Életmód

Kevesebbet nassolunk a csipszadó óta

Húsz százalékkal kevesebb sósat veszünk, a csokikról viszont nem akarunk lemondani. Az ENSZ is csipszadót javasol.

Húsz százalékkal kevesebb sósat ropogtatunkVáratlanul fellépett az egészségtelen ételek túlzott fogyasztása ellen az ENSZ. Bár a szervezetről inkább amiatt hallunk, hogy az éhezés ellen küzdenek, most a túlfogyasztás megakasztására javaslatot is tettek, adta hírül a Huffington Post. Egy jelentésben azt írják, hogy a kormányoknak adót kellene kivetniük a szénsavas üdítőkre és az olyan egészségtelen ételekre, amelyekben sok a telített zsírsav, a transzzsírsav, a só és a cukor. Ez főleg a zsíros gyorséttermi ételekre, sós harapnivalókra és édességekre vonatkozna.

A hirtelen fellépést azzal magyarázzák, hogy szerintük az emberi jogokat sérti, ha minden sarkon gyorskaják fogyasztására ösztönöznek minket. Aggasztó adat, hogy ma minden hetedik ember túlsúlyos vagy elhízott, és ez különböző szívbetegségeket és cukorbetegségeket okozhat.

Drámai visszaesés ropifronton

Mivel a csipszadót nálunk már szeptembertől bevezették, kíváncsiak voltunk, ez visszafogta-e a vásárlókat. „Az eddigi visszajelzések szerint a sós termékeket érintette a legdrámaibban az adó bevezetése, legalább húsz százalékkal csökkent a sós ropogtatni valók és csipszek fogyasztása – mondta Bélai Krisztina a Magyar Édességgyártók Szövetségétől. – Ezt főleg a tradicionális magyar termékeket gyártó cégek érezték meg, például a ropigyártók.”

„Az édességek piacán még nem látjuk a visszaesést, a teljes képet módosíthatta az ünnepi időszak és az esetleges szeptemberi előre berendelések. A több éve tartó, minőségi édességfogyasztást előtérbe helyező kultúránk afelé változhat, hogy a fogyasztók egyre inkább az árat fogják nézni, és többen választják az esetleg gyengébb minőségű, olcsóbb édességet.” Egyébként az Országos Kereskedelmi Szövetség is azt várja 2012-re, hogy a vásárlási szokásokban a döntő tényező a fogyasztói ár lesz továbbra is, és elsősorban az olcsóbb termékeket és vásárlási lehetőségeket fogjuk keresni.

Később bepótoljuk?

„Egy nagyobb áremelés után mindig visszaesik a fogyasztás, de utána visszaáll az eredeti szintre, a kávénál is ezt tapasztaltuk. Ez főleg az élvezeti cikkek esetében érvényes, ide tartoznak az édességek és a csipszek is” – mondta dr. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője.

Ráadásul az adót csak a csomagolt termékeken szedik be, a cukrászdából a süteményt vagy a pékségből a sajtos pálcikát most sem sújtja a népegészségügyi termékadó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top