Életmód

Heti Csernus: Türelem, bátorság, csibészség

"Hogy lehet lelket edzeni? Meg kell keresni önmagunkban, hol vannak a görcsök és az elakadások." – Csernus doktor ezen a héten a lelki erőfejlesztésről, türelemről, bátorságról, csibészségről is ír.
Heti Csernus: Ép testben ép lélek?Szereld le az érzelmi manipulációt! 

A sportolók, akikkel dolgozom, ugyanolyan emberek, mint mi, csak ők hétről hétre, napról napra borzasztó fizikális és mentális megterhelésnek vannak kitéve. Ezért számomra annyi a különbség, hogy sokkal intenzívebben történnek a folyamatok, sokkal hamarabb és világosabban lehet látni, ahogy a belső problémákat rendezik, milyen hihetetlenül gyors és pozitív kihatással van a teljesítményükre.  Alapjában véve ők is átlagos emberek, ugyanazokkal a próbatételekkel, problémákkal, feladatokkal – párkapcsolati krízisekkel, betegségekkel, szeretteik elvesztésével –, mint mi, miközben maximális teljesítményt várnak el tőlük, és persze ők is saját maguktól. Egyre jobban látszik, hogy más országban is felismerték már, az ép testben ép lélek állapota magától nem jön létre! A spanyol focistákkal is pszichiáter foglalkozik, meg is nyertek mindent… Egyre bizonyosabbá válik, hogy szükséges egy segítő iránymutatás adott élethelyzetekben. Nem csak sportolóknak.

Fotó: Sanoma Archív/Dömötör Csaba
Fotó: Sanoma Archív/Dömötör Csaba

Valójában én, amikor velük dolgozom, felelősségvállalással, kitartással, párkapcsolati problémák megoldásával, az önérvényesítés segítésével, hatékonyabb kommunikációval foglalkozom, mindennel, amik bármelyikünk életében fontos dolgok. Segítőként ezen dolgozunk együtt. A masszív, fejlett izomzat nem jelenti azt, hogy az illető stabil lelkülettel is bír.
És hogy lehet lelket edzeni? Meg kell keresni önmagunkban, hol vannak a görcsök és az elakadások. De egyedül ez nagyon nehéz munka, mert úgy sosem kapunk visszacsatolást. Mindenki a hibáiból tanul, ha elköveti és felismeri őket. De ha nincs visszacsatolás, honnan tudom, hogy hibáztam? Ha pedig nincs tanulság, nincs változtatás. Viszont véleményem szerint egy barát nem egyenértékű a segítővel.
A barát csak tünetileg tud segíteni, elmondhatom neki a problémámat. De nem kívülálló, tehát nem mindig látja meg, hogy mi is a valóság. Ezt a szerepet csak egy olyan személy töltheti be, aki vállalja következetes kívülálló szerepét, mert különben elbuknak.

A munkám során a hétről hétre történő megmérettetés nagyon nagy felelősség is egyben. Mindazt átadom, amit hiszek, és ami tapasztalatom szerint működteti az embereket jó és rossz irányba. A sportolókkal való munkám során sokkal gyorsabb a visszacsatolás az én sikereimről és kudarcaimról is, ezért hihetetlenül izgalmas számomra. De amit mindannyian tanulhatunk tőlük és világbajnokká tehet minket is a saját életünkben, az a kitartás, következetesség, türelem, csibészség, bátorság, kockázatvállalás, monotonitástűrés, a fájdalom elfogadása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top