Életmód

Eldőlt a verseny, megvan a leghatékonyabb diéta

Folyamatosan jelennek meg az újabb és újabb diéták, ezért egy amerikai magazin elhatározta, hogy rendet tesz. Külön szakértői stáb segítségével állították fel a rangsort a leghatékonyabb programokról.

A legjobb öt általános diéta a szakértők szerint a következők: DASH, mediterrán diéta, TLC, vagyis terápiás életmódváltás, súlyfigyelő, vagyis Weight Watchers program, illetve a Mayo klinika diétája. Sajnos, nálunk ezek többsége alig ismert, így sokat nem nyerünk azzal, hogy a US News & World Report című magazin megpróbálta értékelni a módszereket.

Eldőlt a verseny, megvan a leghatékonyabb diétaMindenesetre a nálunk szintén kevéssé ismert DASH, vagyis az úgynevezett hipertónia-diéta bizonyult a versenyben a leghatékonyabbnak. Ezt a magas vérnyomásos betegségekben szenvedőknek találták ki eredetileg, a speciális étrend olyan sikeres diétákat előzött meg, mint az Atkins vagy a Slim Fast.

A DASH-módszerrel a szakemberek szerint megelőzhető a túlsúly és hosszú távon is hatásos. Az étrend sok zöldséget, gyümölcsöt, zsírszegény tejterméket, magvakat tartalmaz, a húsok közül pedig a halak és a baromfi fogyasztását írja elő. A vörös húsok, a cukrozott ételek és italok fogyasztását minimálisra korlátozza, alkalmas még a cukorbetegeknek is.

A ranglista elkészítését komoly kutatómunka előzte meg. Dietetikusok, valamint szív- és cukorbetegségek specialistái 20 diétát vizsgáltak meg, majd több kategóriában osztályozták őket: legjobb általános diéta, legjobb kereskedelmi diétás terv, legjobb fogyókúra, legjobb cukorbeteg-diéta és a leginkább szívbarát diéta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top