Életmód

Horkol, mint a gép, de soha nem tudnék nélküle aludni

Forgolódik, horkol, szuszog, pisilni jár: gyakran a partner a pihentető alvás egyetlen akadálya, a legtöbben mégsem tudnánk lemondani az együtt alvásról.
„Istenem, add, hogy abbahagyja végre!”

„Ha háton alszik, úgy horkol, mint egy gép: hangos, pöfékel, nagyokat nyel, csámcsog, és mindennek tetejében az amúgy is változatos hangrepertoár elég gyakran fulladásos köhögésbe tokrollik. Nehezen szoktam meg, számtalan álmatlan éjszakám ment rá, de három év együttélés után hiperérzékenyek lettek a szenzoraim, egyből meghallom az első horkolásütemet, és még időben megcirógatom, hogy forduljon oldalra. Így megmenekülök” – írja egyik olvasónk a Nők Lapja Café titokfalán, a Megsúgom oldalon. 

Sehogy nem jó…

Nem kell kutatónak lenni ahhoz, hogy belássuk: a jó alvás és a jó házasság a kiegyensúlyozott mindennapok meghatározói, ellenben már kutatók kellettek ahhoz a megfigyeléshez, amiből kiderült, a krónikus alvászavarok hasonló panaszokat okoznak, mint a krónikus párkapcsolati problémák. Mindkettő nagy teher a léleknek és a szervezetnek, ami sok stresszel, gyakran depresszióval, keringési zavarokkal és az életminőség romlásával jár.

A problémák legtöbbször valamilyen fontos élethelyzet-változással állnak összefüggésben, egy betegség, a gyermekáldás, de gyakran a lakhelyváltozás vezet az egészség-alvás-párkapcsolat háromszög felborulásához – írja a német pszichológiai szaklap, a Psychologie Heute. Márpedig ha az alvás valamiért felborul, annak a házasság is kárát látja. Persze a tétel fordítottan is igaz: ha a párkapcsolatban gondok jelentkeznek, azt gyakran álmunkba is magunkkal visszük, a jó alvásnak így megint csak lőttek. 

S bár számtalan, a témában elkövetett vizsgálat igazolta, hogy a szervezet számára gyakran pihentetőbb a külön alvás, az ember szervezete így regenerálódik, ennek ellenére a párok többsége soha nem aludna a párjától külön – állítják az Utah Egyetem kutatói, akik az együtt, illetve külön alvás szubjektív oldalát vizsgálták. A felmérésből világosan kiderül, horkolás ide vagy oda, nem esik jól egyedül aludni; a legtöbben a magányos alvást nem tartják pihentetőnek, zaklatottak, és óriási a hiányérzettől szenvedtek. Tudja ezt Zsuzsanna (61) is, aki harminchárom év házasság után már nem tud jókat aludni, ha nincs mellette a férje: „Nagyon hangosan horkol, de ha nincs mellettem, akkor nagyon fázom. Ő az én kályhám. Ha tudom, hogy aznap nem alszik otthon, két-három fokkal mindig feljebb teszem a fűtést éjszakára” – meséli nevetve. 

 

Soha nem aludnánk külön ágyban!Te melyik csoporthoz tartozol? Inkább egyedül alszol, de pihentetően, vagy párban, picit zaklatottan? Ha van véleményed a témában, oszd meg velünk te is a Nők Lapja Café titokfalán, a Megsúgom oldalon – ahol anonim, regisztráció nélkül tudsz üzenni. Kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top