Életmód

Saját fotóikkal tartanak tükröt egymásnak a nők

Internetes oldalakon arra buzdítják a nőket, töltsék fel a fotóikat és a méreteiket, így nyújtva bátorítást és önbizalmat a szintén nem 90-60-90-es méretekkel rendelkező lányoknak és asszonyoknak.
Mybodygallery.com
Fotó: Mybodygallery.com

Egy weboldal nemrég azzal a céllal jött létre, hogy segítsen a nőknek kívülről látni a testüket. A Mybodygallery.com valódi, hétköznapi nők fotóit tartalmazza, ahol a paraméterek kiválasztása után megnézhetjük a megadott méretekkel rendelkező hölgyek fotóit. Az adatbázis kizárólag felhasználói fotókat tartalmaz, amelyeken valódi, hús-vér csajok mutatják meg alakjukat a kíváncsiskodóknak. Vagyis csak ki kell választani a sajátjainkhoz legközelebb eső méreteket, és megnézhetjük azoknak a nőknek a fotóit, akik a leginkább hasonlítanak ránk, legalábbis külsőleg.

A kezdeményezés létjogosultságát korábbi kutatások is megalapozzák, amelyek rávilágítottak, hogy az önbizalomhiányban szenvedő nők 95 százaléka jelentősen túlbecsüli a méreteit: átlagosan 16 százalékkal gondolják szélesebbnek a valóságosnál a csípőjüket és 25 százalékkal a derekukat. A helytelen önértékelés pedig sokszor táplálkozási zavarokhoz is vezethet: nehéz elfogadni magunkat egy olyan világban, ahol a média tele van Jessica Albákkal és Rihannákkal, akik minden sarkon a magazinok címlapjáról mosolyognak vissza ránk. Mintha azt üzennék: „Csak a tökéletes testű nők a nyerők!”

Az internetes fotógaléria segít, hogy reális képünk legyen a testünkről, habár egyes vélemények szerint mindenkinek egyedi az alakja, és nem kellene, hogy számítson, hasonlítunk-e más nőkhöz vagy sem. Mindenesetre, ha nem vesszük túl komolyan a dolgot, és nem kezdjük el megszállottan hasonlítgatni magunkat másokhoz, még akár jól is szórakozhatunk. Csak az kell, hogy vegyük a fáradságot és átváltsuk a mértékegységeket.

Ahol anyukák segítenek egymásnak

Fotó: theshapeofamother.com
Fotó: theshapeofamother.com

Egy másik weboldal kifejezetten anyákra szakosodott: egy kétgyermekes, egyedülálló, fiatal nő hozta létre, aki úgy érezte, hogy a szülés utáni test a mai, modern társadalom egyik legnagyobb titka, hiszen a tévében vagy az újságokban általában csak a tökéletes formákat mutogatják. Ha mások vagyunk, inkább elrejtjük a testünket. Még az is lehet, hogy beszélünk róla, de csak kivételes esetekben látni más nők szoptatástól megereszkedett melleit vagy a szülés utáni has megnyúlt bőrét.

A theshapeofamother.com oldalon kategóriákba válogatták az élettörténeteket és a hozzájuk tartozó fotókat: rá lehet keresni testrészekre, a szülések módja, száma szerinti típusokra, de várandós nőkről is találunk képeket. Az oldal készítője itt is arra buzdítja a látogatókat, hogy váljanak aktív részeseivé a kezdeményezésnek, és fotóikkal és élettörténetükkel segítsenek más nőknek megbarátkozni a saját testükkel. Hogy mindenki lássa, milyenek az igazi asszonyok plasztika és retusálás nélkül.

Hasonló magyar honlapról egyelőre nem hallottunk. Ha lenne, te csatlakoznál a kezdeményezéshez?

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top