Életmód

A Kelet hatása a nyugati diétára

Vitalizáló ászanák, harmóniába ringató meditációk és önuralmat építő küzdősportok. Így gyógyítja Kelet bölcsessége a Nyugatot, és még csak levitálnunk sem kell a súlyvesztéshez.

Arról, hogy a világ keleti felén élő emberek mennyivel teljesebb, egészségesebb és láthatóan vitálisabb életet élnek, nemcsak évszázadok óta tartó legendák keringenek, de statisztikák beszélnek.

fogyókúra

Pedig a titkuk mindössze annyi, hogy egészségüket kizárólag a test és a lélek harmonikus egyensúlyában képesek megtartani. Még ha meg is billen belső mérlegük nyelve egy fájdalom vagy egy betegség következtében, testüket arra sarkallják, hogy mielőbb visszaállhasson természetes harmóniájába. A testet gyógyító jóga, a tudatot megtisztító meditáció és a kitartásra nevelő harcművészet csak néhány a módszereik közül, amelyekkel ráadásul még fogyni is lehet.

Meditáld magad karcsúra!

Mert a fogyás tényleg a fejben indul el, és persze életmódváltozás nélkül nem is beszélhetünk
róla. Bizonyos tudatos lelki gyakorlatok vagy a hipnózis és meditáció módszerét ötvöző hipnomeditáció arra szolgálnak, hogy végcélunkat, jelen esetben akár ideális testsúlyunkat nemcsak testünk, de lelkünk harmóniáján keresztül érhessük el. És mindezt gondolataink erejének felhasználásával. Azt mondják, egy ellazult meditációban ugyanis képzeletünk segítségével képesek vagyunk testünkre hatni, sőt befolyásolhatjuk szervezetünk működését.

Ha pedig a kitűzött célunk a fogyás, akkor a meditációval arra fogunk tudni hatni. Bár az interneten ma már számos helyről letölthető fogyást ígérő meditációs gyakorlat, egyesek szerint egy relaxációs meditációnak épp olyan egyénre szabottnak kell lennie, mint amilyen egyedi az elérendő cél is. Bárhogy legyen is, a keleti kultúra szerves része a rendszeres meditáció. Ahogy ma már az is tudományos tény, hogy a pozitív gondolatok a sejtjeinkben is pozitív változást okoznak. A meditáció azáltal, hogy az elménket tartósan kedvező állapotban tartja, nemcsak kitűzött céljaink elérésben segít, de megfiatalítja testünk sejtjeit, gyógyító hatásánál fogva pedig szervezetünk legapróbb folyamatait is képes pozitívan befolyásolni.

Hogy ez mennyire így van, azt Nóra a saját bőrén érzi: „Minden reggel és este félálomban elképzeltem magam, ahogy egyre vékonyabb, karcsúbb, szebb vagyok. Arra is szoktam meditálni, hogy ne kívánjam meg azokat az ételeket, amelyek nem tesznek jót nekem, és csökkenjen az éhségérzetem. Egy hétig nem látszott semmi, aztán szépen fokozatosan csökkenni kezdett a derékbőségem. Természetesen rendszeresen mozgok és odafigyelek, mit eszem, de akkor sem jönnek vissza a leadott kilók, amikor valamilyen okból néhány napig kimarad az edzés.”

Fogyj kitartott ászanákban!

A jóga talán egyik legfontosabb érdeme, hogy segít rátalálni a testtudatodra, és meglepően rövid időn belül eljuthatsz annak érezhetően egyre fejlettebb szintjeire. Azon túl, hogy tested szinte minden izma újra elkezd élni, meghatározott ászanákkal méregteleníted a szervezeted, gyorsíthatod az anyagcseréd, és csökkentik a legkritikusabb pontokon, a derékon, csípőn és a hastájon lévő lerakódásokat.

A meghatározott ideig kitartott pozíciók igénybe veszik tested és akaraterődet is, óráról órára egyre hajlékonyabb leszel, és egyre tovább feszegeted saját határaidat. A jóga a legjobb módszer arra, hogy rátalálj a mozgás örömére testsúlytól és életkortól függetlenül. Segít a magabiztos, helyes tartás megtalálásában, gyönyörűen feszesíti izmaidat és formálja tested sziluettjét. Aki már próbálta a száraz jógát, és nincs szív- vagy magasvérnyomás-problémája, annak a magas páratartalmú (40–60%) és a 32–38 °C-ra felfűtött teremben végzett hot jógával is érdemes próbálkoznia.

A melegben végzett jóga a bőséges izzadással nemcsak méregteleníti a testet, felgyorsítja a zsírégető folyamatokat, tisztítja, megszépíti a bőrt, de már néhány foglalkozás is nagyszerűen formálja a testet. Tudja ezt Krisztina is, aki bemerészkedett a meleg teremben: „Alig néhány perc után már a szempillámról is izzadságcseppek gurultak végig arcomon, az óra végére pedig úgy éreztem, mint ha expressz méregtelenítenék a bőrömön keresztül. Az első pozíciótól az utolsó hosszan kitartott ászanáig teljes blackout volt. Esélye sem volt gondolataimnak elkalandozni. Az egész 90 perc iszonyú kemény munka volt, de a teremből kilépve, abban a pillanatban úgy éreztem, minden korlátomat átugrottam.”

Verekedd le magadról a felesleget!

Egy harcművészeti foglalkozás során tested minden része fegyverré és pajzzsá válik egyben, mind új funkciót kap. A sípcsont lándzsává, a karok kardokká, a könyök és a térd mindent megsemmisítő fejszévé. Ehhez azonban tested minden porcikáját kíméletlen erőnléti, taktikai és kardiotréning alá kell venni. A harcművészeteknek azonban, mint minden sportnak, nemcsak az izomerőt, a gyorsaságot köszönhetjük, de nagyon komoly a személyiségformáló hatásuk is. Megtanít apró célokat kitűzni, céljaidért küzdeni, fájdalmat és fáradtságot elviselni. Fejleszti a mozgáskoordinációt, önfegyelemre, önmagad és mások tiszteletére tanít, és nem kevés önbizalmat pumpál beléd. „Én a ving tsun nevű küzdősportra iratkoztam be közel másfél éve, a célom nem elsősorban a fogyás volt, sokkal inkább valami intenzív erőnléti munkát kerestem” – meséli Lili, aki azért annak is örült, hogy az izzasztó edzéseknek köszönhetően teste is átalakult. „Mintha a helyére került volna rajtam minden, a testem kontúros lett, izomzatom szálkás és kemény, ám én mégsem ennek örülök a legjobban, hanem annak az önbizalomnak, amit magamba szívtam.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top