Életmód

A gipszelt kéz az új agytorna

A kéztörés nem mindig tragikus dolog, érdekes következményei lehetnek, ha az ügyesebb kezünk kényszerpihenőn van.
fotó: welt.de
Nem tragédia
Fotó: welt.de

Nem kell aggódni, ha a gyerek keze pár hétre gipszbe kerül, mert ez az agy fejlődésének akár jót is tehet – írja a német hírportál, a Welt Online

Ha az ügyesebbik kéz használatát blokkolják – például ha begipszelik –, az agy szenzoros és motorikus területei megváltoznak – állítja a Zürichi Egyetem kutatója, Nicki Langer. Mit jelent ez pontosan? Ha a jobb kezet egyáltalán nem használjuk, akkor a bal agyfélteke szürke- és fehérállománya, ami a begipszelt jobb kéz kontrolljáért felel, zsugorodik, míg a jobb agyféltekén gyarapszik, a bal kéz pedig egyre ügyesebbé válik. 

A szakemberek tíz jobbkezes páciens agyműködését vizsgálták, akiknek jobb felkarja volt törött. Tizennégy napon át egyikük sem használta az ügyes kezét az olyan hétköznapi tevékenységekhez, mit a fogmosás, az evés vagy az írás, a bal kezüket kellett használniuk. Mindeközben a törött kezű alanyok agyát vizsgálták, s megfigyelték, hogy a fehér- és szürkeállomány zsugorodása meglepően gyors volt. Ez a megfigyelés az agyvérzéses betegek terápiájában különösen fontos lehet, hiszen így az érintett agyterületeket stimulálják. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top