Életmód

Belülről tápláld a bőröd!

Az üzletek polcai roskadoznak a ránctalan bőrt, dús hajkoronát és törhetetlen körmöket ígérő vitaminkészítményektől. Utánajártunk, vajon valóban jót teszünk-e magunknak a szedésükkel.
Belülről tápláld a bőröd! Milyen állapotban van a bőröd?

Ha megkérdezünk egy nőt a szép bőr és haj titkáról, valószínűleg az arckrémeket és egyéb kozmetikumokat fogja először megemlíteni. Pedig leghatásosabban belülről ápolhatod szépségedet. – A bőr, a haj, a köröm híven tükrözi a szervezet egészének állapotát: ha egészségesek vagyunk, tökéletesek – mondja szakértőnk, dr. Nagy Zsuzsa bőrgyógyász-kozmetológus.

Répa vagy kapszula?

– Aki igazán törődik a szépségével, az igyekszik egészségesen táplálkozni, rendszeresen mozog, csökkenti a stresszt az életében, és gumikesztyűvel védi kezét az agresszív mosogató- és takarítószerektől – figyelmeztet az orvos. Van, akinél ez már önmagában is elegendő, ám legtöbbünk nem képes táplálkozással fedezni szervezete valós vitamin- és ásványianyag-igényét. Bizonyos koron felül pedig a legegészségesebben élők bőrének sem árt a plusztámogatás. Ráadásul vannak olyan élethelyzetek, amikor a testünkben zajló változások miatt szinte kikerülhetetlen szépségünk átmeneti sérelme: gondolj csak a szülés utáni hajhullásra vagy arra, hogy a menopauza után a bőr és a haj víztartalma egyaránt csökken. Ilyenkor is érdemes bevetni a szépségvitaminokat.

Antioxidánsok előnyben

Belülről tápláld a bőröd!– A bőr szépségét támogató vitaminkészítmények legfontosabb hatóanyagai az antioxidánsok: ezek a vegyületek képesek felvenni a harcot a szabad gyökökkel, így valamelyes védelmet nyújtanak a bőr korai, túlzott öregedésével szemben – állítja dr. Nagy Zsuzsa. Ráadásul óvják a kötőszövetben található, a bőr feszességéről gondoskodó kollagénrostok épségét, segítik a kollagén és a rugalmasságot adó elasztin termelődését, és védik a hidratáltságért felelős hialuronsav egyensúlyát. Szinte mindegyik tablettában találunk C- és E-vitamint, valamint bioflavonoidokat, amelyek mind erőteljes antioxidáns hatásúak. Sokszor kerül a kapszulákba Q10-koenzim és úgynevezett piknogenol is. Ez utóbbi hatóanyag szintén a bioflavonoidok családjába tartozik, egyébként egy Franciaországban honos fenyőféle kérgének kivonata. Amellett, hogy akadályozza a sejtek oxidációjával járó öregedést, javítja a mikrokeringést, segíti a salakanyagok kiürülését, növeli a bőr oxigénellátottságát, és óvja a kollagén, valamint a hialuronsav egyensúlyát. A vitaminkészítmények egy részével a kollagén és a hialuronsav kívülről is a szervezetbe juttatható. A nyomelemek közül a szintén antioxidáns hatású szelén és az új sejtek képződését támogató cink a leggyakoribb összetevő. Egyes készítmények aminosavakban gazdag halporckivonatot is tartalmaznak. A nyári barnulást elősegítő vitaminkészítmények fő hatóanyagai a karotinoidok (az A-vitamin előanyagai), amelyek védenek a napozás ártalmaitól, és egyenletes, gyors barnulásról gondoskodnak (bőrregeneráló hatásuk miatt ezek a hatóanyagok egyébként más szépségvitaminokban is felbukkannak).

Gyors anyagcsere – erős haj és köröm

A haj- és a körömszépítő készítmények természetes összetevőiket igyekeznek utánozni: az aminosavak, például a cisztin vagy a metionin a hajszálakat és körmöket jó részben felépítő kollagén és keratin fő alkotóelemei. A cink és a ginzeng az anyagcserét támogatja, így gyorsabban juthatnak el a tápanyagok a hajhagymákhoz és a körömhöz. A gingko biloba a vérellátás serkentésével segíti a hajszálak növekedését, de ezt a növekedési folyamatot támogatják a B-vitaminok, valamint a csalánból és a zsurlóból származó ásványi anyagok is.
– Nagyon jó hatásúak a kovaföldet tartalmazó tabletták, kapszulák is – teszi hozzá a doktornő.

Érdemes szedni?

Fontos tudni, hogy a bőrszépítő étrend-kiegészítők nem jelentenek kizárólagos megoldást: ahogy a nevük is mondja, kiegészítik, de nem pótolják az egészséges életmódot.
– A szépségvitaminok akkor tudják optimálisan kifejteni hatásukat, ha egészséges emésztőrendszerből szívódhatnak fel – figyelmeztet bőrgyógyász-kozmetológus szakértőnk. – Mivel a bőr, a haj, a köröm szépsége szorosan összefügg a szervezet egészségével, ezek a vitaminok először az egészségünknek tesznek jót. Ez tükröződik azután a ránctalanságban vagy a dús hajkoronában – teszi hozzá. Mindenképpen érdemes tehát szedni őket, ám néhány alapszabályt illik betartani.

Fontos szabályok

Belülről tápláld a bőröd!Ellenőrizetlen készítményt akkor se vásárolj, ha plasztikai műtétek hatásával felérő végeredménnyel kecsegtet. A megbízhatatlan forrásból beszerzett „vitaminok” ugyanis sokszor nem hatnak, sőt rosszabb esetben károsak is lehetnek. Hagyatkozz inkább a patikákban kapható, az OÉTI (Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet) vagy az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) által engedélyezett tablettákra.

Mindenképp tartsd be a napi adagra vonatkozó előírásokat! – Ha ugyanis a zsírban oldódó vitaminokat, amilyen az A-, a D-, az E- és a K-vitamin, túladagolod, épp az ellenkező hatást érjük el, sőt károsodhat is az egészség – figyelmeztet a bőrgyógyász. Ugyanezért nem érdemes többféle vitaminkészítményt egyszerre szedni: inkább kérdezd meg orvosod véleményét, ahogy akkor is, ha kisbabát vársz, vagy szoptatsz. Csak orvosi ellenőrzés mellett szedjenek vitamint azok, akik súlyos máj- és vesebetegséggel küzdenek, vagy véralvadásgátlót használnak. A pajzsmirigyproblémákkal küzdők figyeljenek a készítmények jódtartalmára, a fogyókúrázók pedig arra, hogy a B-vitaminok javíthatják az étvágyat.
Dr. Nagy Zsuzsa szerint a szépségvitaminokat kúraszerűen érdemes alkalmazni. Harmincadik születésnapod után évente egy-két egy hónapos kúrát iktass be. Ötven fölött hosszabb ideig is lehet szedni a készítményeket, néhány hónap után azonban mindenképp érdemes kis szünetet tartani. Azonban a hirtelen jelentkező hajhullás, körömtöredezés és bőrproblémák okát előbb orvosi vizsgálattal kell tisztázni.

 

Minden, amit tudni kell a fájdalomcsillapításról A cikkünk a Nők Lapja Egészség februári számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • A tartós fogyás hétköznapi titkai
  • 9+1 dolog, amit tudni kell az influenzáról
  • Túrógombóc túró nélkül?
  • Ússzuk meg a téli depressziót!

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top