Életmód

Meztelenül praktizál a pszichológusnő

Mielőtt mindenki cím után kutatna, a hölgy nem hazánkban rendel, de persze megkérdeztünk egy magyar szakembert, vajon működhet-e a különlegesnek mondható módszer.
Meztelenül praktizál a pszichológusnő Formás feneket ígér az új fürdőruha

A magát csak „Meztelen terapeutának” nevező pszichológusnő a terápia alatt fokozatosan levetkőzik: így oldja a zavart és a feszültséget a betegekben. A 24 éves Sarah White, akinek nem titkolt célja, hogy felkeltse betegei figyelmét, hozzátette: „Meg kell mutatnom a pácienseimnek, hogy nincs takargatnivalóm, és így bátorítom őket, hogy őszintébbek legyenek. A férfiaknak egy meztelen nő látványa segíteni tud abban, hogy magukra tudjanak fókuszálni és jobban megnyíljanak.”

A fiatal nő, aki foglalkozását tekintve szabadúszó számítógép-programozó, elvégzett egy pszichológusképző főiskolát is, de az ott tanult elméletek nem győzték meg, így határozott az online vetkőzős terápia mellett.

Szinte gondoltuk, hogy a hölgy a férfiakat igyekszik ezzel a módszerrel ösztönözni, bár női ügyfelei is vannak. Szerinte ugyanis a férfiak hajlamosak elkerülni az orvosi kezeléseket, ellenben így a terápia sokkal vonzóbb és izgalmasabb. Ahhoz kétség nem fér, hogy az izgalom nem marad távol, elég csak a videóba belenézni (cikkünk végén).

Sarah White, a
Sarah White, a „Meztelen terapeuta”
Fotó: sarahwhitelive.com

Hogy működik?

Nevezzük a módszert „közeledő terápiának”: az első órák, amelyek 150 dollárt kóstálnak, videokapcsolattal és szöveges chattel járnak. A következő lépés a kétirányú videokapcsolat Skype-on. A személyes találkozó csak az után jöhet létre, hogy jól megismerte a pácienst. Minden konzultációt felöltözve kezd, de fokozatosan teljesen meztelenre vetkőzik. Először a zakójától, majd a szoknyájától, legvégül melltartójától és bugyijától válik meg.

A New York-i nőnek nagyjából 30 állandó páciense van, többnyire egyetemisták, akik szexuális problémákkal küzdenek, vagy középkorú férfiak, akiknek gond van a párkapcsolatukkal, de nők is akadnak. Barátja egyébként támogatja a „vállalkozást”, szülei azonban még nem tudnak róla.

Hogy a módszer mennyire hatásos, arról egyelőre semmit nem tudni. És mit mond a szakember?

Geist Klára pszichológus véleménye:

Csak látszólag humoros ez a helyzet, mely valójában a gyógyulást kereső ember kiszolgáltatottságáról s a gyógyító szakmai felelősségtudatáról szól.

Világjelenségként tapasztalható tényt szemléltet a meztelen „pszichológusnő” példája. Ma már a legtöbb tudományterületen elharapódzik a látványos, sok embert vonzó, ezért gyors meggazdagodást ígérő módszerek megjelenése. Gondoljunk csak az évről évre változó, tuti biztosnak kikiáltott, majd lejáratott megoldásokra, csodagurukra, pirulákra és eljárásokra.  Mivel a mai ember információdömpingben él, az extrém, bizarr, ezért figyelemfelkeltő dolgok viszik el a pálmát, újdonságkeresés jellemzi a társadalmat.  A kevésbé látványos, elmélyült tudást és szakértelmet képviselő, hagyományos értékeket tartalmazó módszerek elvesznek az információáradatban. Például beszélünk-e olyan gyógyítóról, aki nem tett mást, „csak” betegek százainak segített negyven éven át? Ugye hogy nem?!

Gesit Klára pszichológus
Geist Klára pszichológus
Fotó: terapia-parkapcsolat.hu

A meztelen „pszichológusnő” feltehetően narcisztikus vagy borderline személyiségzavarban szenved, bár erről nincsenek adatok. Gyakori jelenség azonban, hogy az öngyógyítás vágya elég sok embert vonz a pszichével, önismerettel foglalkozó tudományágak felé. Mivel egyre több intézményben zajlik a szakemberképzés, egyre inkább elhanyagolják a gyógyító pályára kerülők alkalmassági vizsgálatát. Így bizony személyiségzavaros emberek is pályára kerülhetnek ugyanúgy, ahogy létezik büntetett előéletű jogász, vagy fodrász, akinek rendetlen a frizurája. Csak az ilyen „gyógyító” ártalmasabb!

Szintén gyakori, hogy egy olyan pályán, ahol embereknek kell segíteni, amihez ugyebár „mindenki ért”, egyre több az önjelölt kókler. Valódi, önkritikával és szakmai önismerettel rendelkező gyógyító csak több év tanulás után, komoly felelősségtudattal, a szakmai protokoll szabályainak betartásával praktizál. Ilyen szabály a megfelelő szakképesítés megszerzése s a terápiás környezetre vonatkozó előírások. Eszerint egy rendelő legyen csendes, nyugodt, és semmilyen figyelemelterelő tényező ne zavarja azt a meghitt, terápiás folyamatot, ami a terapeuta és kliens közti kapcsolatban megteremtődő, elmélyült befelé figyelést jelenti. A terapeuta meztelensége nem pont ezt segítené! A tanácsadói, terápiás helyzetet is jellemzi egyfajta intimitás, ezt azonban nem vetkőzéssel  szoktuk megteremteni.

Természetesen a terápiás munka során megjelenő bonyolult érzelmi bevonódás következtében lehet erotikus színezete a munkakapcsolatnak, ám ez a kliens gyógyulását szolgálja a szakember eszköztárában. Nem visszaélés eszköze. Az sem meglepő, hogy a hölgy praxisa szépen beindult… Sok csodaváró, irányvesztett ember számára vonzóak az olyan módszerek, ahol nem kell megdolgozni a gyógyulásért, nem kell önmagukba nézni, a „szakértő” kész receptet ad. Ilyen ez a vetkőzős terápia is.
Nagyon gyakori, hogy az ilyen személyiségzavaros ember egyfajta megváltói szerepben tetszelegve, vagy pont bizarr viselkedésével vonzza a segítséget, gyógyulást kereső partnerjelöltet vagy klienst, aki igyekszik belekapaszkodni. Sajnos a gyógyulásra vágyó emberek kiszolgáltatottsága súlyos szakmai visszaéléseknek teremthet talajt.
 

Nézd meg a videót!

 

Forrás: http://dailypicksandflicks.com

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top