Életmód

Feltámadnak retró nyaraink!

Csillebérc, Zánka, Aliga, Nógrádverőce – a teljesség igénye nélkül megnéztünk pár szívünknek kedves üdülőhelyet, ifjúsági és úttörőtábort, visszapörgettük kicsit az idő kerekét, majd megállítottuk a jelenben, hogy megmutassuk: azok a nyarak igenis újrajátszhatók.

Balatonaliga – Club Aliga

Régen:

További fotókért kattints a képre.
További fotókért kattints a képre!

A mai Club Aliga területe valaha egy külön Balaton-parti település volt, számos telekkel, nyaralóval, faluközponti épülettel, templomokkal. A telkek a falu főutcájától a part felé és a magaspart felé is húzódtak. Története az 50-es években kezdődik, amikor a párt számára a falut bekerítették, a területeket pedig kisajátították. Nagy szállókat, fedett uszodát, villákat, konferenciatermeket, vendéglőket, üzleteket (hal-, lángossütő, fagyizó, butikok) építettek. Ezenkívül szabadtéri mozi, sportpályák (tenisz-, kézilabda-, focipálya), horgászhelyek, kikötő, játszótér létesültek, és szerencsére megmaradtak a hatalmas füves (és árnyékos fás) napozóterületek. Az egyik részre, az Aliga I.-re a kivételezett pártemberek kaphattak beutalót, de az Aliga II. rész kiemelten zárt terület volt. Itt található Kádár János villája és az államfői rezidencia, ahol például 1960-ban Hruscsov, a Szovjet Kommunista Párt főtitkára, Brezsnyev, 1972-ben Fidel Castro vagy 1961-ben Jurij Gagarin nyaralt.
Ma:
A rendszerváltás után a különböző állami szervek birtokolta Club Aliga magántulajdonba került és megújult, így most régi fényében várja nyaralóit. Budapesttől 90 km-re, az M7-es autópályától 3 perce helyezkedik el. A Balaton keleti kapujának nevezik, mert az első megálló a Balatonnál a főváros felől.
Programok:
Aligán található a Balaton egyik legnagyobb strandja, ahol napos és árnyékos füves területeken pihenhetjük ki a zűrös napokat vagy strandolhatunk családunkkal. De aki inkább aktívan szeretne pihenni és családi programokban részt venni, az már indulhat is: kerékpár- és szörfkölcsönző, pingpong, minigolf-, tenisz-, futball-, strandröplabda- és kosárlabdapályák, vízibicikli, masszázs, vitorlázás, kertmozi és gyermekanimációk várják a látogatókat egész nyáron! Ha megéhezünk, válogathatunk a teraszos étterem, a Retró Presszó és a hagyományos balatoni vendéglátás gyöngyszemei közül, de attól sem kell félnünk, hogy elszakadunk a világtól, mert a szezonban még internetkávézó is működik.
Szállás:
A szállodai szobák megfizethető árakkal, a vízparton helyezkednek el. A pótágyazható kétágyas szobák mellett többágyas, akár 5-6 ágyas, apartmanos elhelyezésre is van lehetőség.

Zánka – Új Nemzedék Központ

Régen:

További fotókért kattints a képre.
További fotókért kattints a képre!

1968 őszétől kezdődött a Zánka és Balatonakali községek közötti Ság-puszta tereprendezése és az infrastruktúra kiépítése. 1969. augusztus 15-én helyezték el a jövendő „város” 90 kg-os süttői márványtömb alapkövét, és 1969-től önkéntes ifjúsági építőtáborok fiataljai is részt vettek a munkában. Az úttörőváros hivatalos átadására 1971. május 25-én, a Nemzetközi Gyermeknapon került sor. Kádár János avatta fel Közép-Európa legnagyobb úttörőtáborát. Az 1980-as évek második felére a szaktáboroztatás, azon belül a képzőművészet, a sport és a környezetvédelem, valamint a hátrányos helyzetű gyermekek üdültetése vált jelentőssé.
Az 1989/90-es évek fordulóján, a társadalmi és politikai rendszerváltás idején, az állami tulajdonú „nemzeti gyermekintézmény” válságos időket élt át, végül állami tulajdonban maradt, és 1996. szeptember 1-jétől Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum, Oktatási és Üdültetési Közhasznú Társaságként ismeri meg mindenki.
Ma:
Zánka szerencsés adottságainál fogva saját, hosszú balatoni partszakasszal rendelkezik, ahol nagy területű, 12-13 000 ember befogadására alkalmas strand és egy gyönyörű kikötő vár minket.
Programok:
A jelentős múlttal és hagyománnyal rendelkező sport- és kulturális létesítményeiknek (sportcsarnok, stadion, szabadtéri sportpályák, teniszpályák, strandröplabda- és strandfoci pályák, színházterem, mozi, galéria, tájház) köszönhetően kulturális és sportfesztiváloknak, gólyatáboroknak, edzőtáboroknak helyszíne a mai napig is. Aki kirándulni szeretne strandolás vagy sportolás helyett, az az Ifjúsági Centrum bérelhető buszaival és hajóival jó kis túrákat tehet a környéken és a Balatonon.
Szolgáltatások:
Éttermek, presszók, drinkbárok találhatók az üdülőközpontban, így ha megéhezünk, nem kell messzire mennünk a szállásunktól.
Szállások:
Kempingek, téli és nyári üdülőépületek, part menti faházak, apartmanok és egy központi épület közül válogathatunk. A 2 ágyas, telefonnal felszerelt hotelszobáktól a 10 ágyas ifjúsági szállásokon át minden van.

Csillebérci Szabadidő- és Ifjúsági Központ

Régen:

További fotókért kattints a képre.
További fotókért kattints a képre!

Az elnevezés mai formája megtévesztő, mert a „csille” szó bányászatra utal, ami a környékre sosem volt jellemző. A nevet eredetileg Csile-bércnek (egy l-lel!) írták. 1948-ban „Úttörőváros” létesült itt, az úttörővasút egyik állomása is itt található.
A kiválasztott terület a háború előtt a cserkészeké volt, államosítás útján került az úttörők tulajdonába. Az Úttörőváros 450 méter tengerszint feletti magasságban, 10 hektáros erdőben, tisztásokkal tarkított területen négy lakó-, egy fürdőépületből, konyhából, modern erdei iskolából, számos fabarakkból állt, amit nyaranta sátortábor egészített ki. A tábornak saját stadionja, egészségháza, színpada, műhelye és postája volt, később vasútmegállót is kapott. A gyermekvasút első szakaszának megnyitásakor adták át az Úttörővárost, az 1948. július 31-i avatón Gerő Ernő akkori közlekedési miniszter is részt vett, akivel a vonaton együtt utazott Rákosi Mátyás, Kádár János és Rajk László.  Az Úttörővárosban évről évre több száz gyermek jutott táborozási lehetőséghez.
Ma:
Zánka mellett a legnagyobb és legintenzívebb múlttal rendelkező budapesti Csillebérci Szabadidő-, és Ifjúsági Központ napjainkban is igen látogatott kirándulóhely, több turistaút halad át a területén. Közvetlenül a városhatár mellett áll a nagy múltú Frank-hegyi turistaház, amit 1930-ban építettek, és a mai napig működik. Erdős tájai a Budakeszi-erdőhöz hasonlóan a Budai Tájvédelmi Körzet részei, így védettség alá esnek. A Budai-hegységben fekszik, a János hegytől 2 km-re, a Normafától 10 percre, hatalmas területen.
Szolgáltatások, programok:
Több száz fős szabadtéri rendezvények, táborok, többnapos konferenciák, szabadidős (nem utolsósorban vidám lánybúcsúk) és sportprogramok helyszíne, a sportpályák mellett nyitott úszómedence, tűzrakóhelyek, paintballpálya, és az izgalmas Kalandpark pedig csak hab a tortán! A szabadtéri területek mellett a sportcsarnokot és különböző befogadó képességű termeket is igénybe lehet venni.
Szállás:
Szállások közül ifjúsági szálló, emeleti szobák, bungalók, nyári szállás kő- és faépületekben, valamint kempingezési lehetőség áll rendelkezésünkre.

Verőcei Expressz-tábor

Régen:

További fotókért kattints a képre.
További fotókért kattints a képre!

1850-ben nyílt meg a Verőcét átszelő Vác–Szob vasútvonal. A félig mezőgazdasági, félig iparos tevékenységet folytató falu életébe a 20. század fordulója hozott nagy változásokat, mikor a világvárossá növekedő Budapest polgárai felfedezték. Sorra épültek az impozáns Duna-parti nyaralóvillák a főváros legjobb építészeinek tervei nyomán. A községet a hetvenes évek elején összevonták Kismarossal, így neve Nógrádverőce után a rendszerváltásig Verőcemaros lett. Az idegenforgalom a hatvanas években fellendült, sok magyar és külföldi fiatal számára vált emlékezetessé a Verőce és Kismaros között elhelyezkedő Expressz-tábor, ahol többek között az Illés együttes is fellépett híres „háztetős” koncertjével, ahonnan több ezer diáknak vannak szép vagy vicces emlékei az akkoriban még nem teljesen közművesített szállásokkal, magánházakkal, fura WC-különlegességekkel, csoportos vonat-őrjegyekkel kapcsolatban. A falu infrastruktúrája ezekben az időkben fejlődésnek indult, és kiépült a falut körülölelő üdülőkörzet, ahol sok helyinek jutott munka.
Ma:
Sajnos a tábor megszűnt, befektetők vásárolták meg, akik a főtér helyén állt Rozsnyay-házat is megvették, amiért cserébe az önkormányzat rendezésiterv-módosítás ígéretével járult hozzá az ifjúsági tábor lerombolásához. Hátha egyszer ez is újjászületik…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top