Életmód

Csak semmi pánik!

Hőhullám, izzadás, alvászavar, idegesség, depressziós hangulatváltozás, testsúlynövekedés, ízületi fájdalmak, bőrszárazság, és még sorolhatnánk a panaszokat, amelyek a változókor beálltával egyre gyakrabban törnek ránk, középkorú nőkre. Sokan félünk a klimax okozta kellemetlenségektől, betegségektől, egészében véve pszichés és fizikai "hanyatlásunktól".

Ösztrogénhiány, petefészek zsugorodása, menopauza, csontritkulás, érelmeszesedés – rémképeink, rettegünk a bekövetkeztétől. Rettegünk? Felesleges! A változókor életünk természetes, fiziológiás időszaka, amely – sajnos – nem mentes a jól érzékelhető testi és lelki tünetektől, de tehetünk ellenük.

Mi is a változókor valójában?

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a változókor betegség. Nem az! Sokkal inkább természetes állapot a nők életében. A változás kora, szakzsargonnal élve a klimaktérium, általában 45 és 55 éves kor között kezdődik, és azt az életfázist jelöli, amikor a petefészkek egyre kevésbé látják el feladatukat. Ősidőktől ismert természetes jelenség, ilyenkor a menstruáció megszűnik, a termékenység elmúlik a női nemi hormonok (gesztagének, ösztrogének) csökkenő termelődése következtében. Ez vezet a nők kétharmadánál jelentkező klimaxos panaszokhoz, amelyek mindenkinél másképp lépnek fel és mindenkit másképp viselnek meg. A fizikai és mentális állapotnak, illetve a hormonegyensúly ingadozásának azonban fontos szerepe van az életünkben.

A változókori tünetek, panaszok három csoportba sorolhatók, amelyek külön-külön vagy együtt is felléphetnek a nőknél:

  • vegetatív panaszok: hőhullámok, éjszakai izzadás, szédülés, szapora szívműködés, fejfájás, fáradtság, álmatlanság;
  • pszichés panaszok: idegesség, ingerlékenység, szorongás, depressziós állapot, meglassulás;
  • fizikai változások: csontritkulás, bőr rugalmasságának csökkenése, nyálkahártyák kiszáradása, testsúly-gyarapodás.

A változókori panaszokkal rövidebb-hosszabb ideig ugyan együtt kell élnünk, de nem feltétlenül kell elrontaniuk aktív időszakunkat, komfortérzetünket, s egyáltalán az életminőségünket.

Mit tehetünk közérzetünk, életminőségünk javításáért?

A változáskori panaszok kíméletes, a szervezetet nem megterhelő kezelése iránti igény mindannyiunk számára fontos kérdés. Az ötven körüli nők életében különösen megnövekszik a táplálkozás, a mozgás, a stresszoldás, az egészségtudatos életmód fontossága. Ezzel kapcsolatban különösen figyeljünk a következőkre!

Mindenekelőtt fehérjében, vitaminokban és rostban gazdag étkezésre térjünk át, s kerüljük a túlzott mértékű zsír-, szénhidrát- és alkoholfogyasztást. Ne feledjük, a kor előrehaladtával a kalóriaszükségletünk csökken, figyeljünk tehát oda, hogy mikor és mit eszünk! A csontritkulás elkerülése végett pedig fogyasszunk sok tejet és tejterméket, hiszen a bennük lévő kalcium révén elkerülhetjük vagy lelassíthatjuk csontjaink mészkőtartalmának csökkenését és törékenységét.

Ugyancsak az izom- és csontképződéshez járul hozzá a rendszeres testmozgás. Gimnasztika, túrázás, biciklizés, úszás vagy akár egy nagy séta nemcsak jó karbantart bennünket, hanem még jókedvre is derít. Pláne, ha a családtagjaink vagy barátaink is velünk tartanak.

Minden reggel és este vegyünk hideg-meleg vizes váltott zuhanyt, vagy végezzünk hideg vizes kar- és lábmosást, mindkettő nagyon frissítő. Heti rendszerességgel iktassunk be otthoni fürdőterápiát iszappal vagy fürdősóval, ami nyugtatóan hat, izomlazító hatású és szabályozza az autonóm idegrendszer működését.

A sport és a fürdő jótékony hatása után pedig mi mást csinálhatnánk? Aludjunk, aludjunk és aludjunk. Mindig figyeljünk rá, hogy eleget, legalább 8–10 órát aludjunk naponta. Ebben az életkorban megnő az alvásigényünk, így ha napközben van időnk, délutáni szunyókálást is beiktathatunk.

Hogyan enyhíthetjük panaszainkat?

A menopauza időszakában a hormonális egyensúly felborulását nem feltétlenül kell megszenvednie az életminőségünknek, és nem minden esetben kell azonnal hormonokat alkalmaznunk. Nem minden nő érzi jól magát egy-egy hormonkezelés alatt vagy után, s nem is ez az egyetlen kezelési mód. A hormonkezelésnek ugyanis nem kívánt mellékhatásai vannak, például a szövetekben létrejött folyadék-visszatartás miatt bekövetkező testsúlynövekedés vagy a vérrögképződésre való fokozott hajlam. A méh és emlő bizonyos típusú hormonfüggő rákja esetében az ösztrogénpótlás pedig végképp kerülendő. Milyen alternatívák vannak?

Ha már mindent megtettünk közérzetünk javításáért, és úgy érezzük, hogy továbbra is jelentkeznek a változókori tünetek, akkor belsőleg, növényi alapú gyógyhatású készítményekkel is kezelhetjük pszichés és fizikai panaszainkat. S mi más segíthetne, mint a természet?! Tudvalévő, hogy a természet bőkezű, a természetes gyógymódok sok évezredes múltra tekintenek vissza, a gyógynövények jótékony hatása pedig megkérdőjelezhetetlen.

A gyógynövények birodalmában nő az ún. sárkánygyökér (Cimicifuga racemosa), melynek kivonata igencsak hatásos klimaxos zavarok és panaszok enyhítésére, illetve megszüntetésére. A németországi Cefak AG felismerte a sárkánygyökér jótékony hatását, s forgalomba hozta a Cefakliman® mono növényi hatóanyagot tartalmazó nőgyógyászati készítményt, amely a hormonkezelés természetes és kíméletes alternatívája a változás korában.

Csak semmi pánik!

Számos vizsgálat igazolja, hogy a sárkánygyökér-hatóanyagú készítmények szedésével hölgytársaink vegetatív (hőhullámok, verejtékezés stb.) és pszichés (alvászavarok, ingerlékenység, depressziós hangulatváltozások stb.) panaszai csökkentek, sőt számos esetben teljesen megszűntek. A Cimicifuga összetevőinek ideális kölcsönhatása következtében pedig helyreállt a test és lélek közötti természetes egyensúly.

Szóval, Hölgyeim! Csak semmi pánik! A fiatalságunk ugyan elmúlt, de még sok mindenre képesek vagyunk. Bízzunk a sárkánygyökér erejében, s győzzük le a változókori panaszokat!

A Cefakliman® mono kemény kapszula alkalmazása ellenjavallt az ösztrogénkezelést igénylő daganatban, valamint a készítmény összetevőivel szembeni túlérzékenységben szenvedőknél.

 

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,

 

vagy kérdezze meg kezelőorvosát,

 

gyógyszerészét!

 
   

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top