Életmód

Stresszes leszel a nehéz szatyroktól?

A kutatók szerint a cipekedés nemcsak a testünkre, de a lelkünkre is rossz hatással van.

A Hongkongi Egyetem és a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói önkéntesek bevonásával végeztek kísérletet. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport tagjait üres kézzel, míg a másik csoportot nehéz szatyrokkal megpakolva kérdezgették ugyanazokról a – magától a kísérlettől teljesen független – témákról. Az eredmények azt mutatták, hogy azok az alanyok, akiknél nem volt szatyor, sokkal kiegyensúlyozottabban és koncentráltabban társalogtak, mint azok, akiknek közben a súlyokat is tartaniuk kellett.Stresszes leszel a nehéz szatyroktól?

A szakemberek ez alapján arra jutottak, hogy a fizikai súly, melyet például nehéz bevásárlószatyrokban cipelünk, „pszichológiai súlyként” is ránk nehezedik és jelentősen növeli a stresszt.

A Journal of Consumer Research című szakfolyóiratban megjelent tanulmány megemlíti azt is, hogy a fizikai súlyok negatív pszichológiai hatása enyhült, amikor a szatyrokkal megpakolt résztvevőket arra kérték, hogy gondoljanak könnyű tárgyakra, például léggömbökre vagy tollakra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top