Életmód

Miért nincs visszatartó ereje a másnaposságnak?

Másnaposan szinte mindig fogadkozunk, hogy soha többé nem iszunk ennyit, de ezt rendszerint nem sikerül betartani. Egy új elmélet szerint azért, mert csak a dolog jó oldalára emlékszünk.
Nem tartjuk be a másnaposan tett fogadalmatA Washingtoni Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy miért nem tart vissza a túlzott alkoholfogyasztástól az, hogy pontosan tudjuk: másnap iszonyatosan fogjuk magunkat érezni.

A felmérésben 500 önként jelentkező egyetemistát kérdeztek ki italozási szokásairól. A válaszadók az alkoholfogyasztás 35-féle különböző negatív következményét tapasztalták – többek között a másnaposságot, a veszekedéseket, a kellemetlen egyéjszakás kalandokat, elvesztett vagy ellopott tárgyakat – és ennél jóval kevesebb pozitív hatást – például a jókedvet vagy a gátlások feloldódását – tudták felsorolni.

 
Hiába van azonban több hátránya a durva lerészegedésnek, az “előnyök” emléke az erősebb –állapították meg a felmérés során. Ezeket szeretné a többség újra átélni, a negatív hatásokat viszont sokkal nehezebben kapcsolják össze a túlzott alkoholfogyasztással.

A kutatás fényt derített továbbá arra is, hogy azokat a diákokat, akik csak csekély vagy közepes mértékű negatív tapasztalatuk volt a “másnapokon”, ezek az élmények szinte egyáltalán nem rettentik el az újabb lerészegedéstől. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top