Életmód

Készülj az allergiaszezonra már most!

Nemcsak a tavasz érkezik nemsoká, de az allergiaszezon is. Késő, ha akkor kapnak észbe a tüsszögők.
Készülj az allergiaszezonra már most!

Az első pollenszezon már február végén, március elején elkezdődik. A fák pollenjei jelennek meg először a levegőben – a mogyorófa már a levelek megjelenése előtt virágzik. „Sok allergiás beteg évről évre az reméli, talán idén nem lesznek tünetei, ezért nem kezdik el időben a felkészülést az allergiaszezonra. Tény, hogy az allergia tünetei nem egyformán intenzívek minden évben, de akinek igazolt allergiája van, nem ússza meg panaszmentesen” – kezdi dr. Hangonyi Csilla allergológus szakember.

Hasonlóan látja a helyzetet dr. Temesszentandrási György, az Aesthetica Orvosi Központ allergológusa is: „Sajnos nem jellemző, hogy az allergiás betegségben szenvedők elkezdenék a felkészülést a tavaszi időszakra. De persze ezt sok más kórképben szenvedő betegről és sajnos az egészségügy globális szemléletéről is el lehet mondani. Talán csak az utóbbi évtizedekben helyeződik a hangsúly a megelőzésre.”

Pedig fontos lenne, hogy már a téli időszak alatt „edzzünk” a pollenszezonra, ami persze nem azt jelenti, hogy mindenféle gyógyszereket kellene szednünk. A szakembertől megtudtuk, hogy a legfontosabb a kiegyensúlyozott, vitaminban, ásványi anyagban gazdag táplálkozás, illetve az, hogy étkezés során kerüljük a szervezetre káros adalékanyagok, szintetikus származékok, színezékek, ételízesítők használatát. Tartsuk távol magunktól a mesterségesen előállított termékeket! Együnk kevesebb cukrot, zsírt, sót, fogyjunk le! Mérsékeljük az alkoholfogyasztást, hagyjuk abba a dohányzást! – hangzanak az alapparancsolatok. „A hangsúlyt nem a nyomelemekre, vitaminkészítményekre, hanem az említett életmódra és étrendi változásokra helyezném. Szeretjük azt hinni, hogy mindenféle tabletták beszedése helyettesíti a mozgást, a megfelelő étkezést, pedig nem így van” – magyarázza dr. Temesszentandrási György. 

Fontos a megelőzés

Készülj az allergiaszezonra már most!Hasonló véleményen van dr. Brandl Beatrix, az Art Medic orvosigazgatója, akihez nap mint nap rengeteg allergiás beteg érkezik. A fül-orr-gégész szakember szerint Magyarországon az allergia népbetegség, amit azért nehéz kezelni, mert egyáltalán nem egyértelmű a kiváltó ok. „Lehet, hogy az arcüregben található krónikus gyulladás tartja fenn az allergiás tüneteket, de akár még lelki eredetű probléma is okozhat immungyengeséget” – mondja a doktornő. A legjobb, amit tehetünk, hogy még az allergia- és persze a szokásos tavaszi influenzaszezon ideje előtt hozzálátunk az immunrendszerünk megerősítéséhez.

„Fontos, hogy tél végén a tüdőt  átszellőztessük, hogy friss levegőn sétáljunk, de talán ennél is hatékonyabb a rendszeres úszás; az erőltetett légzés, az arcüreg párával való átmosása ugyanis enyhíti a tüneteket. A szervezet erősítése mellett mechanikus gyógymódok is hatékony megoldást nyújthatnak: például sokan döntenek a krioterápia (hidegterápia) vagy a kauter (égetéses) terápia mellett, amik egy-két évre megoldást jelenthetnek; megint mások az akupunktúrára esküsznek” – magyarázza dr. Brandl Beatrix. 

Sok jó termék van a piacon

A piacon ma már számtalan hatékony termék létezik. Újdonság az úgynevezett specifikus immunterápia, amit például parlagfű, feketeüröm okozta szénanátha, allergia esetén ajánlanak. Ennek során az allergiás páciens egy hónapon át hígított allergént juttat emelkedő dózisban, szájon át, spray formájában a szervezetébe. Fontos, hogy ezt a kezelést az allergia-időszak előtt két-három hónappal (például parlagfű esetében áprilisban) kell elkezdeni. 

Ajánlott a C-, E-, A-, D-vitamin, a réz, cink és szelén bevitele, egészíti ki az elmondottakat dr. Hangonyi Csilla. „Pollenallergiások ne szedjenek, vagy óvatosan használjanak gyógynövényekből készült táplálékkiegészítőket, teákat, mert súlyos allergiás tüneteket okozhatnak; ez a méregtelenítő kúrák esetében lehet fontos. A virágméz fogyasztása is panaszt okozhat!”
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top