Életmód

A látásunk bánja, ha piacos napszemüveget hordunk?

Összeszedtünk egy zacskó napszemüveget a szerkesztőségben, és teszteltük őket. Volt meglepetés: a Kínából származó kínai átment a szűrőn, de a mindig nagyon óvatos anyuka napszemüvege megbukott.
A látásunk bánja, ha piacos napszemüveget hordunk?

Sokszor sajnáltuk a tízezreket a márkás napszemüvegekre, és rettegve jártunk az olcsó, innen-onnan szerzett darabokban. Bár a szívünkhöz nőttek, a sok riogatás hatására biztosak voltunk benne, hogy gyilkoljuk a szemünket.

Valahol mégis fontosabb volt a forma, mivel a dizájn látszik, de az UV-sugarak nem, és csak hosszú távon mutatkozik meg a káros hatásuk. Az idei nyár viszont más lesz, összeszedtük a bátorságunkat és a szerkesztőség tagjainak napszemüvegeit, aztán leteszteltettük őket egy optikában. Egy galériában foglaltuk össze a mérés eredményeit.

Az akciós Armanitól a gitáros buliszemüvegig

A galériáért kattints a képre
A galériáért kattints a képre

Az összeharácsolt zsákmányban alig akad pár márkás, szakboltból származó darab, viszont annál több az érdekesség. Szereztünk kínai gagyit egyenesen Kínából, Kylie Minogue-os diszkószemüveget vásárból, hipermarketeset, plázás ruhaboltit és akciós Armanit, de messze kitűnt a többi közül a putnoki vásárban beszerzett buliszemüveg, ami két gitárt formáz kihívóan. Ha lenne a napszemüvegeknek Gombóc Artúrja, akkor eksztázisba esett volna. Így csak a szerkesztőség tagjai csaptak le csapatosan egymás napszemüvegeire.

Meg voltunk róla győződve, hogy az olcsóbb darabok nagy része fennakad a szűrőn, de máshogy történt. A legnagyobb meglepetést az egyértelműen partikelléknek szánt vásári gitárszemüveg okozta, mivel az is százszázalékosan szűr. Száz százalékkal ment át a kínai szemüveg, a hipermarketes, ahogy az utcai árustól, a bizsuboltból és a ruhaboltból beszerzett darabok is.

Anya szemüvege a legrosszabb

A galériáért kattints a képre
A galériáért kattints a képre

A tizenháromból mindössze kettő napszemüveg bukott meg az UV-vizsgálaton, az egyiket ráadásul a biztonság- és egészségmániás édesanyánktól kunyeráltunk el. Róla azt kell tudni, hogy egyszer egy olyan sötét, polarizáló szemüveggel örvendeztetett meg minket, ami mellett a drogbárókat rejtő, lesötétített ablakú luxusautók is elbújhatnak. Kiderült, hogy az egyébként nagyon csinos szemüveget még a 80-as években vette egy Balaton-parti árusnál. A két lencséje már ránézésre sem egyforma, az egyik hol nulla százalékot, hol 90-et szűr a színátmenettől függően. Ahol sok a festék, ott egész jó, ahol kevés, ott semmit sem ér.

A másik bukott szemüveget egy erdélyi vásárban szereztük, miután semmi pénzért kaptunk isteni sajtokat a sajtos néniknél. Az antikos-kacatos árusnál nem lehetett ellenállni az egyik rikítóan színes szemüvegnek, bár az olcsónak tűnő műanyag és az ötszáz forintos ár nem sok jót ígért. Hordtuk is rendesen, pedig még látszik is az üvegén, hogy foltokban kopik róla valami. Valószínűleg az UV-szűrő réteg az.

A profi hamisítvány megbukott

A galériáért kattints a képre
A galériáért kattints a képre

Természetesen a márkás szemüvegek is kiváló minősítést kaptak, bár az optikában említették, hogy láttak már nagyon profi, hamisított Gucci napszemüveget. Egyébként a tapasztalat az, hogy ritkán akad fenn napszemüveg a vizsgálaton, és akkor is jellemzően a régiekkel van gond. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság oldalán a veszélyes termékek között csak öt napszemüveg árválkodik, azoknál is inkább azt hangsúlyozzák, hogy balesetveszélyesek, látáskárosító hatást csak egy kínai bolti légyszemüvegnél említenek.

Az olcsóbb napszemüvegekkel azért nem árt az óvatosság, ha például domború a lencséjük, akkor torzíthatnak, ami fejfájást, szédülést okozhat. Az sem mindegy, hogy a lencse anyaga UV-szűrő, vagy csak a felületére vittek fel egy réteget, mert ha megkarcolódik, akkor ott máris támadnak a szemünkre az UV-sugarak. Egyébként nem kell görcsölnünk egy-egy pár ezer forintos darab miatt, csak fáradjunk el egy optikába, és egy pillanat alatt bemérik nekünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top