Életmód

Miért nem házasodnak a fiatalok?

A válástól való félelem a legnagyobb visszatartó erő a párban élő fiatalok számára – derült ki egy friss tanulmányból.

A Cornell Egyetem és a Közép-Oklahomai Egyetem demográfiai kutatói arra keresték a választ, vajon miért házasodik össze egyre kevesebb fiatal pár manapság, és igen meglepő válaszra leltek: azért, mert félnek a válástól.
A Family Relations című szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy az együtt élő párok több mint kétharmadát aggasztja a gondolat, hogy egy esetleges válás milyen társadalmi, törvénybeli, érzelmi és gazdasági következményekkel járna.
A tanulmányban szereplők nagyjából 67 százaléka vallott úgy, hogy visszatartó erő számára az elköteleződés terén a válástól való félelem, bár a megkérdezettek közül a középosztálybeliek még inkább tekintettek az együttélésre úgy, mint a házasság előszobájára, szemben a munkásosztályhoz tartozókkal, akik hajlamosabbak voltak a házasságot csupán egy papírlapnak tekinteni, és attól is aggódtak, hogy könnyen beleragadhatnak egy rossz házasságba csupán azért, mert párjuk jövedelme nélkül nem bírnának talpon maradni.
A szerzők abban bíznak, hogy vizsgálatuk eredményei segíthetik a házasságra felkészítő szakembereket abban, hogy a célnak megfelelőbb módon újratervezhessék a párok számára készített alkalmaikat, ezáltal enyhíthessék a résztvevők válástól való félelmeit, továbbá a különböző társadalmi osztályok eltérő igényeit is szem előtt tarthassák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top