Életmód

A hűséges férj titka: ne keress többet nála

A harmonikus házasság titka, hogy a családi büdzsé nagy részét a férfi vigye haza – állítólag.

A hűséges férj titka: ne keress többet  nálaEgyre több házaspár dönt amellett, hogy felcseréli a tipikus házastársi szerepeket: a nő munkába megy, a férfi pedig otthon marad a gyerekkel. Látszólag jól működik ez a leosztás, a párkapcsolat ebben a formában mégis csak ritkán funkcionál – legalábbis ezt állítják a Cornell Egyetem szociológus kutatói, akik éveken át dokumentálták párok anyagi helyzetét, figyelemmel követték, ki mennyit tesz a közös kasszába, illetve hogy párkapcsolatuk az évek során hogyan alakult – írja a pszichológiai szaklap, a Psychology Today.

Megfigyeléseiket a számok nyelvére is lefordították, ebből pedig kiderül: ha a teljes családi kasszát a nő fizetése fedezi, a férfiak nagyobb hajlandóságot mutatnak a hűtlenkedésre, egészen pontosan ötször gyakrabban lépnek félre, mint azok, akik kiveszik a részüket a családfenntartásból. A kutatók szerint a férfilélek sajátossága, hogy nem szeretik az anyagi függést, hatalomvesztésként élik meg az ilyen helyzeteket, és a félrelépéssel vesznek revansot. A spektrum másik oldala is érdekes: a kimondottan jól kereső férfiakban szintén nagy a késztetés a félrelépésre, amit a kutatók azzal magyaráznak, hogy jó anyagi körülmények között élő férfiak több olyan élethelyzetbe kerülnek, amikor a kísértés nagy – éppen ezért gyakran élnek is vele. 

A nőknél mindez teljesen másképp alakul, ha anyagilag függenek, csak a legritkább esetben lépnek félre, a nem kereső férfiakhoz képes ötven százalékkal kevesebbszer. Más a helyzet, ha jobban keresnek a férfiaknál, a hűtlenség ilyen esetben már belefér. De vissza a számokhoz: a vizsgálat alapján akkor a legharmonikusabb egy kapcsolat, ha az anyagi kiadások 75 százalékát a férfiak vállalják magukra. 

A hűséges férj titka: ne keress többet  nálaSzerinted ez tényleg így van? Ha van véleményed a témában, üzend meg a Nők Lapja Café titokfalán, a Megsúgom oldalon. Kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top