Életmód

Én-kód: mi a te 7 személyes sikerkulcsod?

Boldogságunk megtalálásra számtalan receptet kaptunk már. A legújabb személyiségfejlesztő program az ember én-kódját kutatja. Töltsd ki kérdőívünket, és tudd meg, neked miben kell fejlődnöd!

Saját személyiségmintázatunktól, karakterjegyeink pontos ismeretétől függ, hogy mennyire érezzük magunkat jól a bőrünkben – legalábbis ezt állítja Woody Woodward író és kutató, aki az aktuálisan felkapott életvezetési program, az úgynevezett én-kód rendszer megalkotója. Kollégáival öt év alatt fejlesztette ki azt a kérdőívet, amiből bárki megtudhatja, melyik az a 7 életterület, aminek erősítésével bevonzhatja a jót.

Én-kód

A szakember szerint az ember mindegy egyes reakciójában az úgynevezett egyedi én-kód tükröződik; ez az egyéni minta határozza meg a hangulatot, a döntéseket, kapcsolatokat – és persze azt, hogy valaki sikeres az életben vagy elbukik. Aki ismeri a saját én-kódját, az vágya szerint formálhatja életét, aki természetével ellentétes módon él, ürességet, frusztrációt és sikertelenséget érez.

Ahhoz, hogy megtudd, mi a te egyéni én-kódod, nézd végig az alábbi kérdőívet, és a hét pont alatt található válaszok közül válassz ki egyet, azt, ami rád a legjellemzőbb. Ez a hét pont lesz a te sajátos én-kódod, s ahhoz, hogy bevonzd a jó energiát, ezeket a területek folyamatosan „táplálnod” kell.


1.
Akkor érzem jól magam…

  1. …ha nálam van az irányítás (például én irányíthatok, ha az életemről, a munkámról, egy meghatározott szituációról vagy egy hétköznapi beszélgetésről van szó). 

  2. …ha szép lehetek (például ha jól nézek ki, ha ápolt vagyok, ha különleges a külsőm).

  3. …ha rendezett vagyok (például tiszta, ápolt és rendes a lakásom, a dolgaim rendszerben vannak, strukturáltak).

  4. …ha érzem a kapcsolatot istennel, az univerzummal (például inspirált vagyok és bizakodó, egységben érzem magam a világgal).

  5. …ha bíznak bennem (például ha mások kitüntetnek a bizalmukkal). 

 

2. Akkor érzem jól magam…

  1. …ha gondoskodhatok másokról (például a családomat anyagilag és lelkileg is támogathatom, ha mások az én tapasztalataim, tudásom révén előnyhöz jutnak).

  2. …ha képes vagyok az akadályokat elhárítani (például ha párkapcsolati, munkahelyi problémákat, kihívásokat képes vagyok megoldani).

  3. …ha itt és most tudok élni (például ha érzelmileg a jelenben tudok élni, ha az életemet teljes szívemből el tudom fogadni olyannak, amilyen, s ha mindennel és mindenkivel érzem a kapcsolatot, az összhangot).

  4. …ha szeretetteljes kapcsolataim vannak (például ha szeretem a partnerem, a családom, a barátaimat és önmagamat). 

  5. …ha tisztelnek (például ha a munkában, a családban és a baráti körömben is elfogadnak, tisztelnek; s ha én is tisztelem magam).


3.
Akkor érzem jól magam…

  1. …ha dolgozom (például ha szeretem a munkát/házimunkát/hobbit, amit csinálok).

  2. …ha szabad és független vagyok (például ha van szabadidőm, ha nem terhelnek a kötelezettségek, ha a munkában önálló döntéseket hozhatok, ha nem érzem, hogy a párom, a barátaim magukhoz láncolnak).

  3. …ha a tudásomat bevethetem (például: ha feladatokat oldhatok meg, ha tudásomat másokkal is megoszthatom, ha megértem a dolgok működési mechanizmusát). 

  4. …ha a baráti kapcsolataimat ápolhatom (például ha barátokkal találkozhatok, velük telefonálhatok, e-maileket, leveleket írhatok nekik).

  5. …ha dicséretet kapok (például ha elismernek, ha tisztelnek, ha egy munkát jól oldok meg, vagy személyem miatt szeretnek, tisztelnek).

 

 

4. Akkor érzem jól magam…

  1. …ha biztonságban érzem magam (például ha önmagamnak, a munkámnak vagy páromnak köszönhetően anyagi biztonságban élek). 

  2. …ha kreatívan tevékenykedhetem (például ha festhetek, énekelhetek, írhatok, barkácsolhatok, kertészkedhetem, átépíthetek). 

  3. …ha az egészségemmel foglalkozhatom (például egészségesen táplálkozhatom, mozoghatok, ha testileg és lelkileg is ápolhatom a testem).

  4. …ha a családdal lehetek (például ha a gyerekekkel, a szüleimmel, párommal vagy rokonokkal lehetek).

  5. …ha elismernek (például ha a magánéletben, a munkában elismernek, ha önmagamat is elismerem, ha jól végzek el egy feladatot).

 

5. Akkor érzem jól magam…

  1. …ha problémákat oldhatok meg (például: ha elromlott dolgokat megjavíthatok, ha a munkában megoldási stratégiákat alakíthatok ki, ha mások problémáit oldhatom meg).

  2. …ha az életcélom megvalósításán dolgozhatok (például az élet értelmét kereshetem, ha életfeladatom megoldásán munkálkodhatok).

  3. …ha a természetben lehetek (például sétálhatok, kirándulhatok, strandolhatok, kerti munkát végezhetek, állatokkal, környezetvédelemmel foglalkozhatok).

  4. …ha hatással lehetek másokra, helyzetekre (például vezetői/vállalkozói/politikai pozícióban lehetek, ennek köszönhetően befolyással lehetek helyzetekre, eseményekre, személyekre). 

  5. …ha ér valamit a szavam (például ha kikérik a tanácsomat, adnak a véleményemre,  ha bölcsnek és előrelátónak tartanak).

 

 

6. Akkor érzem jól magam…

  1. …ha elérem a céljaimat (például ha sikeresen zárok egy projektet, leszerződök, egy áhított célt elérek).

  2. …ha közönség előtt lehetek (például énekelhetek, taníthatok, táncolhatok, beszédet mondhatok, szórakoztathatok). 

  3. …ha tanulhatok (például egyetemre, tanfolyamra járhatok, olvashatok, valami újat tanulhatok). 

  4. …ha jó szülő lehetek (például ha a gyerekeimet jól kezelem, boldoggá teszem, ha tudom, hogy a gyereknevelésben következetes vagyok, ha mások életében a szülő szerepét betölthetem). 

  5. …ha szükség van rám (például ha mások időt akarnak velem eltölteni).

 

7. Akkor érzem jól magam…

  1. …ha nyerhetek (például ha a munkában, játékban nyerhetek, az első lehetek).

  2. …ha élhetek (például utazhatok, kutathatok, új dolgokat próbálhatok, kalandor lehetek). 

  3. …ha az alapelveimhez hű lehetek (például ha morális – vagy egyéb más – értékrendem szerint élhetek, ha környezetemben olyan emberek vesznek körül, akiknek ez szintén  fontos). 

  4. …ha másokon segíthetek (például adhatok, támogathatok, közjó, család érdekében tehetek valamit). 

  5. …ha elfogadnak (például: ha a család, a barátok, a kollégák elfogadnak olyannak, amilyen vagyok).

 

Ha megvan a 7 találat, akkor már csak rajtad áll, hogy ezeket a területeket folyamatosan tápláld. Mondunk pár példát, hogyan!

Akkor érzem jól magam, ha tisztelnek

Ha számodra fontos, hogy tiszteljenek, tégy meg mindent, hogy ezt a területet erősítsd:

– Keresd azokat az élethelyzeteket, feladatokat, amelyek eredménye a tisztelet!

– Zárj le minden olyan kapcsolatot, amiben nem respektálnak. Eressz el minden olyan köteléket, ami azt eredményezi, hogy nem tiszteled magad!

– Tanulj meg toleránsnak lenni, elfogadni azt, hogy minden ember más és más!

– Tisztázd magadban, hogy mit jelent számodra az őszinteség, a becsület, bátorság mit jelent!

– Ne várd el, inkább érdemeld ki a tiszteletet!

– Támogasd azokat, akik segítségre szorulnak, közben pedig ne csak a segítőt tiszteld, de a rászorulót is. 

Akkor érzem jól magam, ha elérem a céljaimat

Amennyiben ez a pont is felkerült a listádra, akkor az alábbiak szerint járj el:

– Kezdd kicsiben! Előbb könnyebben elérhető célokat tűzz ki, majd fokozatosan jöhetnek a nagyok!

– Ha elérted egy célod, ünnepeld meg!

– Ha sikerült megfogalmaznod a célt, írd le egy papírra, és tedd ki egy olyan helyre, ahol minden nap láthatod!

– A célod felé vezető úton mindig tartsd szem előtt, hogy mit szeretnél elérni!

– Tervezd meg előre a napjaidat, heteidet, hónapjaidat úgy, hogy a célodhoz vezessenek!

– Áldozz fel kevésbé fontos dolgokat a célod érdekében!

– A sikertelen próbálkozásokon lép túl, ne emészd magad a sikertelenség miatt!

– Légy flexibilis,ha a célod elérése érdekében irányt kell változtatni, ne hezitálj!

– Minden héten legyen egy napod, órád arra, hogy a céloddal foglalkozz!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top