Életmód

Változtasd meg az életed – a biztos recept

Egyszerűen nem mennek ki a divatból az önsegítő könyvek, hiszen mindig van, aki éppen olyan élethelyzetben van, amire pont "attól a bizonyos" könyvtől remél választ. Kiknek segítettek valójában?

Az önsegítő könyvek az elmúlt fél évszázad legkeresettebb könyveivé nőtték ki magukat, ezeknek köszönhetően megszületett az úgynevezett do-it-yourself, vagyis csináld-magad-terápia jelensége, amikor is az ember saját kezébe veszi a változás folyamatát, mankója pedig nem más, mint egy okos könyv. Jó vagy nem jó, tény, hogy ezek a könyvek óriási szerepet töltenek be a hétköznapi problémamegoldásban, az olvasó érhető, meggyőző és hihető receptet kap pszichés, érzelmi, viselkedésbeli problémáira. S ha a végső megoldást – az örök békét, boldogságot, lelki stabilitást és ki tudja még mindent – nem is hozzák el, valamit azért adnak. Olvasóink segítségével ismert sikerkönyveket teszteltünk.

Könyvek, amik megmondják a tutitMiért a rossz lányokat szeretik a férfiak?

Megosztó könyv, alapjaiban változtatja meg a belénk nevelt női szerepekről és a kapcsolatokról való véleményünket. Kiderül, hogy miért nem értékelik eléggé a férfiak, ha kedvesek vagyunk velünk, kitesszük a lelkünket is, és mi az oka annak, hogy azokért a nőkért bolondulnak, akik kiállnak magukért, és nem „ugranak át a karikán”, mint az idomított, jól nevelt lányok. Az olvasók számos konkrét történeten keresztül sajátíthatják el a férfiak meghódításának és megtartásának trükkjeit. A szerző a nagy érdeklődés miatt megírta a folytatást is, Miért a rossz lányokat veszik el a férfiak? címmel.

Eszter (33): „A barátnőimmel csak úgy hívjuk ezt a könyvet, hogy a »Biblia«. Amikor először olvastam, ledöbbentem, hogy mennyi mindent csináltam rosszul a korábbi kapcsolataimban. Amikor a pasik kedvében akartam járni, és alkalmazkodni hozzájuk, éppen a célom ellenkezőjét értem el a nagy odaadásommal. A könyv megtanított arra, hogy a kapcsolat elején kell meghúzni a határokat, mert később szinte lehetetlen rávenni a férfiakat, hogy több energiát fektessenek a dologba, és azt is, hogy nem éri meg »jó kislánynak« lenni. Azt is megértettem, hogy a hisztinél sokkal hatékonyabb és elegánsabb módszerek is léteznek, ha nem tetszik valami. A filozófiát már többször alkalmaztam, és működik – persze csak akkor, ha az ember eléggé szereti és becsüli önmagát ahhoz, hogy nemet tudjon mondani a partnere megalázó vagy önző kéréseinek, és nem retteg attól, hogy az úriember esetleg könnyebben kezelhető barátnőt keres.”

Könyvek, amik megmondják a tutit

Dale Carnegie – Sikerkalauz

Jó pár háztartás kötelező darabja a Sikerkalauz valamennyi könyve. A mű hosszú múltra tekint vissza, 1937-ben készült az első angol nyelvű kiadás. A szerző eredetileg azért írta a könyvet, hogy a hatásos beszéd és az emberi kapcsolatok fejlesztésére kialakított kurzusának tankönyve legyen, helyette világméretű sikertörténet lett, amit az évtizedek során sok millióan fellapoztak, feldolgoztak.

Kata (32): „Én a hatodik, átdolgozott, 1992-es kiadásra támaszkodtam, amikor gimnazistaként eltökélt szándékom volt, hogy okos, művelt, sikeres, kedves szupernő leszek. A könyvet szó szerint faltam, és kétségem nem volt afelől, hogy meghódítom az egész világot. Bár a dolog nem jött be, azt hiszem, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy akaraterőmet (na meg a fantáziámat) felturbózzam, a könyv néhány mondata menthetetlenül az agyamba égett: Öt szó, ami megváltoztathatja az életed: »Életünk olyan, amilyenné gondolataink teszik.«”

Könyvek, amik megmondják a tutitLouise L. Hay – Éld az életed!

A szerző gyerekként szexuális zaklatás áldozata volt, később pedig súlyos rákbetegséggel küzdött, így jól tudhatja, hogyan vehetjük a sorsunkat a saját kezünkbe. A könyv tulajdonképpen egy mentális kezeléssorozat: gyakorlatait elvégezve megszabadulhatunk a rossz beidegződésektől, amelyek megakadályoznak minket céljaink elérésében és veszélyeztetik a lelki és testi egészségünket. A könyv legfőbb üzenete az, hogy „ha készek vagyunk a szellemi erőfeszítésre, csaknem minden bajt orvosolhatunk”.

Zsanett (38): „Életem egyik legnehezebb időszakában találkoztam a könyvvel. Megrázó élmény volt szembesülni azzal, hogy minden negatív dolog, amit magamról gondolok, mások által hangoztatott vélemények halmaza. A könyv segítségével dolgozni kezdtem azon, hogy átformáljam a magamról alkotott képemet, és végre jó dolgokat, pénzt, szerelmet, jó munkahelyet vonzzak az életembe. Türelmesebb és elfogadóbb lettem magammal szemben, és végre lezártam néhány olyan kapcsolatot, amelyek terheit régóta hurcoltam magammal. A gyakorlatok néha sok régi fájdalmat a felszínre hoznak, olyan ez, mint egy lelki sebészeti beavatkozás: kellemetlen, de utána minden sokkal könnyebbnek tűnik.”

Könyvek, amik megmondják a tutitVedd kézbe az életed! 

Életvezetés témakörben született a német pszichológusnő könyve, aki egy könnyed és érthető forgatókönyvet kínál a mindennapokhoz. A könyv olyan fejezetcímeket kapott, mint: Pozitív gondolkodás. Gyengeségből erőt! A lazítás művészete. Álmokból születő célok. Önmenedzselés minden nap. Célja, hogy felhívja a figyelmet, mekkora erők szunnyadnak bennünk, amiket azonban legtöbben kiaknázatlanul hagynak.

Enikő (30): „Fogalmam sincs, honnan került ez a könyv hozzánk, véletlenül bukkantam rá otthon pár éve, de jókor jött. Mélypontomon voltam, egy nagyon szorongós időszakot éltem át akkoriban. Esténként az ágyban ezt lapozgattam. Sokat gondolkodtam rajta, és ha a gyakorlatokat nem is végeztem el, arra azért jó volt, hogy tudatosítsam magamban, hogy csak én segíthetek magamon.”

Könyvek, amik megmondják a tutitA jókislányoknak nem terem babér

Ute Ehrhardt német pszichológus 1994-es könyve az évek során rengeteg nőt felrázott, de minimum elgondolkodtatott arról, hogy mi a fenének kell mindig minden körülmények között jól neveltnek lenni, mások szeretetéért, elfogadásáért megfeszülni. A szakember olyan nők példáján keresztül érvel, akik alávetettségben, nulla önbecsüléssel, félelmekkel és önálló gondolatok nélkül élik az életüket, és nem értik, miért nem működnek, mint nők. 

Judit (29): „Úgy tizennyolc éves lehettem, amikor ezt a könyvet az édesanyámtól megkaptam. Pont attól a személytől, aki jókislánynak nevelt. Akkoriban nagyon vacakul éreztem magam a bőrömben. Bár szép lány voltam, a barátnőimmel ellentétben nekem nem volt pasim, engem nem hívtak randizni, inkább csak havernak kellettem. Aztán elolvastam ezt a könyvet, és egy csomó minden a helyére került. Tükröt mutatott és ráébresztett, milyen vagyok, és hogy a fejem fölött pislákoló glóriára nincs mindig szükség. Szerettem ezt a könyvet, sokat adott, és mind a mai napig őrzöm.”

Neked melyik önsegítő könyv van meg otthon?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top