Életmód

Pozitívumai is vannak a depressziónak

Gondoltad volna, hogy a depressziós állapot előnyökkel is járhat?

Kedvetlenség, levertség, fásultság: a depresszió kapcsán csak nagyon kevesen gondolunk arra, hogy az állapot előnyei, pozitív sajátosságai után kutassunk. Még szerencse, hogy a kutatók ezt megteszik helyettünk, a megfigyelésekből pedig kiderül, hogy a depressziós állapotnak sok előnye is lehet: kísérlettel bizonyították, hogy a depressziós emberek nagyon is tudatosak, ha döntéshozásról van szó. 

A depressziónak pozitívumai is vannak

 

Egy átfogó kutatásban depressziósok egy csoportja olyan számítógépes feladatokat kapott, ahol egy egyszerűnek tűnő feladatot kellett megoldaniuk: egy lakást kellett kiadniuk, illetve egy adott állásra kellett megtalálniuk a legmegfelelőbb embert. Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy míg a depressziósok átgondolt döntés során választották ki a legmegfelelőbb embereket, addig a nem depressziósokból álló kontrollcsoport felületes volt, gyorsan és meggondolatlanul választotta ki azokat, akinek lakást adnának bérbe, illetve alkalmaznának egy munkára. Megfigyelték, hogy a depressziós ember döntés előtt hosszasan analizál, a felkínált megoldásokat pedig nem fogadja el egyszerre, döntés előtt ellenőriz. 

Kutatók szerint a depresszióhoz a legtöbben csak negatív tartalmakat társítanak, pedig a túlélésért folytatott harcban a depressziónak komoly szerepe van. Amerikai viselkedéskutatók szerint a depresszió egy olyan viselkedésminta kialakulásához vezet, ami a depressziós ember számára segítséget ad, hogy az összetett problémákat hatékonyabban oldja meg. A depresszió kivonja az embert a szociális közegéből, hogy adott problémára fókuszáljon, vagyis a depressziós állapot kényszeríti arra, hogy azokkal a dolgokkal foglalkozzon, amelyek adott életszakaszban nagyon fontosak – olvasható a Journal of Abnormal Psychology című szaklapban. 

Szerinted igazuk van a kutatóknak, a depresszió valóban azért alakul ki, hogy egy meghatározott problémára fókuszáljunk?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top