Életmód

Férfiak is bevállalják a beöntést

Túlsúly és bélgomba: két férfi, két különböző probléma, a megoldás azonban egy és ugyanaz, a beöntés.

Míg sokan maguknak csinálják, mások szakértő segítségével végzik a hátsó nagytakarítást, ami hívei szerint számtalan testi-lelki nyavalyát pucol ki az emberből. Bár a kezelésről beszélni senki nem szeret, két főhősünk mégis vállalta, hogy megosztja az élményeit.

 

 

Belügyi nagytakarítás volt a cél

– Az alapproblémám az volt, hogy méregteleníteni akartam, és mindenhol azt olvastam, hogy ez az ügy a belekre tartozik – meséli Gábor (35), akit a méregtelenítés egy mellékhatása, a fogyás is érdekelt. – Sok olyan módszer van, ami különböző trükkös folyadékokat meg sűrítményeket juttat be, és rájuk bízza a takarítást, de én valamiért a “menjünk oda és oldjuk meg” elvet akartam követni. A CHT (colon-hydroterápia) állt a legközelebb ehhez.

Rövid kutatással meggyőződtem róla, hogy kellemetlen lesz, de mint kiderült, aggodalomra semmi ok: fura érzés a rövid, merev porszívócső, amikor kedvesen felcsusszan, de egyrészt a vazelin miatt nem súrlódik, másrészt hamar megvan a dolog, pár másodperc alatt benn van a helyén. Onnantól csak feküdni kell, ellazulni és várni.

Colon-hydroterápia

A béltisztítás egy lehetséges módja a colon-hydroterápia, melynek során a vastagbelet váltakozó meleg-hideg hőmérsékletű vízzel átöblítik, hogy a bélben lerakódott salakanyagtól, gázoktól, bomlástermékektől és méreganyagoktól megszabadítsák. Ehhez a páciens végbelébe egy ujjvastagságú csövet helyeznek fel, amin keresztül a víz ki-be áramlik. A technikát többek között túlsúly, méregtelenítés, felfúvódás, krónikus székrekedés, hasmenés, fejfájás, migrén, fáradékonyság, depresszió ellen alkalmazzák. Alkalmanként 8 ezer forint körüli összegbe kerül, és javallott belőle minimum ötöt végeztetni – állapottól függően.

Aki evett már olyasmit, amiről negyedóra múlva világossá vált, hogy nem kellett volna, az tudja, milyen érzés a sok folyadék a hasüregben. Fájdalom egyáltalán nincs hozzá, bár az agy eleinte görcsösen várja, hogy most, most, hirtelen fájni fog majd, álljunk készenlétben – ez a második öblítésre már körülbelül el is múlik. A dolog úgy megy, hogy telenyomják langyos vízzel a hasat, és aztán kiengedik. Már a második-harmadik adagra elég hatékony. Ez jól követhető, hiszen látjuk a gépből kiáramló folyadékot egy megvilágított, üvegfalú csőszakaszon.

Amikor végre elszántam magam, hogy hazainduljak, már egyértelmű volt,  megéri végigcsinálni egy-egy ilyen kezelést. Határtalan könnyebbséget jelent, amikor az ember tisztának és problémamentesnek érzi magát.  Amolyan háttérzaj-jelenség ez: korábban nem is tudod, mi a baj, azt gondolod, hogy minden rendben van, de amikor hirtelen megszűnik, azt kérdezed magadtól: jézusom, hogyan tudtam eddig így élni? És ez az érzés megmarad még napokig, egyre hosszabban minden kezelés után.

Bélgombák ellen ment a harc

TFérfiak is bevállalják a beöntéstamást (35) se a fogyás, se a méregtelenítés nem érdekelte, a testében felhalmozódott nagy mennyiségű bélgomba eltávolítása miatt vállalta be a kezelést. – Ez a betegség akkoriban olyan szinten tönkretette az életem, hogy mindent megpróbáltam volna – meséli. – Sok éve, amikor ezt a kezelést bevállaltam, ez rendkívül ritka betegség volt, manapság meg már mindenkitől azt hallom, hogy candidás.

Tamás olyannyira biztosra akart menni, hogy a paraziták elleni támadást gombairtó szerekkel (pl. grépfrútmagolaj), bélflórabaktérium-pótlókkal, élőflórás joghurtkészítményekkel és szigorú candidadiétával tetőzte.

– Hogy milyen érzés? Ezt két részre bontanám: amikor bedugják a csövet, és amikor fent fekszem háromnegyed órát egy asztalon, és közben egyperces periódusokban vizet töltenek be és engedik ki. Az utóbbi érdektelen, talán azt mondanám, hogy unalmas, mert hosszan tart – időnként kotyog az ember hasa. Az előbbire férfiként azt kell mondanom, hogy a legmegfelelőbb kifejezés a hülye érzés. Nem fáj, maximum kellemetlen, de egy-két másodperc alatt túl van rajta az ember és onnantól meg is szokja. A gombák ellen nekem hatékony volt, minden értelemben megkönnyebbültem.

Veszélyei is vannak

A Nők Lapja Café belgyógyász és pszichoterapeuta szakértője, dr. Galics Judit szerint a terápia megosztja a szakmát: konzervatív nézeteket valló szakemberek nem javasolják az ilyen jellegű beavatkozásokat.

Terápia során a legfontosabb, hogy szakavatott, profi és valóban hozzáértő kezekre bízza magát az, aki úgy dönt, hogy vállalja a kezelést. Egy további lényeges kérdés a gyakoriság: két-három naponta nem szabad megismételni, csakis terápiás céllal a havonta, tíznaponta végzett tisztítás az ajánlott. Túl gyakori bélöblítés esetén fennáll annak a veszélye, hogy több folyadék ürül ki a szervezetből, mint amennyi bekerül, ennek köszönhetően pedig hiányállapot lép fel, a szervezetből létfontosságú vitaminok, ásványi anyagok, emésztőnedvek ürülnek ki és felszívódási zavarok léphetnek fel. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top