Életmód

Tested árulkodik a betegségekről!

Tested üzenetei gyakran teljesen világosak. Lássuk, milyen jelekből következtethetsz arra, hogy valahol felborult az egyensúly a szervezetedben!

Megrövidült szemöldök
Jelentése: Pajzsmirigy-rendellenesség
Tartsunk egy ceruzát függőlegesen a szemünk külső sarkához; ha a szemöldökünk nem éri el a ceruzát, lehetséges, hogy valamilyen pajzsmirigy-rendellenességben szenvedünk. A pajzsmirigyhormonok egyik funkciója az, hogy szabályozza a sejtek pótlódását. Ha a pajzsmirigyhormonok szintje eltér a normálistól, a hatás szinte összes sejtünkön észrevehető, szőrtüszőinket is beleértve.

Mi a teendő?

Vérvizsgálattal kimutatható a hormonok koncentrációja. Ha alacsony, vényre kapható gyógyszerekkel helyreállítható a normális szint.


Hosszú gyűrűsujj

Jelentése: A csontízületi gyulladás megnövekedett kockázata
Az Arthritis & Rheumatism szaklap 2008-as tanulmánya szerint azokban a nőkben, akiknek a gyűrűsujja hosszabb, mint a mutatóujja, a csontízületi gyulladás kétszer nagyobb valószínűséggel fordul elő. A kutatók nem tudják pontosan, mi okozza az összefüggést, de valószínűleg az anyaméhben bekövetkező tesztoszteronbehatással lehet kapcsolatban.

Mi a teendő?
Túlsúly esetén a testsúly csupán 5 százalékának leadása csökkentheti a térd csontízületi gyulladásának kockázatát.

Sárga köröm
Jelentése: Cukorbetegség
Az elszíneződött köröm egyszerű fertőzésre utalhat, de ha valaki emellett gyakran jár vécére, állandóan vizet iszik és kimerültnek érzi magát, elképzelhető, hogy a cukorbetegség a ludas. Az állapot következtében a glükóz a köröm kollagénfehérjéihez kötődik, ami színüket rózsaszínről sárgára változtatja.

Mi a teendő? Forduljunk orvoshoz, és végeztessünk diabéteszvizsgálatot. Ha pozitív, életmódbeli változtatások és gyógyszerek kombinációjával kordában tarthatjuk a betegséget.


Vastag, sötét arc- vagy testszőrzet

Jelentése: Policisztás ovárium szindróma (PCOS)
Sok nőnek van néhány szőrszála a felső ajka felett, de ha erős, sötét szőrszálak bukkannak elő szokatlan helyeken, például az állon, az orcán, a mellkason, a hason vagy a háton, az a PCOS-sel összefüggő hormonális egyensúlyzavart mutathatja.

Mi a teendő?

Orvosunk vérvizsgálattal ellenőrizheti a hormonszintet. Életmódbeli változtatásokkal és hormonszabályozó gyógyszerekkel csökkenteni lehet a tüneteket és meg lehet előzni a szövődményeket.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top