Életmód

Saját zuhanyt kaptak az állatkerti jegesmedvék

Sokan rosszul viseljük a 30 fok feletti hőmérsékletet, pedig itt születtünk, ezen az éghajlaton. Vajon hogyan bírják a hőséget azok az állatok, akik természetes élőhelyén fagypont alatti a hőmérséklet?

Saját zuhanyt kaptak az állatkerti jegesmedvék

A Fővárosi Állatkert dolgozói nem hagyják megijeszteni magukat holmi harminc fokokkal. „Nem szokott meglepetésként érni minket a hőség, előre készülünk rá” – mondja Hanga Zoltán szóvivő, aki azt mondja, ha nem is tudnak a sarkvidéki állatoknak hideget varázsolni a nyárba, megteszik, ami tőlük telik: megadják a választási lehetőséget.

„Minden élőhelynél kialakítottunk árnyékos és napos részeket is, így az állatok maguk választhatnak. Gondoskodunk a bőséges ivóvízről, hőségriadó esetén pedig mindenféle pluszintézkedéseket is bevezetünk.”

A galériáért kattints a képre
A galériáért kattints a képre

A látogatók általában a pingvineket, fókákat és jegesmedvéket féltik a hőgutától, de szóvivőjük azt mondja, egész jól alkalmazkodnak a helyzethez. A pápaszemes pingvinnek például ez nem is olyan nehéz, hiszen ő speciel Afrikában őshonos. Nem így ketrectársa, a borjúfóka – aki már igencsak örül a föléjük kifeszített árnyékolóvitorláknak és a szórófejes vízpermetnek. Ennek ellenére elég lustán dolgoznak mostanában a „Fóka-móka” fantázianevű produkcióban: ott ugyanis jutalomfalatokért kellene produkálniuk magukat, csakhogy a nagy melegben kevésbé éhesek, nehezen motiválhatók – tudtuk meg.

A jegesmedvéknek rendelkezésükre áll egy teljes szabadtéri medence, jó mély, hogy tartsa a hűvöset. De tegnap egy forgó kerti zuhanyt is felszereltek a sziklájára, úgyhogy a mackó most körbe-körbejárkál – reméljük, nem ettől fog elszédülni, ha a napszúrás megkíméli.

Az elefántok luxusa a slagos zuhany saját személyzettel kivitelezve. Ez már igazi fejlődés ahhoz képest, hogy régen csak egy „bokáig érő tocsogójuk volt” a tájékoztatás szerint, medencét pedig csak 1999-ben kaptak, igaz, akkor nyakig érőt.

Jól bírják bezzeg a meleg helyzetet az antilopok, zsiráfok és majmok, hiszen ők jóval melegebb éghajlaton őshonosak, igaz, nagyrészt nem a vadonban, hanem már eleve állatkertben születtek (valószínűleg ettől sikerült az elviselhetőségi fokozatig alkalmazkodni a hideg égövieknek is). A nagymacskák körülbelül úgy viselkednek így júniustájt, mint a mediterrán népek: a déli órákat az árnyékban hűsölve töltik, és leginkább reggel és este mozognak. Ők ösztönösen betartják a szabályt, tudjátok, a 11 és 3 óra közötti pár éves szentírást.

A hüllők is jól elvannak: ők inkább télen morcosak, hiszen érzékenyebbek a hidegre, bár most már van nekik is termálvizes fűtésük. A lepkék is boldogok: már éjszakára is kint maradhatnak.

Hanga Zoltán bár tudja, hogy mint programajánlat, ilyenkor nehezen versenyezhetnek a strandokkal, de hangsúlyozza: az Állatkertben még mindig hűvösebb van, mint a belvárosban. És mivel még mindig a látogató itt a legmegbecsültebb faj képviselője, párakaput ő is kap: négy ponton is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top