Életmód

Megoldás boldogságkeresőknek

Ha bizonyos jó tulajdonságokat erősítünk magunkban, boldogabbá válhatunk – ezt állítják a Zürichi Egyetem kutatói.

A kutatóknak most először sikerült bizonyítaniuk, hogy bizonyos pozitív jellemvonásbeli tulajdonságaink valóban erősíthetők.
Az egyetem tudósai három csoportra osztottak 178 önkéntest. Az első csoportot arra kérték, hogy erősítsék magukban a „kíváncsiság”, a „hála”, az „optimizmus”, a „humor” és a „lelkesedés” érzéseiket tíz héten át. A második csoportnak a „szépség felértékelésén”, a „kreativitáson”, a „jóságon”, a „szeretet tanulásán” és az „előretekintésen” kellett dolgoznia. A harmadik csoportnak azonban nem volt semmilyen feladata, ők voltak a kontrollcsoport.

Az eredményekből kiderült, hogy a kontrollcsoporthoz képest az első csoport résztvevői arról számoltak be, hogy nőtt az általános elégedettségi szintjük, de mindkét csoport sokkal jobb közérzetről és nagyobb boldogságérzetről beszélt. „Ezek a résztvevők vidámabbak voltak, illetve gyakrabban érezték magukat jókedvűnek” – fűzte hozzá Willibald Ruch, a kutatás vezetője. Az önkéntesek, akik hatékonyabban megtanulták kontrollálni viselkedésüket, a tizedik hét végén azt is elmondták, hogy alapvetően lelkesebbnek érezték magukat szociális helyzetekben.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top