Életmód

Keressük a választ: Miért jó pucéran bringázni?

Segítség! Nem értjük! Vajon mi motiválja azt a sok ezer embert, akik évről évre részt vesznek a meztelen bringások felvonulásán?

A meztelen biciklisekre idén is lehetett számítani, a világ számtalan nagyvárosában (San Francisco, London, Madrid, Amszterdam, Guadalajara) ugyanis ismét megrendezték a meztelen kerékpárosok menetét, a World Naked Bike Ride-ot, ahol idén is több ezren vetkőztek anyaszült meztelenre, hogy a kerékpározást, a környezetbarát közlekedést és a pozitív testkultúrát reklámozzák.

Itthon működne

Fanatikus és egészségesen fanatikus kerékpározókat kérdeztünk, akikről biztosan tudjuk, a bicaj a szívük közepén foglal helyet. 

Keressük a választ: Miért jó pucéran bringázni?

 Panoráma

„Szerintem semmire nem jó ez az egész, ostoba hippi agymenés, ami itthon nem érdekelne senkit, mint ahogy egyébként külföldön se érdekel senkit” – nyilatkozik határozottan Tünde (33). Vele ellentétben Eszter (34) már picit elfogadóbb az ötlettel szemben, de csak picit: „Vicces ötletnek tartom, de nem hiszem, hogy bármilyen döntéshozó megváltoztatja emiatt az álláspontját, nem fognak kiszállni az emberek az autóból, nem fognak tudatosabban étkezni csak azért, mert néhány jó cici elhúz előttük az utcán. Én csak bikiniben vállalnám be, legalábbis Magyarországon. Nem vagyok szégyenlős, de a munkámra igen rossz hatással lenne, ha ruha nélkül szerepelnék bármilyen sajtófotón. Bugyi nélkül pedig nem is tartom túl higiénikusnak a bringázást.”

Naturális vonzalom

Anikó (30) sem nagyon érti, mi lehet ebben jó, neki kézenfekvő magyarázatként a naturalizmus, mint felkapott trendi irány ugrott be elsőre: „Manapság egyre több helyen lehet olvasni a nudista/naturalista programokról, mint meztelen hegymászás, kertészkedés, szafari vagy kézművesszakkör. Szerintem ezeket a bicajosokat is ez a naturális vágy hajtja.” 

A biciklis futárként dolgozó Péter (37) sem nagyon tudja hova tenni a dolgot: „Gondolom ez is ilyen hipster dolog, Vissza a természethez! meg Le a fogyasztói társadalommal! címen. Én személy szerint nem vállalnám, nem vágyom arra, hogy a híradóban szerepeljek, pláne nem a testem révén. Azt tudom elképzelni, hogy max. pár extrán extrovertált magyar venne részt ilyen felvonuláson.” Panni (28) szerint egyértelműen drog hatása alatt kell lenni ahhoz, hogy valaki ilyen megmozduláshoz csatlakozzon: „Őszintén szólva erőteljes pszichoaktív szerek okozta révület nélkül nem látom értelmét ennek a megmozdulásnak, hogy az emberek tömegével pucéran kerekezzenek. A kertek alatt, saját tanyák között biztos nagyon muris.”

Keressük a választ: Miért jó pucéran bringázni?

 Vizuális inger

Kata (31) segítségével sem jutottunk közelebb a megoldáshoz: „Nekem erről a vetkőző ukrán aktivistalányok jutnak eszembe, tudtommal ők sem értek még el semmit azon kívül, hogy a fél világ látta őket meztelenül. Magyarországon vetkőzős idiótákból még rosszul állunk, de látom, számos nyugati városban már a hippiforradalom alatt kitermelődött ez a réteg.”

Semmi köze a biciklihez

Mivel használható választ senkitől nem kaptunk, megkerestük hát a Critical Mass bringás felvonulás egyik szervezőjét, Sinyát, hátha ő tudja a titok nyitját. „Vicces, idétlen meg színes program ez, de az ég adta világon semmi köze nincs a bringához, ezt ugyanúgy meg lehetne csinálni futva, vagy teherautó-platón, esetleg kézen állva” – mondja. Attól azonban senkinek nem kell férnie, hogy Budapest utcáját elárasztják a meztelen bringások, azt a hatóságok nagy valószínűséggel nem engedélyeznék. Közszeméremsértés vagy a közlekedés aránytalan nagy zavarása mindenre tökéletesen alkalmas mondattal utasítanák el.

Szerinted mire jó ez az egész?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top