Életmód

Műtőasztalon készül a tökéletes köldök

A felnőttkorban is kidudorodó köldök alapvetően egészségügyi probléma, mégis inkább esztétikai okokból szokták megműttetni.

A köldök lényegében egy heg. Miután a baba megszületik, a köldökzsinórt a hastól néhány centiméterre vágják el. Pár héten belül a köldökzsinór maradványa leszárad és a köldököt hagyja maga után. Optimális esetben aztán a köldök tizenéves korra szépen behúzódik. Nagyjából minden tizedik embert érinti azonban a köldöksérv nevű betegség, melynek lényege, hogy a köldök körüli izmok nem nőnek össze elég erősen, és emiatt nem képesek megfelelően összehúzni azt a rést, melyen a köldökzsinór vezetett keresztül. Emiatt a köldök akár felnőttkorra is kidudorodó maradhat, illetve tovább súlyosbíthatja a helyzetet, ha a hasfal meggyengül vagy – például egy terhesség következtében – kitágul.

Műtőasztalon készül a tökéletes köldökA köldöksérv következtében kidudorodó köldök nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly fájdalmakat okozhat, a legrosszabb esetben pedig ki is lyukadhat. A legtöbben mégsem az egészségügyi kockázatok, hanem a tökéletes megjelenésre való törekvés miatt végeztetnek köldökműtétet. A beavatkozást általános érzéstelenítésben végzik. A sebész metszést ejt a köldök körül, helyreteszi a kidudorodó szöveteket, majd pedig összeilleszti a meggyengült hasizmot.

A műtét a Távol-Keleten és az Egyesült Államokban kifejezetten felkapottnak számít, főleg a sztárok körében, hazánkban viszont egyelőre még nincs túl nagy igény rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top