. Böbe (26) nem hódol az ilyen olcsó népszokásoknak. Kint tombol a kánikula, beköszöntött a nyár, de a másfél szobás lakásának konyhájában még mindig áll a karácsonyfa a hűtő tetején. „Olyan magasan van, nincs kedvem leszedni. Kihúzza ez már decemberig” – mondja a lány. Amikor azt kérdezzük tőle, hogy nem ciki-e, amikor egy ismerős jön hozzá látogatóba, rögtön rávágja: „inkább vicces.” A legjobb sztorija a gázóraleolvasóhoz kötődik: „Bejön a nő, megáll az ajtóban megdöbbent arccal, és a fára mutatva csak annyit kérdez, hogy »Ez mi?«. Mondom neki, hogy karácsonyfa. Az arckifejezése minden pénzt megért.”

Meglepő: több családban még mindig áll a karácsonyfa

 

Ciki vagy cuki?

Böbe korántsem az egyetlen, aki sokáig érleli a karácsonyfát a lakásában, de nem mindenki ennyire büszke a teljesítményére. „Nekem bizony volt olyan, hogy május végén is állt. Nem hullott a levele, és szép volt, szóval… Amikor végül rászántam magam, hogy kidobom, nagyon ciki volt hajnali kettőkor kilopni az utcára úgy, hogy senki ne lásson meg egy karácsonyfával nyár elején” – emlékszik vissza nevetve Éva (29). Steve (36) nem ilyen lázadó természetű, mint a fent említett két lány, lévén ő csak szemtanúként szerepel a történetben: „Egyszer felugrottunk júniusban Paszkál haveromhoz, és látjuk, hogy a nappalijában ott áll egy méretes karácsonyfa, ami csak haloványan emlékeztet egykori önmagára. Alig volt levele, a díszek pedig elég pocsékul festettek a csupaszodó ágakon. A srác nem zavartatta magát, és csak annyit mondott, hogy nem szereti a bejáratot végigtakarítani a lehulló tűlevelek miatt, ezért inkább megvárja, míg az összes lehullik róla, és csak azután dobja ki.” Amikor a lustaság mögött filozófia húzódik meg…

Timiék (41) fájának még nyáron sem akaródzott tűleveleket hullatni. „Egy drágább fajta normann fenyő volt, ami a bárszekrény tetején állt. Erről a fajtáról tudni kell, hogy a pusztulását nem hullatással, hanem a levelei kifehéredésével jelzi. Nyáron már teljesen fehér volt, egyáltalán nem úgy nézett ki, mint egy karácsonyfa. Anyukám kirakatrendező volt, és amúgy is voltak furcsa díszek a lakásában, úgyhogy a vendégeinknek nem nagyon tűnt fel” – emlékszik vissza Timi. Feri (37) inkább viccként fogta fel, hogy a fája egész évben a dohányzóasztalán állt: „Akkoriban még agglegény voltam, és úgy gondoltam, hogy ez jó poén. Mindenkinek azt mondtam, hogy legalább van valami zöld a lakásban.”

A nyári karácsonyfa nem mindig vicces

A fentieknél szomorúbb történetek is kötődnek a nyáron is álló karácsonyfákhoz. Talán sokan emlékeznek még Antal Imre életének utolsó, nem túl szép időszakára, amikor az egyik bulvárlap adta hírül, hogy a meglehetősen rossz egészségi állapotú műsorvezető lakásában még nyáron is áll a karácsonyfa. Hasonló történt Pityu (29) édesapjával is: „A szüleim válás után voltak, és különköltöztek. Apám próbált nekünk bizonyítani azzal, hogy felhagy az ivással, ami pár hétre sikerült is neki, és karácsonykor meghívott magához a testvéremmel együtt. Nagy fát vásárolt, szépen feldíszítette, de pár héttel később újra elkezdett inni. Összevesztünk, pár hónapig nem beszéltünk, és amikor nyáron újra nála jártam, a karácsonyfa még mindig a helyén volt.”

Ahol egész évben karácsony van

Nemcsak itthon találkozhatunk karácsonyfával és karácsonyi dekorációval a nyári hőségben. Edina (31) sokáig élt Cipruson, ahol a barátja katonaként szolgált, így bőven volt ideje megismerkedni a helyi szokásokkal: „Larnakán egész évben fel van díszítve az utca a karácsonyi fénydekorációval. Nem szedik le soha, de csak télen kapcsolják be. Takarékos.” Talán még ennél is izgalmasabb az edinburghi Scottish Christmas bolthálózat, ami egész évben nyitva tart, és karácsonyi díszeket és kiegészítőket árul, de Szentendrén is nyitott hasonló bolt. Vajon mennyi vásárlójuk lehet júliusban?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top