Életmód

Kifosztották a boltokat a zsíradó hírére

Az élelmiszerek megadóztatása ma már trendszámba megy, a cukros, sós és magas szénhidráttartalmú ételek után máshol már a zsír megadóztatásánál tartanak.

ZsíradóNem csak nálunk van hamburgeradó, más országokban is egyre több termékre nézve vezetnek be valamilyen fizetnivalót az állampolgárok helyes táplálkozására hivatkozva. Dániában például most vezették be a zsíradót, ami annyit jelent, hogy egy kiló zsír után 16 korona (körülbelül 400 forint) adót kell majd fizetni. Mindegy, hogy vajról, tejről, húsról, pizzáról, készételekről van szó, szombattól borsosabb az ára mindennek, ami zsírosabb falat. Az indoklás a szokásos: el szeretnék érni, hogy a lakosság kevesebb zsírt fogyasszon.

Az adó bevezetésére pánikvásárlással reagált a lakosság, az érintett élelmiszerből feltankoltak, az áruházak polcai pár óra alatt kiürültek.

Itthon szeptemberben vezették be a népegészségügyi termékadót, amivel a magas cukor-, só-, szénhidrát-, koffeintartalmú italokat, ételeket sújtották. Az adó a 25 százaléknál kisebb gyümölcstartalmú üdítőket, az energiaitalokat, az előrecsomagolt süteményeket, a sós nasikat, valamint az ételízesítők egy részét érintette.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top