Életmód

Milyen lesz az alakod 10 év múlva?

Mit éreztél ma reggel, amikor belenéztél a tükörbe? Tetszettél magadnak, vagy elégedetlenkedtél egy-egy részlettel? Vajon tíz év múlva milyen kép fogad majd? Tesztünkből kiderül!
Bakos Zsuzsi életmód tanácsadó
Bakos Zsuzsi
életmód-tanácsadó

Testünk változó anyag, hiszen a pubertástól a változókorig hormonok uralma alatt áll. A menstruáció előtti napokban például teltebbnek, gyakran puffadtnak érezzük magunkat, mert szervezetünk vizet tart vissza, és emiatt kicsivel többet mutathat a mérleg. A legtöbben harmincéves koruk táján „tartanak leltárt”, éppen akkor, amikor a legkevesebb idő jut önmagukra, hiszen legtöbbjüket lefoglalja a karrier vagy a családalapítás. Hazánkban átlagosan 13–16 kilót szed fel egy várandós kismama, holott biológiai értelemben 9 kiló plusz is elegendő volna, így szülés után nem könnyű feladat a régi forma visszanyerése. Különösen igaz ez azokra, akik már eleve túlsúllyal vágtak neki a terhességnek. Mindeközben az sem mellékes, hogyan vélekedünk önmagunkról – hangsúlyozza Bakos Zsuzsi életmód-tanácsadó. – Ha kitartóan negatívak vagyunk, ha nem látjuk meg értékeinket, ennek megfelelően viszonyulunk majd a testünkhöz is. Holott már heti három óra intenzív testmozgás elegendő ahhoz, hogy biológiai korunkhoz viszonyítva akár tíz évvel fiatalabbnak nézzünk ki. Figyelembe kell vennünk, hogy az alapanyagcserénk – vagyis a szervezet életfunkcióinak fenntartásához szükséges energia – harmincéves korunktól tízévenként átlagosan 2-4 százalékkal csökken. Kutatások bizonyították, hogy míg a kevésbé aktív nők 9-10 kilóval gyarapodnak harminc- és ötvenéves koruk között, addig a sportolásra rendszeresen időt szakítók mindössze 4 kilóval nyomnak többet húsz év elteltével.”

Teszteld magad! Válaszold meg szakértőnk kérdéseit, és kiderül, hogyan változik majd a tested, ha kitartasz jelenlegi szokásaid mellett, illetve kell-e változtatnod valamin. Légy őszinte magadhoz, ne szépíts, hiszen csak így kaphatsz reális képet! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top