Életmód

Csillapítja a fájdalmat a meditáció

Alig egyórányi meditálás jelentős mértékben csökkentheti a fájdalomérzékelést és a fájdalommal kapcsolatos agyi aktivitást.
Valóban csillapítja a fájdalmat a meditáció Forradalmi terápia mellékhatások nélkül

A Journal of Neuroscience április 6-i számában közölt kutatás szerint a meditáció jelentős fájdalomcsillapító hatást gyakorol az agyban.

„Ez az első olyan kutatás, amely kimutatta, hogy alig egyórányi meditálás jelentős mértékben csökkentheti a fájdalomérzékelést és a fájdalommal kapcsolatos agyi aktivitást – nyilatkozta a kutatást vezető Fadel Zeidan, a Wake Forest Baptist Medical Center kutatója. – Drámai hatást mutattunk ki: a fájdalom intenzitásának körülbelül 40 százalékos, és a fájdalom kellemetlenségének 57 százalékos csökkenését. A meditáció a fájdalom nagyobb csökkenését eredményezte, mint akár a morfium, akár más fájdalomcsillapító gyógyszerek, amelyek jellemzően mintegy 25 százalékkal enyhítik a fájdalmat.”

A kísérlet során 15 egészséges önkéntest vizsgáltak, akik korábban sosem meditáltak. Az alanyok négy húszperces tréningen tanulták meg a fókuszált figyelem nevű meditációs technikát. A meditáció előtt és után a résztvevők agyi aktivitását „megjelölt spin”-technikával (ASL MR-vizsgálattal) mérték, amely a meditációhoz hasonló hosszan tartó agyi folyamatokat is képes megfigyelni. Az eredmények azt mutatták, hogy a meditációt követően az összes résztvevő fájdalma csökkent, 11 és 93 százalék közötti arányban.

Zeidan és munkatársai úgy vélik, a meditációnak nagy jövője lehet a klinikai orvoslásban, mivel már nagyon kevés meditálás is drámai mértékű fájdalomcsillapítást eredményez. A kísérlet azt bizonyítja, hogy a meditáció tényleges hatást gyakorol az agyban, és hatékony, gyógyszermentes fájdalomcsillapító módszer lehet a betegek számára.

 

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top