Életmód

Ha nem megy a férfinak a szex…

A férfi a nőt, nő férfit akarja – az akarat azonban néha kevés. Az ágyban megélt első kudarc félreértelmezések és a pánik folytán önmagát tarthatja fenn. Egyetlen "lankadt férfiúi érdeklődés" számos aggasztó gondolatot ékelhet a pár közé, amelyek akár tönkre is tehetik az örömélményt.

A férfit az első sikertelen szexuális próbálkozások hatására az impotencia réme kezdi kísérteni, míg a nő attól szorong, hogy nem eléggé vonzó. S hogy a megingott önértékelés helyreálljon, a párok egymást kezdik okolni a kudarcokért.

Ha nem megy a férfinak a szex... Mi lehet a baj velem?
Férfiak esetében a probléma elsősorban a teljesítménnyel kapcsolatos, főképp munkahelyi gondok (például a sikerélmények elmaradása, anyagi problémák, ellentét a főnökkel) vetülnek ki a nemi életre, míg nőknél inkább az emberi kapcsolatok, személyes konfliktusok árnyékolják be a szexualitást. Ráadásul gyakran nem is tudatosul, hogy a háttérben egy más életterület kudarca áll, így még nagyobb szorongást kelt a hirtelen fellépő szexuális zavar. A krízis megoldása, elmúlása egyben a szexuális élet helyreállását is hozná – ehelyett a kudarcélmény tovább „kísérthet”, még több új kudarcot generálva. A párkapcsolaton belüli ellentétek a férfiaknál kevésbé befolyásolják a szexuális működés és elégedettség szintjét, míg a nő feloldódásához a biztonságos érzelmi miliő, a teljes testi-lelki elfogadottság érzése fontos. A nő akkor nem tudja elengedni magát az együttlét során, ha amolyan „lóg a mellem, nagy a hasam” típusú gondolatok gyötrik, míg a férfi a teljesítménye miatt maradhat „kívülálló”: nem a megélt örömélményre, hanem saját funkcionálására figyel. Márpedig a figyelemelterelődés és a szorongás a szexuális problémák két legfőbb forrása.

Elég egy rossz illat
Férfiak esetében elég egyetlen (!) negatív esemény, hogy falra fessék az ördögöt – ami aztán e vízió folytán életre is kel.
Fiatal, masszív potenciájú férfi története: Az éjszakai szórakozóhely legvágyottabb hölgye bőrsortban és neccharisnyában, erotikusan spiccesen lejtette végig az éjszakát. A verseny nagy volt, s emberünk győztes és mámoros ajzottsággal, irigy pillantásoktól övezve vitte legénylakására a „főnyereményt”. A bőrsort lekerült, az alatta keletkezett illat azonban mellbevágó volt. Hősünk problémamegoldásként az alkohol hatásának engedve elszenderült, az eseménynek különösebb jelentőséget nem is tulajdonítva. Másnap azonban a versenyben alulmaradt barátok izgatottan faggatták, s az elszalasztott alkalom miatt férfiasságával kezdtek élcelődni. A kétely adott: lehet, hogy TÉNYLEG baj van vele? S így máris kialakult az a szorongásszint, ami a következő szexuális aktust tönkretette.

Ha nem megy a férfinak a szex... Alkoholmámorban
Az alkohol a szexuális zavarok kialakulásának is egyik melegágya. A szeszes ital oldja a szorongást és a gátlásokat, így egy-két pohár bor mind az ismerkedés fázisára, mind a szexuális együttlétre
jótékony hatással lehet. Ám folytatva a poharazást, a szesz az egyre terebélyesedő bátorság-, kedv- és libidónövekedés ellenére rontani kezdi a szexuális mutatókat. Először az orgazmus marad el, majd a még több ital az erekció csökkenését okozza, az igazi lerészegedés pedig már a merevedést is ellehetetleníti. S rögtön megjelenik a hozzá kapcsolódó pánik: Mi történt velem? És mi van, ha ez így marad? A kétely szorongatóan és figyelemelterelően hat – és máris kialakulhat a semmiből minimum egy orgazmuszavar.

Lelombozó körülmények
A környezet esetleges „vágylombozó” szerepét sem felejthetjük ki. Nem véletlenül szokták a szexuális tanácsadást azzal kezdeni, hogy keressenek a párok egy nyugodt zugot, ahol – szülők esetében – nem nyit be folyton a csemete, kamaszoknál pedig nem jelenik meg a sütit kínáló nagyi. Egy serdülő fiú kétségbeesetten mesélte, hogy baj lehet a potenciájával, amit már a barátnője is megjegyzett. Idővel kiderült, a lopott együttlétek a lányos házban zajlottak, ahol a válófélben lévő apósjelölt olykor késsel a kezében rontott a fiatalokra. A szobaajtó bezárása sem jelentette a vágyott intimitást, sőt inkább felbőszítette az apát, s „vitte az ajtófélfát is”. Nem a fiú férfiasságával volt baj: a biztonságos környezet alap, folyamatosan szorongva, koncentrálva, a külső körülményekre figyelve nem lehet „fejest ugrani az élménybe”, az együttlétbe. A szexuális izgalom, mint a neve is utal rá, izgalom, ami azt jelenti, hogy nem unalom, azonban nem is szorongás. Van ennek egy egyénre jellemző optimuma, egy olyan értéktartomány, ahol ez a pozitív izgalmi állapot serkenti a szexualitást. Egyéb okok mellett ezért is virágzik minden korban az örömlányok ipara. Ők a munkájukhoz értő profik, megfelelési kényszer nincs bennük, sem érzelmi kötelék, s a felelősség is az övék – ha a férfi mégsem tudna „teljesíteni”, azért a prostituált hibáztatható, hisz pénzt kapott a munkájáért. Tehát nincs szorongás; viszont a helyzet újdonsága, a prostituált ledér öltözéke, s a tilosban járás izgalma miatt unalom sincs, így könnyen kialakul a szexuális izgalom.

Ha nem lelki a probléma
A lélek hajszálainak kifésülése előtt azonban sokszor fontos egy átfogó orvosi vizsgálat, így például erekciózavar fennállásakor minden esetben EKG-val kell kezdeni, mivel a kardiovaszkuláris betegségek egyik vezető tünete a merevedési probléma. Bármilyen lényeges tehát az érzelmek, vágyak, gondolatok szerepe a szexuális működés terén, számos olyan szervi probléma is fennállhat, amely megnehezíti a szexuális életet – visszahatva a pszichés állapotra. Minden szexuális zavar esetében tehát az embert komplexen – aktuális élethelyzetére, egészségi-lelki állapotára, intim és társas kapcsolataira tekintettel – kell vizsgálni.

Neked is volt már hasonló problémád? Oszd meg velünk a psziche@sanomamedia.hu e-mail címen.

Ha nem megy a férfinak a szex... Az írás a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.
A tartalomból:

  • Kudarc az ágyban – A szexről őszintén
  • Féltékenység – Mikortól beteges?
  • Vekerdy Tamás – Gyereklélek váláskor
  • Nyelvtanulás felnőttkorban – Csak legenda, hogy nehezebb?
  • Modern fóbiáink – Szorongás a parkolástól, elhízástól, szállodáktól, nevektől, egyedülléttől 

Előfizetnél a magazinra? Katt ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top