Életmód

Kézfogásod árulkodhat egészségedről

A legújabb kutatások szerint néhány meglepően egyszerű vizsgálattal megállapítható, mekkora az esélyed az időskori elbutulásra, agyvérzésre, vagy akár az Alzheimer-kórra.

Az Amerikai Neurológus Társaság 64. éves konferenciáján ismertetett kutatás során 2500 férfit és nőt vizsgáltak több mint tíz évig, és kimutatták, hogy a demencia és a stroke kockázata összefüggésbe hozható a kutatás elején mért kézfogáserősséggel. Az erős kézfogás a stroke 42 százalékkal alacsonyabb kockázatával függött össze a 65 éven felüliekben a gyengébb markú résztvevőkhöz viszonyítva. Erica Camargo, a tanulmány szerzője azzal magyarázza az összefüggést, hogy az agyi vaszkuláris rendellenességek többféleképpen is megnyilvánulhatnak; feltételezhető, hogy ha valakinek különösen gyenge a kézszorítása, ez azt jelezheti, hogy nincs rendben az általános szív-érrendszeri egészsége.

A járásvizsgálat:
Ugyanebből a kutatásból az is kiderül, hogy az általában gyorsabban járó emberekben sokkal alacsonyabb a demencia kialakulásának kockázata, mint csigalassú társaikban. Azokban, akik középkorúként lassabban jártak, másfélszer nagyobb az elbutulás kialakulásának valószínűsége.

Az alvásteszt: Ha nyitott szemmel alszol, a memóriapanaszok nagyobb kockázata leselkedhet rád idősebb korban. A St. Louis-i Washington Orvostudományi Egyetem legújabb kutatásából kiderült, hogy azokban az emberekben, akik óránként öt percnél hosszabb időre ébrednek fel, nagyobb valószínűséggel alakul ki amiloidfehérje-lerakódás az agyban, ami az Alzheimer-kór előjelének számít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top