Életmód

Jó közérzet, lapos has

Ha nem vagy a drasztikus fogyókúrák híve, mégis szeretnél a lenge nyári ruhákban karcsúbbnak tűnni, érdemes odafigyelned az emésztésedre!
Jó közérzet, lapos has 7 tipp a tökéletes emésztésért

Tudtad, hogy a magyar nők 71 százaléka állítása szerint emésztési jellegű problémával küzd? Az ilyen panaszok közül az egyik leggyakoribb a puffadás, amely nemcsak rossz közérzetet okoz, de a has felfújódása miatt ilyenkor a nadrágok is előnytelenül feszülhetnek. A puffadás azonban – a többi emésztési problémához hasonlóan – megfelelő étkezéssel könnyen kiiktatható, és máris könnyebbnek, fittebbnek és karcsúbbnak érezhetjük magunkat.

Ha tehát laposabb hasat szeretnél a nyárra, fogadd meg tanácsainkat!

Jó közérzet, lapos has1.  Megfigyelés
Vannak olyan élelmiszerek, melyek szinte mindenkinél puffadást okoznak – ilyen a bab, a hagyma vagy az élesztő –, és olyanok, amelyek csak egyes embereknél váltanak ki ilyen reakciót. Figyeld meg, mely ételek okoznak kellemetlen tüneteket, és ezeket próbáld meg kiiktatni az étrendedből.

2. Még több víz
Igyál naponta másfél, melegebb időben két liter szénsav- és cukormentes folyadékot. Az alkohol, a koffein és a szénsav egyaránt puffaszthatnak!

3. Joghurt
A probiotikus tejtermékekben lévő baktériumok a bélflórát pozitívan befolyásolják, megelőzik a székrekedést, így kedvezően hatnak az emésztésre. Legjobb, ha olyan probiotikus joghurtot választunk, melynek bizonyított az emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatása.

4. Alapos rágás

Lassan, kényelmes körülmények között és minden falatot alaposan megrágva – ez lebegjen a szemünk előtt. A jól megrágott ételt a gyomor sokkal gyorsabban lesz képes megemészteni, a kényelmes étkezések alkalmával pedig kevesebb felfújódást okozó levegőt nyelünk a falatok mellé, mint amikor habzsolunk.
 
5. Kevés zsír
Érdemes kerülni a zsírban és olajban sütött ételeket, a túl zsíros falatokat, mert ezek az emésztési problémák mellett a túlsúlyért is felelősek lehetnek.  

6. Rostok
Fontos, hogy kellő mennyiségű rostot juttassunk a szervezetünkbe: minden étkezéshez fogyasszunk zöldséget vagy gyümölcsöt, és a fehér kenyér helyett válasszunk teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó péksüteményeket.

7. Fűszerek, mértékkel
Az ánizs, a bazsalikom, a kamilla, a koriander, a kömény, a menta, a kakukkfű mind kíméletes emésztésserkentők. Keverj össze egy rész kamillát egy rész mentával és egy rész citromfűvel, főzz belőle teát – ez a keverék nemcsak az anyagcserére van jó hatással, de a túlterhelt gyomrot is megnyugtatja.

8. Rendszeres mozgás
A mozgás elengedhetetlen a jó emésztéshez, ezért érdemes hetente három alkalommal legalább harmincpercnyi könnyű sportot végezni. Egy kiadós séta vagy kerékpározás bőven elég az emésztés javításához, de ha kardioedzést is beiktatunk hetente legalább kétszer, az alakunkon is hamar észrevehetjük majd a változást!

 

A cikkünk a Nők Lapja Egészség májusi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Negyvenes kamaszok, avagy a kapuzárási pánik
  • Grillezés felsőfokon
  • Amit a melanomáról tudni kell
  • Pollenszezon allergia nélkül

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top