Életmód

Előbb szakít, aki ingázik?

A mostani nehéz gazdasági helyzetben sokan vannak, akik kénytelen a lakóhelyüktől távol eső munkahelyet választani, ennek azonban sokszor a társas kapcsolatok látják kárát.
Még több olvasnivaló a párkapcsolatokról a Nők Lapja Psziché oldalán!

Svéd kutatók szerint a naponta nagy távolságokra ingázóknak mintegy 40 százalékkal nagyobb az esélyük a párkapcsolatuk megromlására, mint azoknak, akik lakóhelyükhöz közel dolgoznak. Erika Sandow, az Umea Egyetem szociális geográfusa a svéd ingázók párkapcsolati helyzetét vizsgálta meg mostani kutatásában. Sandow szerint azok, akik hajlandók lakóhelyüktől távol dolgozni, jobban keresnek és munkalehetőségeik is előnyösebbek, de ezért gyakran a családi kapcsolataikkal fizetnek.

A vizsgált mintegy kétmillió felnőtt adataiból kiderült, hogy 11 százalékuk napi szinten legalább 90 percet tölt ingázással. A legtöbb ingázó kisgyermekes családos, akiknek gyermekei a lakóhely környékén járnak iskolába és barátaik is onnan vannak. A legtöbb ingázó nem szívesen változtatna életmódján és bár a vizsgált felnőttek fele már több, mint öt éve utazik nagy távolságokat a munkahelyére, a legtöbb esetben a családi és párkapcsolatok sajnos nem tartanak ki ilyen sokáig.

„Az ingázók esetében a családi és társas kapcsolatok felbomlásának valószínűsége 40 százalékkal magasabb, mint azoknál, akik közel dolgoznak a lakóhelyükhöz. Ha az ingázó férfi, a család nőtagja érezheti úgy, hogy ő csak a háztartási munka ellátására és a gyerekek nevelésére kell, hiszen ezekben az esetekben a nők legtöbbször csak félállásban, a lakóhelyükhöz közel tudnak dolgozni, kevesebb pénzért és kevesebb előrelépési lehetőséggel. Fordított esetben sem jobb azonban a helyzet, hiszen a nők sokkal érzékenyebbek az ingázás okozta stresszre, és munkalehetőségeik sem olyan jók, mint férfitársaiknak” – nyilatkozta Sandow.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top