Életmód

Hátrafutás az új őrület?

Az idei év legújabb fitnesztrendje a hátrafelé futás. Bármilyen furcsán is hangzik, kíméli az ízületeket és több kalóriát égethetünk el. Angliában már oktatják.
Hátrafutás az új őrület? 11 sport, amit biztosan nem próbálunk ki

Ha esetleg háttal futó személyekre lennél figyelmes bármelyik parkban, ne ijedj meg: nem bolondultak meg és te sem. Itt van ugyanis a legőrültebb fitneszújdonság: a hátrafelé futás. Kitalálói szerint sokkal eredményesebb és kímélőbb, mint a „hagyományos” előrefutás. A jó hír pedig, hogy ötször annyi kalóriát vagyunk képesek elégetni ezzel a formával, mint elődjével.

Az ötlet Karl Twomey-tól származik, aki a londoni maratonfutásra készült, amikor kipróbálta a hátrafelé futást, és azt tapasztalta, hogy térdeit jobban kíméli. Végül a 42 kilométeres távot hátrafelé teljesítette „mindössze” négy óra 16 perc alatt, mindenfajta megerőltetés nélkül.

Javul az egyensúly és a periférikus látás, illetve sokkal jobban rá tudsz hangolódni a körülötted történő dolgokra – mondja Twomey. – Arról nem is beszélve, hogy milyen tónusos izmokat eredményez.”
És hogy mennyire népszerű ez a mozgásforma, azt az is jól bizonyítja, hogy augusztusban hátrafelé futás világbajnokságot rendeznek Manchesterben.

Fotó: dailymail
Fotó: dailymail

Ám az ötlet nem új keletű: a hetvenes években volt sportorvos, aki ezt ajánlotta a sérült atlétáknak. Azóta lényeges eleme például a boksz- és jégkorongedzéseknek. Gyógytornászok is ajánlják, mert a visszafelé futás csökkenti az ízületek terhelését, így hatékony térd- és hátproblémák rehabilitációjára.

Amerikai kutatók megerősítették: a hátrafelé futást elég az előrefutás 80 százalékos hatékonyságával végezni, hogy ugyanazt fiziológiai és fitneszeredményt elérjük. A dél-afrikai Stellenbosch Egyetem tanulmánya szerint ez a technika egy továbbfejlesztett kardiofitnesz. A kutatók egy hathetes program hatását vizsgálták: a nők egy csoportja heti három alkalommal futott visszafelé. Ezt összehasonlították egy másik, rendszeresen sportoló csoporttal. A vizsgálat végére a hátrafelé futóknál jelentősen csökkent az oxigénfelvétel, ami jobb aerob kapacitást jelent és átlagosan 2,5 százalékkal csökkent testzsírszázalékuk is. Egy brit szakember, James Bamber szerint további előny, hogy megerősödik a nagyujj, ami jobb testtartást eredményez, segíti a koordinációt és csökkenti a reakcióidőt.

 

Forrás: dailymail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top