Életmód

A mediterrán diéta az életminőséget is javítja

Egy négy éven át végzett vizsgálat bizonyítja: a halat, olívaolajat, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend nemcsak az egészségre, de a mentális jól-létre is pozitív hatással van.

A Las Palmas de Gran Canaria és a Navarra Egyetemek a mediterrán étrend az életminőségre gyakorolt hatását vizsgálta négy éven át több mint 11 ezer hallgató részvételével. A nemrég megjelent tanulmányból az derült ki, hogy azok, akik jobban ragaszkodtak a mediterrán étrend mellett, jobb eredményeket értek el az életminőséget mérő kérdőívben fizikai és mentális jólétüket illetően. Az összefüggés a fizikai életminőség tekintetében még erősebbnek mutatkozott. Patricia Henríquez Sánchez, a tanulmány vezető szerzője szerint a mediterrán étrend egészséges táplálkozási modellnek tekinthető. A fő étkezések három alapelemet tartalmaznak: gabonaféléket, zöldséget és gyümölcsöt, valamint tejtermékeket. Az étrend ezen kívül napi 1,5-2 liter víz fogyasztását feltételezi. A zsír fő forrását az olívaolaj szolgáltatja, és ajánlott a bor és más erjesztett italok mértékletes fogyasztása. A minőségi állati fehérjék a halakból, a sovány húsokból és a tojásból származnak. A halak és tengeri ételek az egészséges zsírok forrásaként is szolgálnak. A táplálékpiramis csúcsán a cukor, az édességek, a torták, a sütemények és a cukrozott italok állnak, amelyeket csak időnként, kis mennyiségben ajánlott fogyasztani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top