Életmód

Ne törődj bele, ha nem jó a szex!

A szex elemi ösztönünk, egyik legfontosabb örömforrásunk – elvileg. De mit látunk a gyakorlatban? Kihűlt kapcsolatokat, ellaposodott szexuális életet. És ami még rémisztőbb, ezt a többség nem tekinti problémának. Pedig a szex igenis tanulható és jobbá tehető.
Még több olvasnivaló a párkapcsolatokról a Nők Lapja Psziché oldalán – katt ide! 

A Vejedre ütök című amerikai filmben Roz (Barbra Streisand) speciális masszázzsal próbálja felébreszteni leendő násza (Robert De Niro) mélyben szunnyadó szexuális energiáit. Nyugdíjascsoportok váltják egymást nappalijában. Jógamatracokon fura gyakorlatokat végeznek, majd hálásan távoznak, amiért a szex egyre jobb Roz órái után. Így nézne ki egy szexterápia? Vagy ilyesmi csak a hollywoodi filmekben létezik? Utánajártunk, itthon hova fordulhatsz, ha teljesebb, jobb szexuális életre vágysz.


Ne törődj bele, ha nem jó a szex!A jó szex tanulható!
A szexről rengeteg helyen olvashatsz: könyvekben, magazinokban, internetes fórumokon. A téma kimeríthetetlen, és mindenkit érint, sőt érdekel is. A világhálón nemcsak szakértők tanácsait találod meg a jó szexről, de online szextanfolyamra is beiratkozhatsz, vagy e-bookot is rendelhetsz a témában. Sokszor még pénzt sem kell áldoznod a tanulásra, elég, ha feliratkozol egy hírlevélre, amelyben hétről hétre ingyen kapod a jobbnál jobb tanácsokat és az elvégzendő házi feladatokat. Mindegyik módszer ugyanazt ígéri: ha elsajátítod, tökéletes szerető leszel. Persze a komoly problémák nem oldódnak meg varázsütésre, de arra jók lehetnek a tanácsok, hogy élénkebbé tedd szexuális életedet.
Egy 2009-es hazai online felmérés beszédes eredményt hozott a szexuális életünkről. A megkérdezett férfiak 75, a nők 64 százalékának életében többször előfordult már szexuális probléma. Ez az esetek nagy részében mégis a hálószobán belül marad. Kevesen, a megkérdezettek csupán 10 százaléka fordul szakemberhez, ha gond van a szexuális életével. Pedig ha körülnézünk, láthatjuk, hogy nemcsak a hollywoodi filmekben van gyakorlati szexoktatás. Elmúlt már az az idő, amikor a szexuális problémákkal csak pszichológushoz, szexológushoz, urológushoz vagy nőgyógyászhoz lehetett fordulni. Vannak új, elsőre kissé meghökkentő módszereket alkalmazó szakemberek, akik sokkal nyitottabban közelítenek a szexuális életünkhöz, mint azt gondoltuk.

Szexoktató Magyarországon?
Mester Dóra szexoktató, méghozzá az egyetlen Magyarországon. Bár se szeri, se száma az olyan szakembereknek, akik a szexualitással foglalkoznak, ő más megközelítést alkalmaz. Nála nem a problémák vannak a célkeresztben, hanem a tanulás: saját magunk és partnerünk minél tökéletesebb megismerése. Dóra San Franciscóban, szexuális szempontból Amerika leghaladóbb szellemű városában szerezte szexedukátori képesítését, és hazatérve olyasmibe kezdett, ami addig példátlan volt itthon. Ő úgy mondja, missziója van. Elszántan küzd azért, hogy Magyarországon a szexről való beszélgetés ne legyen tabu, sem az iskolai felvilágosításban, sem másutt. Hogy ugyanolyan természetesen lehessen társalogni róla, mint arról, ki hogyan szereti például a halászlevet. San Franciscóban vannak közösségek, ahol nemcsak hogy természetes beszédtéma a szex, de egy-egy tanfolyamon akár pikáns szexjátékokat is el lehet sajátítani. Mester Dóra is hasonlóan nyitott szemléletmódra törekszik, akár csoportos szexbeszélgetéseket tart, akár egyénileg vagy párban foglalkozik a hozzá fordulókkal. „Ez nem olyan, mintha valaki elmenne egy szexológushoz. Én nem a problémák felől közelítem meg a szexet, nem diagnosztizálok. Inkább azt szeretném elérni, hogy először a velem folytatott beszélgetésekben, később otthon, a partnerrel is feloldódjanak a szexualitással kapcsolatos gátak, szemérmességek és félelmek. A legfontosabb eszközöm a bizalom kiépítése. Az a tapasztalatom, hogy ha őszintén és nyíltan beszélek magamról, a szexualitásomról, akkor a másik is könnyebben megnyílik. Az őszinteség és nyitottság hiányát látom a legnagyobb problémának. Sokfelől bombáznak minket szexuális töltetű információkkal, és nehéz ezek között meg találni a saját nyelvünket” – állítja a szexoktató.

Szexbeszélgetések tabuk nélkül
A csoportos szexbeszélgetések olyan gyakori kérdésekről szólnak, mint a szex és az anyaság, vagy a szex és az öregedés, de előfordul olyan is, hogy Dóra szexjátékszereket mutat be. „A zárt csoportnak van egy intimitása, ami nagyon jól működik – mondja. – Nagy ereje van annak, ha valaki hall három ugyanolyan történetet, mint az övé, és rájön, hogy nincs egyedül a problémájával, és hogy nem abnormális a tapasztalata.”

„Ha szexről van szó, az legyen erotikus. Ne sterilen beszéljünk róla. Nemcsak ismereteket kell átadni, hanem az érzést is.”

Bár szexoktatóként keresik meg, az egyéni vagy párterápia során szóba kerülnek az élethelyzetek, a múltbeli párkapcsolatok vagy a munkahelyi problémák is, hiszen ezek mind hatással lehetnek a szexuális életre. „Persze attól sem zárkózom el, hogy technikai kérdésekre válaszoljak. Beszélünk a testről, a maszturbációról, arról, hogyan szokta csinálni, milyen fantáziái vannak. De a technika nem minden. A jó szexhez szükség van a másikra való ráhangolódásra, önmagam átadására, a feloldódás, az elengedés és a szexről beszélni tudás képességére. Sokszor segít, ha (újra) megtanuljuk azt, ami legtöbbször a szerelem kezdeti szakaszában már megvolt, de menet közben elveszett” – állítja Dóra.

Ne törődj bele, ha nem jó a szex!Orgazmusszerviz Budapesten
Van egy rendelő Budapest szívében, ahol elegáns körülmények között, egy „kezelőben” fogadják a szexuális életükön javítani kívánó vendégeket, és gyakorlati segítséget ajánlanak a problémák leküzdésére. Dr. Tóth Emese orvosszexológus és szakértői csapata tíz évvel ezelőtt hozta létre a rendhagyó rendelést, amely pillanatok alatt kisebb klinikává nőtte ki magát. Kiderült, hogy óriási igény van a gyakorlati szexológiára. Dr. Tóth Emese módszere nemcsak Magyarországon, de a világon is egyedülálló.

„Az az elvünk, hogy a páciensnek semmi más dolga nincs, mint élvezkedni, itt is és otthon is – mondja a szexológus. – Mi nem tanácsokat adunk, hanem a gyakorlatban segítünk. A páciens velem gyakorol. Elég messzire el tudunk menni, van benne erotika is, de nem »azt« csináljuk. Nekem az a dolgom, hogy testileg, szellemileg, lelkileg hassak a páciensre. Sok minden történhet úgy is valakivel, hogy csak beszélgetünk, de érdekesebb, ha ennél több is történik. Miközben a gyakorlatokat végezzük, szól a zene – többféle stílus a kemény rocktól a szerelmes dalokig. Az elsajátított mozgásokat szex közben is lehet alkalmazni, potencianövelő hatásuk is van.” Hogy hogyan zajlik egy kezelés, az persze titkos. Tóth Emese csakis személyre szabott foglalkozásokat tart, még akkor is, ha a pár mindkét tagja jelentkezik hozzá. Ők még egymásnak sem mondhatják el, mi történt a klinikán, mindössze annyi a dolguk, hogy otthon, kettesben gyakorolják a tanultakat. Ha valakinek nincs párja, az sem probléma. A maszturbáció egy speciális módján gyakorolhat, így később már partnerével is el fogja érni ugyanazokat az eredményeket, mint az önkielégítéssel.

Az Orgazmusszerviz klinika olyan elsöprő népszerűséget produkált, hogy Tóth Emeséék alig bírták kielégíteni az egyre növekvő igényeket. Gyakran naponta 8-10 pácienssel dolgoztak, és előfordult, hogy több hónapos várólista alakult ki. „Hozzánk 98 százalékban olyan emberek jönnek, akik még soha nem fordultak intim problémájukkal szakemberhez. Bennünk valamiért mégis megbíznak. Legtöbbször 6-8 alkalom is elég, és az eredmény igen látványos. Például a korai magömlés bekövetkezését az urológusok csak pár perccel tudják meghosszabbítani. Mi egy félpercesből csinálunk 15-20-30 perceset, egy ötpercesből 45 perceset, és ezt a páciens otthon továbbfejlesztheti, akár másfél órássá is” – sorolja az eredményeket Emese.

Hasznos honlapok a témában:
www.csakatestemenat.hu
http://hu.orgasmservice.com
www.orgasmclinic.com

Szexklinika a neten
Nem csoda, hogy ilyen ígéretek után férfiak és nők, harmincasoktól a hetvenesekig, több ezren ellátogattak Emeséhez, a változás reményében. Két évvel ezelőtt a nagy érdeklődésre való tekintettel létrehoztak egy fizetős weblapot, az Orgazmusszerviz internetes változatát. Persze ez nem ér fel a személyes tréninggel, de kérdéseket itt is fel lehet tenni, amelyekre dr. Tóth Emese válaszol. A leggyakrabban felmerülő kérdésekből pedig egy-egy rövid videót állítottak össze. A videós válaszban színészek mutatják be, hogyan lehet megvalósítani azt, amiről a szexológus beszélt. „Ha szexről van szó, az legyen erotikus. Ne sterilen beszéljünk róla. Nemcsak ismereteket kell átadnunk, hanem az érzést is” – állítja a doktornő.

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja Psziché február–márciusi számában jelent meg.

Mire képes a gyerek, hogy a szülei együtt maradjanak?
Már kapható a Nők Lapja Psziché június–júliusi száma!
A tartalomból:

  • Női agy, férfiagy – Mi az oka a különbségnek?
  • Harmincasok problémája – Miért hagy el, ha komolyra fordul?
  • Igaz történetek – Amikor a terápia segített
  • A boldogság művészete – interjú Csíkszentmihályi Mihállyal
  • Mit csináljak nyáron a gyerekkel?
  • Magamra találtam az óceánon – Rácz Zsuzsa írása
  • Vásárolni mindhalálig

Ha előfizetnél a magazinra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top