Életmód

5 tipp, hogy pihentető alvással teljen az éjszaka

Hiába fekszel le korán, reggel karikás szemmel ébredsz, rosszul telik az éjszaka? Esetleg órákig nem tudsz álomba szenderülni, és csak pislogsz a sötétben? Számos oka lehet ennek.

Lássuk, melyek azok a szokások, amik a legtöbb embernél akár komoly alvászavarokat is okozhatnak:

1. Olvasás az ágyban – Ha rászoksz arra, hogy elalvás előtt még olvasol pár fejezetet, a szervezeted megszokja ezt, és később nehezen szenderülsz álomba anélkül, hogy fellapoznál egy könyvet. Az ágyat próbáld csak alvásra és a pároddal töltött szerelmes percekre használni. 

2. Lefekvés előtt már ne ülj a számítógép előtt! – A képernyő erős fénye izgatja a szemet, és az agyat is stimulálja. Ha közvetlenül lefekvés előtt még olvasol, böngészel a neten, az agyad csak lassan és nehezen tud megnyugodni.

3. Ne spórolj a matracon, válassz megfelelő párnát! – Egy jó matraccal sokszor azonnal megoldódnak az alvási problémák, nem érdemes ezen spórolnod! Ugyanez igaz a párnákra is: ha legtöbbször a hátadon alszol, válassz puhábbat, ha inkább az oldalt fekvés híve vagy, keményebb párnára lesz szükséged! 

4. Zavaróan fényes kijelzők – Válassz olyan ébresztőórát, melyen nem világítanak a számok. A jó alvás egyik titka a lehető legnagyobb sötétség, némi természetes, beszűrődő fénnyel. A mesterséges kijelzők, digitális kütyük megzavarják az álmod. 

5.  Esti torna – Egy kis testmozgás sosem árt, de arra érdemes figyelni, hogy ne a lefekvés előtt fogj ugrálásba, főleg ne hangos, pörgős zenére. Az intenzív mozgás még órákon át éber állapotban tartja a szervezeted. Ha mindenképp mozognál, válaszd a jógát, lassú, halk zenére. Ez oldja a stresszt, a jógázás végén való relaxálás pedig segít abban, hogy utána hamarabb elaludj. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top