Életmód

Pollensokk: Aggasztóan magas értékeket mértek

Rossz hírünk van az allergiások számára: az elmúlt héthez képest megugrott a levegő pollenkoncentrációja, ami ráadásul tovább növekszik, ha nem esik egy kis eső.

A kánikulának köszönhetően aggasztóan magas  a levegő pollenkoncentrációja. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet és az ÁNTSZ jelentése alapján az előző hét méréseihez képest a levegő parlagfű- és kenderpollen-terheltsége egy kategóriával magasabb besorolást kapott. Ilyen extrém értékek mellett az allergiások heves tünetekre számíthatnak, ezen pedig csak egy kiadós esőzés enyhíthetne.

A parlagfű pollenszáma a múlt héten négyszeresére nőtt az előző héten mért értékekhez képest, ezzel pedig a parlagfű az összpollenszám közel egyharmadát teszi ki. De nemcsak a parlagfű, az üröm pollenszórása is magas, tömeges virágzása ugyanis nemrég kezdődött meg.

Szomorú hír, hogy az allergiások szinte egyik nagyvárosban sincsenek biztonságban, Budapest, Kecskemét, Győr, Eger, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd és Miskolc is piros besorolást kapott a múlt héten. Ráadásul nemcsak a kender- és a parlagfű-koncentráció magas, a gyomnövények, a csalánfélék, az üröm, a libatopfélék, a pázsitfűfélék, az útifű és a lórom virágporának koncentrációja is kisebb-nagyobb mértékben növekedett. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spórakoncentrációja nagyon magas, azonban a Cladosporium eredetű allergénterhelés csak Győrött volt ilyen szintű.

Az allergiások akkor járnak a legjobban, ha erdős, hegyes, vizes területekre menekülnek, de ha nem tehetik, itt az ideje beruházni az allergéneket szűrő védőmaszkra. Napközben az ablakokat mindenki zárja, csak éjjel szellőztessen!

Forrás: Országos Környezetegészségügyi Intézet
Forrás: Országos Környezetegészségügyi Intézet

 

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térkép jelmagyarázata:

Piros riasztás: 30–49 db/m3. Vörös riasztás: 50–99 db/m3. Bordó riasztás: 100–199 db/m3. Sötétbordó riasztás: 200–499 db/m3. Fekete riasztás: 500–999 db/m3. Ambróziaszín riasztás: 1000 db/m3 (extrém magas). 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top