Életmód

Árt a karriernek a testsúlyért való aggodalom

Nehezebben érvényesülnek a munkahelyükön azok a nők, akik önbizalomhiányban szenvednek és állandóan a testsúlyuk miatt aggódnak.
A test és a lélek egészségéről még több olvasnivalót találsz a Nők Lapja Psziché oldalán – katt ide!

A Dove által készített felmérés szerint a nők egyhatoda érzi úgy, hogy annyira alacsonyan az önbizalma az alakja miatt, hogy az már a munkájára is rossz hatással van. A megkérdezettek fele nyilatkozott úgy, hogy idegeskedése miatt már érezte úgy, hogy nem teljesít megfelelően. A felmérésben részt vevő 445 nő 15 százaléka szerint a többletkilók kihatással vannak a mindennapi életre.

A tanulmány szerzője, a pszichológus Linda Papadopoulos így nyilatkozott: „Az eredmények nem meglepőek. Az aggodalom – legyen a tárgya akár a súly, akár más – könnyen uralkodik el az ember gondolatain. Aki elégedetlen a kinézetével, gyakran egy másik ember szemével kezdi el nézni magát: hogy az a bizonyos férfi vagy nő vajon hogyan gondolkodik róla.”

Az eredmények egybecsengenek egy májusi izlandi kutatás felfedezésével. Akkor a szakemberek azt tapasztalták, hogy míg a túlsúlyos nők nagyobb arányban voltak munkanélküliek, illetve mellőzöttek a munkahelyükön, addig a férfiak karrierjének és fizetésének még jót is tett egy kis pocak.

Edward Norton, a Michigani Egyetem professzora, aki 2009-ben vezetett egy hasonló kutatást, úgy látja, a nyugati társadalom szinte bünteti a súlyfelesleggel rendelkező nőket.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top