Életmód

Az okostelefon segít letenni a cigit

Számolják az elszívott cigaretták számát, az elégetett kalória mennyiségét, figyelik az ovuláció idejét. A telefonos applikációk pótolják a hiányzó akaraterőt, ha az egészségünkről van szó.
A Smoker reducer segít leszokni. Forrás: pcworld.com
Smoker reducer
Forrás: pcworld.com

Azt mondják, mindenkinek megvan a maga függősége, valami, amivel szemben gyengének bizonyul, amiről nem tud magától lemondani. Leszokás a cigiről, az édességekről, a lustaságról… van, akinek barátok segítenek, másoknak a technika. A mobiltelefonos applikációk, vagyis speciális alkalmazások “fogják a kezünket”, ha fogyni vagy leszokni akarunk, de óraműpontossággal jelzik a peteérést is vagy épp vérnyomást mérnek. Akik értenek hozzájuk, szeretik és használják ezeket.

Fegyelmezett cigizésre nevel az iPhone

Eszterrel söröztem a napokban, s ha már alkohol, persze nem maradhat el a cigaretta sem. Táskájából előtúrta a doboz Marlborót és az okostelefonját, pötyögött rajta valamit, majd rágyújtott. Mint utóbb megtudtam, a cigarettáról leszoktató, az elszívott szálak mennyiségét csökkentő applikációról volt szó. A smoker reducer működési elve, hogy az elején betáplált adatokat – elszívott szálak száma, doboz cigi ára, első szívás időpontja, fekvés ideje – feldolgozza és elkészíti belőle egyrészt a statisztikát, másrészt a tervet – magyarázza Eszter. – Első nap még pont annyit cigizhetünk, amennyit szoktunk, annyi különbséggel, hogy az app figyelmeztet időnként: itt az ideje cigarettázni. Ekkor két lehetőséged van. Vagy elszívod az aktuális cigit, vagy beteszed a bankba és felhasználod egy későbbi, tetszőleges időpontban, persze szigorúan aznap. Másnap minden kezdődik elölről, csak a megengedett mennyiség eggyel csökken. Értelemszerűen ez így megy nap mint nap és a csökkenő adaggal párhuzamosan nő a két szál között eltelt idő.

A statisztikákkal közben mindvégig nyomon követhető, hogy mennyit költöttél az elején cigire naponta, hetente, havonta, illetve évente és hogy alakul ez a leszokás folyamán. Azaz mennyit spórolsz, és mennyivel ritkábban gyújtasz rá. Látni egy szépen rózsaszínbe hajló tüdőt is – ez persze csak szimbolikus. Tapasztalatom szerint a csökkentés egy ideig jól megy, de aztán eljön a határ – nekem 20-ról 6-ra sikerült lemennem –, aminél megtorpan az ember, mert ijesztő közelségbe kerül a leszokás. Én egyébként nem akartam teljesen leszokni, csak csökkenteni a mennyiséget és ezt el is értem, még akkor is, ha azóta az élet elsodorta eredményeket. Azt is észrevettem, hogy van, akinek működik ez a fajta motiváció, van, akinek nem. Az én »nehogy már veszítsek« hozzáállásom például nagy segítség volt ahhoz, hogy ne csak a napi tervet tartsam be, de igyekezzek túl is teljesíteni azt és pozitív bankegyenleggel zárjam a napot.”

Sex Time – Szexuális pozíciók böngészésére, random pozícióajánlatra, kedvenc és kipróbált pozíciók nyilvántartására álmodták meg az appot.

Meditation Timer – Meditációs időzítő. Segít beállítani a napi elmélyülés időzítését észenei aláfestését.

iPharmacy – Segít a gyógyszerek azonosításában, leírja az összetevőket és hatásukat. 

Ovulation Calendar – A naptár segítségével ki lehet számolni a termékeny napokat. Felhívja a figyelmet, hogy mikor ajánlott a védekezés és mikor várható a következő pirosbetűs nap.

Bacc (Blood Alcohol Concentration Calculator) – Az elfogyasztott alkoholmennyiség és a testsúly alapján kiszámolja, hogy körülbelül mekkora lehet a véralkoholszint. 

iPeriod Free – Menstruációs naptár hangulatjelekkel, ön-mellvizsgálat jelzővel.

iPump Office Stretch – Az irodai nyújtózást segíti az applikáció: videókkal és zenével segíti a rendszeres lazítást.

Dietician – Az okostelefonra szabott dietetikus a helyes táplálkozásban mutat irányt. 

iHeadache – Az applikáció nem más, mint egy fejfájás- és migrénnapló, melynek segítségével nyomon követhető a fejfájás hosszúsága, erőssége, amit a kezelőorvos is jól használhat.

Baby’s coming Az alkalmazás segítségével pontosan ki lehet számolni, mikor jött el az idő, hogy a kórházba rohanjon az ember.

 

Applikációk fogyásra és sziget-körre

Eszterhez hasonlóan Dénesnél is az iPhone-alkalmazás diktálja a tempót, ő a Noom Weight Loss applikációval próbál megszabadulni néhány kilótól. „Játék az egész, nem komoly – mondja Dénes. – Lehet vele mérni, hogy pontosan mennyit sportolsz (napló), mit eszel (mennyi kalória), és hol tart a súlyod. Előtte persze beállítod, hogy mekkora vagy, és akkor elméletileg minden részletét követni tudod az átalakulásnak. Kicsit idegesítő, hogy minden nap háromszor vagy ötször rákérdez arra, hogy mit ettem, mikor indulok sportolni és adjam meg, hány kiló vagyok. De kitartok. Magamtól nem vagyok túl következetes.” Dénes telefonja azonban nemcsak egy applikációt ismer, személyi dietetikusát is a telefonja rejti, de BMI- (testtömegindex) kalkulátora, pulzusmérője is az egészséges életmódját segíti. Őrület. 

iPump segít a tornában Forrás: pumpone.com
iPump
Forrás: pumpone.com

 

A lépést is számolja a telefon

Anna nem szeret egyedül futni, a Nike+GPS-applikáció mindig vele tart, ami a futócipőbe helyezett lépésszámlálóval és iPhone-nal együtt működik. „Ha rendesen be van kalibrálva, pontosan méri, hogy mennyit futok, milyen a percenkénti átlagom, és ha úgy van beállítva, mindezeket közben is mondja. Ami külön jó, hogy a Nike futóoldalán csatlakozni lehet mindenféle versenyhez. Például olyanhoz, ahol fiúk futnak lányok ellen. Ha futottál x km-t és feltöltöd, akkor hozzáadja a csapatodhoz a kilométereidet. A legjobb barátokkal rendezni ilyen versenyeket” – mondja Anna.  

Babakocsira szabott app

István, az újdonsült apuka egyetlen egészséges mobilalkalmazást használt eddig, de azt kitartóan. „A Sports Tracker lényege, hogy használja a GPS-t és rögzíti az adatokat, hogy merre, milyen sebességgel mész. Mountain bike-tekeréshez, de főleg edzéshez használtam, arra ideális. Amikor elindulsz, elindítod “őt” is és berakod a táskába, a végén meg nyomsz egy stopot. A program gyönyörű ábrákat rajzol: térképen megjeleníti, hogy merre jártál, ábrán mutatja, hogy mikor milyen sebességgel tekertél, milyen tengerszint feletti magasságban és így tovább. Könnyen fel lehet menteni a számítógépre és ha komolyan edzel, akkor látod napról napra a teljesítményed. Ezen kívül még egy felhasználási területre jó: városnézésre. Ugyanígy jegyzi, hogy merre jársz és a mobillal készített fotókat berakja az adott helyre a térképen. Ez emlékbe is jó, de meg is oszthatod. Mára csilivili alkalmazás lett, mindenki megosztja mindenkivel az edzéseit, lehet edzőpartnert ajánlani, posztolni a Facebookra meg minden. De én ebből a körből kimaradtam. Inkább a gyereket tolom a Városligetbe, meg munkába tekerek, ahhoz meg nem kell Sports Tracker.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top