Életmód

Legyen jó bőr!

Ön tudja, melyik bőrtípusba tartozik? Még nem? Cikkünk segítségével könnyedén kiderítheti, így megfelelő ápoló készítményeket választhat magának, és azt is megtudhatja, mit kell tennie ahhoz, hogy a bőre mindig ápolt, friss és fiatalos legyen!
Legyen  jó bőr! 11 kezelés, amit biztosan kihagyunk

Bőrtípusunk ismerete nem csupán azért fontos, hogy a lehető leghatásosabb ápolószereket, kozmetikumokat választhassuk ki magunknak. A bőr ugyanis a szervezetünkben fontos védelmi és kiegyensúlyozó funkciókat lát el. Ha nem ápoljuk megfelelően, vagy elhanyagoljuk a problémákat, azok előbb-utóbb már nemcsak esztétikai hibát jelentenek, hanem komoly egészségügyi gondokat is okozhatnak.

A bőrtípus meghatározása egyáltalán nem bonyolult, mi magunk, otthon is megállapíthatjuk, hogy melyikbe tartozunk a négy nagy csoport közül. Bizonyos esetekben azonban – ha szeretnénk egyértelműbb eredményt, esetleg nagyon problémásnak gondoljuk a bőrünket – érdemes szakemberhez fordulni. Egy kozmetikus, kozmetológus vagy bőrgyógyász ugyanis más szemmel vizsgálja a bőrünket, és esetleg olyan apró jeleket is észrevesz, melyek felett mi elsiklunk!

Mindenképpen forduljunk szakemberhez, ha a bőrünkön nagy, fájdalmas, duzzadt pattanások vannak, ha a bőrünk erősen, pikkelyesen hámlik, folyamatosan viszket, vagy már-már elviselhetetlenül száraz.

Egyszerű bőrteszt, öt lépésben

A bőrtípus meghatározásának első lépésében alaposan vizsgáljuk meg az arcbőrünket tükör segítségével. Milyenek a pórusaink? Vannak az arcunkon száraz, pikkelyes, hámló vagy kipirosodott területek? Vannak ráncaink? Ha igen, hol húzódnak ezek, és mennyire mélyek?
Második lépésként mossuk meg az arcunkat tiszta, kézmeleg vízzel, és egyszerű, nem hidratáló szappannal vagy arctisztítóval, majd óvatosan itassuk fel róla a nedvességet. Milyennek érezzük most a bőrünket? Hűvös, sima, kellemes, vagy feszül és húzódik?

Ezután várjunk egy órát, majd harmadik lépésként tegyünk egy-egy darabka papír zsebkendőt (szedjük szét a rétegeket és csak egy réteget használjunk!) a homlokunkra, az állunkra, az orrunkra és a két orcánkra. Várjunk néhány másodpercet, és vegyük le a papírdarabokat. Hol itatta át a papírt az arcunkról származó zsiradék: a homlokon, az orron és az állon? Egyik helyen sem, vagy épp ellenkezőleg, mindenhol?

A negyedik lépésben – az előbbi tapasztalatok alapján – töltsük ki az alábbi tesztet!

Bőrtípusteszt

Legyen jó bőr!1. Milyen felületű az arcbőre?
a) Nem fénylő, egységes.
b) Fakó, helyenként hámló.
c) Az orron, állon, homlokon fényes, az arc többi részén fakóbb.
d) Az egész arc olajosan fénylő.

2. Milyenek a bőr pórusai?
a) Normális nagyságúak, nem eltömődöttek.
b) Alig láthatóak.
c) Az orron, állon, homlokon jól láthatóak.
d) Jól láthatóak, nagyok, eltömődöttek.

3. Milyen tapintású a bőre?
a) Hűvös, sima, puha.
b) Hűvös, száraz, érdes.
c) Meleg, sima, olajos.
d) Kifejezetten zsíros, egyenetlen.

4. Milyen gyakran jelennek meg pattanások az arcán?
a) Elég ritkán.
b) Szinte soha.
c) Időnként.
d) Gyakran.

5. Hol jelennek meg az arcán a pattanások a leggyakrabban?
a) A homlokán, az orcáján.
b) Sehol.
c) A homlokán, orrán, állán.
d) Az egész arcán ugyanolyan gyakran jelennek meg.

Ha a leggyakrabban az a) választ jelölte meg, akkor az ön bőre normál.
Ha a leggyakrabban az b) választ jelölte meg, akkor az ön bőre száraz.
Ha a leggyakrabban az c) választ jelölte meg, akkor az ön bőre vegyes.
Ha a leggyakrabban az d) választ jelölte meg, akkor az ön bőre zsíros.

A négy alap-bőrtípus mellett három további kategóriába is besorolhatjuk a bőrünket. Ezek azonban kevésbé a genetikától, inkább a külső és belső hatásoktól függnek: a bőrünk lehet problémás (ebben az esetben gyakran jelennek meg rajta gyulladt pattanások és nagyobb mitesszerek), érett (a természetes öregedési folyamatok miatt a bőrünk fokozatosan veszít a rugalmasságából, ráncosabb és petyhüdtebb lesz) vagy érzékeny (ebben az esetben a bőr kipirosodással, feszüléssel, kiütésekkel vagy viszketéssel reagálhat a nem megfelelő ápolószerekre vagy a környezeti hatásokra).

Ötödik lépésként az alábbi kérdések segítségével pontosítsuk, hogy milyen típusba tartozunk.
Válaszoljon igennel vagy nemmel a következő kérdésekre!

  1. Az arcbőröm petyhüdt, nem feszül rá az arccsontokra, az arc kontúrjai elmosódottak.
  2. A bőrömön több barnás folt is látható.
  3. Jól látható ráncok vannak a homlokomon, a szemem és a szám körül.
  4. A szemhéjam megereszkedett, a szemem alatt gyakran alakulnak ki „táskák”.
  5. Az orrom tele van mitesszerekkel.
  6. Az arcomon gyakran alakulnak ki gyulladt pattanások.
  7. Az arcom tele van duzzadt, piros göbökkel.
  8. A bőrömön jól láthatóak a korábbi pattanások nyomai.
  9. Az arcbőröm nagyon könnyen kiszárad, gyakran viszket.
  10. Nem szívesen kísérletezem új kozmetikumokkal, mert többnyire érzékenyen reagál a bőröm.
  11. Az „illatos” krémektől viszket és kipirosodik a bőröm.
  12. Azonnal meglátszik a bőrömön, ha ideges, stresszes vagyok, vagy ha fűszeres, zsíros ételt eszem.

Ha az első négy kérdésre válaszolt igennel, az ön bőre az érett csoportba tartozik. Ha a második négy kérdésre válaszolt igennek, az ön bőre problémás. Ha az utolsó négy kérdésre válaszolt igennel, az ön bőre érzékeny.

A bőr a természetes öregedési folyamatok miatt válik egyre érettebbé, de ez nem jelenti azt, hogy új bőrtípus alakulna ki. A száraz és az érzékeny bőrön látszanak a legjobban a ráncok és a petyhüdtség, a zsíros és a kevert bőrtípusnál nehezebb észrevenni az öregedés jeleit. A problémás bőrűeknél még akkor is gyakran jelennek meg pattanások az arcon, ha már nem kamaszkorúak.

Mit kell tudni a bőrtípusokról?

Legyen jó bőr!A normál bőrre a puha, sima, telt arcbőr jellemző, a pórusok láthatóak, de nem telítettek, vagy csak néhány mitesszer látszik az orron vagy az állon. Ha ki is alakulnak rajta pattanások, gyorsan és nyom nélkül gyógyulnak. A faggyútermelés és a hidratáltság egyensúlya jellemzi, vérkeringése is megfelelő.
A száraz bőr durva tapintású, fakó, már ránézésre is száraz, gyakran hámlik. A kelleténél kevesebb faggyút termel, és a nedvességet sem tudja megtartani. Emiatt jobban hat rá a környezet, könnyebben válik érzékennyé, kipirosodásra és viszketésre hajlamos lehet. Ezen a bőrtípuson látszanak a legjobban a ráncok, és ez veszíti el a legkönnyebben a rugalmasságát.

A zsíros bőrre a nagy, jól látható, telített pórusok jellemzők, mitesszerekkel az orron, az állon vagy az orcákon; tapintásra olajos. A faggyúmirigyek túlzott működése miatt az arcbőr olajosan fénylő, csillogó, de ennek ellenére durva tapintású, fakó színű lehet.

A vegyes (kevert) bőrtípusnál az orcák puhák és szárazabbak, a homlok, az orr, az áll – azaz a T-vonal – pedig zsírosabb. A legtöbb ember a vegyes bőrtípusba tartozik, még akkor is, ha inkább a szárazba, a zsíros vagy a normál bőrtípusúak csoportjába sorolja magát. Sokszor észre sem vesszük, ha bizonyos területek egy kicsit zsírosabbak vagy éppen szárazabbak a többinél. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a bőr bizonyos területeken extrém zsíros, míg a máshol kifejezetten száraz, a leggyakrabban azonban a bőr normál–zsíros, vagy normál–száraz.

Így ápolja a bőrét!

A normál bőr igényli a legkevesebb törődést, és semmilyen speciális kezelésre nincs szüksége. Azonban sem a hidratálást, sem a rendszeres tisztítást nem szabad elhanyagolni! Ahhoz, hogy a normál bőr sokáig megőrizze szépségét, egyaránt ügyelni kell arra, hogy megfelelően hidratált legyen, és a bőrt védő zsírokat (a lipidréteget) se semmisítsük meg, például erősen szárító készítményekkel. A rendszeres tisztítás a mitesszerek és a kitáguló pórusok ellenszere lehet. A megfelelő fényvédelem megelőzi az idő előtti öregedést, a ráncosodást és a hiperpigmentációt, azaz a barna vagy vöröses májfoltok megjelenését. Bizonyos életkor felett pedig már az öregedés lassítására is érdemes figyelni: különösen a vékonyabb, érzékenyebb területeken, a szem és a száj környékén javasolt ráncmegelőző készítmények használata.

A száraz bőrűeknek egyaránt gondoskodniuk kell a bőr visszazsírozásáról és hidratálásáról, azaz gazdag, krémes tisztító és ápoló szereket kell használniuk. Mivel a bőr gyakran igen érzékeny, viszketésre hajlamos, kerüljék azokat a kozmetikumokat, melyek erősen illatosítottak, gyümölcssavakat vagy nagy mennyiségű C-vitamin tartalmaznak. Ezek ugyanis irritálhatják bőrt. A száraz bőrűeknek elengedhetetlen az éjszakai krém, és a ráncok megelőzését is korábban el kell kezdeniük, mint a normál vagy zsíros bőrűeknek.

A zsíros bőrnek ugyanúgy szüksége van ápolásra, hidratálásra, mint a többi bőrtípusnak: a könnyű, vizes alapú, nem mitesszerképző krémeket, zseléket érdemes inkább előnyben részesíteni. A zsíros bőr öregszik a leglassabban, de nem szabad elhanyagolni a ráncok megelőzését sem. Az öregedést lassító ápolószereket azonban körültekintően kell megválasztani, ezek ugyanis sokszor túlságosan „erősek” a zsíros bőrűeknek, könnyen okozhatnak pattanásokat, mitesszereket.

A vegyes/kevert bőrtípusúaknak elsősorban arra kell odafigyelniük, hogy ne részesítsék előnyben az egyik területet a másik hátrányára – emiatt ugyanis könnyen romolhat a bőr állapota. A szárazabb területeknek megnyugtató hidratálásra és a lipidtartalom helyreállítására van szükségük, míg a zsírosabb részeken a hidratálás mellett a túlzott faggyútermelés, a kifényesedés, a pattanások elleni küzdelem a legfontosabb. A készítményeket úgy kell összeválogatni, hogy azok mindkét területnek megfelelő ápolást nyújtsanak.

Érett, problémás, érzékeny?

Ha a bőre az érzékeny, a problémás vagy az érett csoportba tartozik, még körültekintőbben kell megválogatnia az ápolószereket, hiszen nemcsak a bőrtípust kell figyelembe vennünk, hanem azt a problémát is, melyet orvosolni szeretnénk! Az érzékeny bőrűek kerüljenek minden olyan terméket, melyben illatanyag vagy színezék van, ráadásul nekik bizonyos hatóanyagoktól is tartózkodniuk kell! Ezek ugyanis irritációt váltanak ki. Az érzékeny bőrűeknél gyakran alakul ki ekcéma vagy pikkelysömör, az állandó viszketés következményeként pedig könnyen kisebesedhet a bőrük, ezért gyakori, de kíméletes hidratálásra van szükségük. Az érett bőrűek gazdagabb ápolást igényelnek, de olyan krémekkel, melyek nem tömítik el a pórusokat. Az idő előrehaladtával a bőr szárazabbá válik, ugyanakkor könnyebben alakulnak ki mitesszerek. A problémás bőrűeknek olyan készítményeket kell választaniuk, melyek segítenek a pattanások, mitesszerek elleni harcban, de kíméletesek és nem szárítják ki a bőrt – az erősen szárító hatású kozmetikumokkal ugyanis csak azt érjük el, hogy a szervezetünk még több faggyút termel, aminek az eredménye még több pattanás.
keretes:

Öt érdekesség a bőrtípusokról

1. A legtöbb nőnek (közel 70 százalékuknak) vegyes bőre van. A legritkább a normál bőr.
2. A férfiak bőre vastagabb és zsírosabb, mint a nőké, de jóval érzékenyebb is.
3. Senkinek nem állandó a bőrtípusa: az évszakoktól, a lelki állapottól, a hormonális hatásoktól és az életkortól is függ, mi jellemzi a bőrt.
4. A mitesszereket, pattanásokat nem az ápolatlanság okozza – épp ellenkezőleg, a túlzásba vitt tisztálkodás eredményeként is kialakulhatnak a gyulladt göbök.
5. A pattanásosság független az életkortól: már egy újszülött is lehet pattanásos!

Öt jó tanács a gyönyörű bőrért

  1. Aludjon eleget – a pihenés órái alatt a bőr sejtjei is regenerálódnak!
  2. Mozogjon rendszeresen – ez segít felpezsdíteni a vérkeringést, így rózsásabbá válik az arcbőr!
  3. Szokjon le a dohányzásról – a cigarettában lévő anyagok hatására kitágulnak a pórusok, és elszíneződhet a bőr!
  4. Mindig használjon fényvédő krémet – leginkább a napfény felelős az öregedésért és a májfoltok kialakulásáért!
  5. Óvatosan a fürdőkáddal – a hosszú fürdőzés, illetve a forró víz nagyon kiszáríthatja a bőrét.

Legyen jó bőr!A cikkünk a Nők Lapja Egészség márciusi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Méregtelenítés pró és kontra
  • Tavaszi megtisztulás kívül-belül
  • Az egészséges otthon titka
  • Klasszikus ételek kevesebb kalóriával

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top