Életmód

Ami még nem volt a lábad között

Környezetbarát, kényelmes, gazdaságos és láthatatlan. Használói szerint jobb, mint a többi piacon kapható menstruációs eszköz.
Környezetbarát intimtölcsér havi bajokra Tamponhasználat pró és kontra

Zsófi
„Még csak 5 hónapja használom, de nagyon meg vagyok vele elégedve. Sokkal kényelmesebb, mint a tampon, mert nem szárít (régen mindig viszketésem volt, és az nagyon kellemetlen) és ritkán kell vele foglalkozni a nap során (a betét kényelmetlenségeiről, szagáról nem is beszélve). Az meg igazán tetszik, hogy nem termelek vele szemetet. Ha olyan helyen vagy, ahol nincs a WC-ben közvetlenül kuka (pl. egy vendégség során), akkor sem érzed magad kellemetlenül. S mivel ritkán kell üríteni, így legtöbbször mire odajutsz, már komfortosabb helyre is értél. Arról nem is beszélve, hogy nem kell mindig tampon- vagy betétutánpótlásról gondoskodni éppen abban a táskádban, amelyik nálad van.

Intimtölcsér a könnyű menzeszért

Sőt ami még szuper benne, hogy ha épp a menstruációdat várod, akkor sem kell idegeskedned (mondjuk egy olyan munka során, amikor pl. csak egy bikini van rajtad), mert ezt már a menstruáció előtt felhelyezheted, nem lesz tőle semmi bajod vagy elfér mindig a táskában, mivel kicsi. Ha olyan a munkahelyed, hogy mondjuk férfiakkal dolgozol egy irodában, akkor nem kell neszesszert szorongatva kirohangálnod a mosdóba 3 óránként, így senki sem »látja«, hogy épp mikor van meg. Vagy ha edzés után közös zuhanyzóba mész, akkor sem lóg ki madzag. Tényleg a magánügyeddé válik a menstruációd!”

Mit mond a nőgyógyász?
Általában a szervezettel hosszabban érintkező, akár orvosi eszközökre is képesek feltelepedni a kórokozók (katéter, branül, infúziós szerelék stb.), illetve a hagyományos spirál is többek közt azért növeli a gyulladások esélyét, mert rátelepszik a kórokozó – mondja dr. Ujvári Attila, szülész-nőgyógyász. – Az eszköz számomra új, ahhoz, hogy az ilyen aggályok egy orvos számára meggyőzően elutasíthatók legyenek, rendes orvosi trialre lenne szükség kontrollcsoporttal, vagy legalább a használóktól korrekt adatgyűjtésre, a panaszokra is kiterjedően. A hüvelytáji előesésben szenvedőknél valószínűleg nem működne túl jól.
Az biztos, hogy nem rosszabb, mint a tampon.

– Az intimtölcsér egy 7 cm hosszú, puha, orvosi szilikonból készült menstruációs tölcsér. Nagy előnye, hogy nem kell magasra feltenni a hüvelyben, és a menstruációs folyadékot nem magába szívja, hanem összegyűjti a tölcsérbe – mondja Asztalos Ildikó a Mooncup Intimtölcsér forgalmazója. – Nem okoz sem irritációt, sem hüvelyszárazságot, és háromszor annyi folyadékot képes összegyűjteni, mint más menstruáció során használatos eszköz! Akár 10 évig is használható, így környezetbarát is és a pénztárcát is kíméli. Tisztítása egyszerű: vagy kifőzzük, vagy sterilizáló tablettával fertőtlenítjük, és akár 8–10 órán át is a hüvelyben maradhat.


Anikó

„Bevallom először szkeptikus voltam, de szívesen próbálok ki új dolgokat. Bő vérzésem van tinédzser korom óta, és rettenetesen megszenvedtem azokat a bizonyos napokat, mert folyamatosan korlátozva voltam. A láthatatlanság miatt tampont használtam idáig, de sokszor okozott kényelmetlenséget, éreztem, hogy »szivárog« mellette. Strandon, uszodában, wellnessfürdőben is kínos volt, folyton figyelni, hogy nem ázok-e át, nem lóg-e ki a cérna stb., ezért kíváncsi voltam a Mooncupra.

Ami még nem volt a lábad közöttAz egyik legjobb »befektetésem« volt, maximálisan meg vagyok vele elégedve! Sokkal tovább fent maradhat, nem kell olyan gyakran cserélni, nem látszik, órákra meg is feledkezem róla. Régebben a tampon mellé eddig éjszakára használtam betétet, hogy legalább akkor szabadon kifolyjon, aminek ki kell, de nem volt a legkényelmesebb megoldás »bepelenkázva« lenni. Pedig modern, vékony, kényelmes betétet használtam, de könnyen megválok tőle! Továbbá azt is utáltam, hogy összemaszatol… Már az első hónap után tudtam, hogy nem fogok visszatérni a tamponhoz, mert a Mooncuppal egyszerűbb lett a hónap azon 5 napja!  Az elején kicsit bénáztam a felhelyezéssel és kivétellel, de ma már ügyesen használom, elég hamar belejöttem, kitapasztaltam a hogyanját. Nekem óriási segítség az, hogy többé nem kell szenvednem, szoronganom!”

A forgalmazó szerint könnyű a nőket meggyőzni, ráadásul többnyire akik „rászoknak” az intimtölcsérre, nem térnek vissza az előtte használt eszközhöz. Csak érdekességképpen egy adat, amit valószínűleg sohasem gondoltunk végig: majdnem 1 000 000 Ft-ot költünk a menzesz alatt tamponra, betétre. 2,5 millió darab tampon, 1,4 millió intimbetét és 700 ezer tisztasági betét kerül egy év alatt például Angliában a szennyvízcsatornákba. És ez csak egy ország. Elgondolkodtató adat…

Mit mond két férfi?

Gondoltuk, hogy megkérdezünk két férfit, hogy mit szólnak az elsőre talán fura eszközhöz:

„Tölcsér… ez eddig rendben, de inkább tűnik valami perverz eszköznek. Bizarr látvány. Az oldalán lévő skálázás külön fura. Lennék pók a sarokban a behelyezésnél, mert nem semmi mutatvány lehet. Live show a fürdőben, állat. Ha mégsem válna be, akkor könnyen tollaslabdává alakítható.”

„Ebbe hogyan kell pisilni? És milyen irányba? A környezetvédelemnek nagy barátja vagyok.”

Még több adat és információ itt.

 

Nézd meg videónkat!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top