Életmód

Így jelez a tested, ha izgulsz

Remegsz, izzadsz, pislogsz? Normális reakciók ezek, ha stresszhelyzetben vagy. Lássuk, mi is történik pontosan a testeddel, ha izgalmi állapotba kerülsz!

Prezentációk, vizsgák és nagyobb események előtt természetes jelenség az izgalom. De már egy pillanatnyi feszültség is képes aktiválni az amigdalát, azaz az érzelmekért, a félelemért felelős agyi központot, és ez különböző tüneteket produkál – állítja Srinivasan Pillay harvardi pszichoterapeuta. Hogy csillapítsuk a feszültséget, vegyünk lassú és mély lélegzetet, és erre koncentráljunk. Vajon mi történik a szervezetünkben ezekben az izgalmi állapotokban?

A te tested hogy reagál, ha izgulsz?Szem: Ha az agy veszélyt érez, riasztja a szerveket. Az érzékek turbófokozatra kapcsolnak, ezt jelzi a gyakori pislogás. Az intenzív szemmunka azért indul be, mert semmiről sem szabad lemaradni, ami a feszültséggel teli időszakban történik – állítja Henry Emmons pszichiáter.

Ajak: Amikor a test átvált túlélő üzemmódba, az első agylebenyed kikapcsol. Ez kommunikációs zavarokat eredményezhet. Erre használjuk az „elakad a szava” kifejezést. Az is előfordulhat, hogy elfelejtjük, amit mondani akartunk.

Húgyhólyag: Normál esetben egy izmos gyűrű zárva tartja a húgyhólyagot, és megakadályozza a vizelet elcseppenését is. Ám stressz esetén, amikor az energia a végtagokba szökik, vizeletürítési inger vagy szivárgás léphet fel. Ennek az ingernek gyakori velejárója a gyors lábrázás vagy a hintázó mozdulatok.

Gyomor: Gyomorfájdalom és korgás, hányinger, sőt hasmenés is kísérheti az izgalmat. De hogy ezt mi okozza, arra igazi magyarázatot még nem találtak a tudósok. Talán az, hogy amikor bepánikolunk, a gyomorból az izmok felé áramlik a vér.

Hónalj: A stressz végigáramlik a testen, és aktiválja az izzadságmirigyeket. Ez eredményezi a hónalj verejtékezését, a gyöngyöző homlokot és a nyirkos tenyeret.

Kéz: A feszültségtől előfordulhat remegés is. Az adrenalin végigvágtáz a testen, hogy felkészítse a harcra vagy a menekülésre. Az izmok megfeszülnek a testünkben, az arctól egészen a végtagokig. Ez az állapot eredményezhet összekoccanó fogakat éppúgy, mint kézremegést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top