Életmód

Egyre vékonyabbak az olasz nők

Egy tanulmány szerint a nyugati világon végigsöprő "elhízásjárvány" ellenére az olasz nők egyre csak vékonyabbak lesznek. Jó nekik.
Egyre vékonyabbak az olasz nők Legyél saját testsúlyod ura!

A második világháború előtti időkben egészen más volt a nőideál, mint manapság. A férfiak rajongtak a teltebb színésznőkért: Sofia Loren vagy Gina Lollobrigida testesítette meg az igazi nőt. Valószínűleg az ő BMI-értékük magasabb volt a mai hölgyekénél.

Egy brit orvosi lapban megjelent adatok szerint ugyanis az olasz nők testtömegindexe az 1980-ban mért 25,2-ről 24,9-re csökkent az 1990-es évekre, majd 2008-ra már csak 24,8-as értéket mutatott, amivel jócskán ellent mondott a nyugati világban e téren zajló folyamatoknak.

Egyre vékonyabbak az olasz nőkA testsúlycsökkenés hátterében a már unásig – de mégsem elégszer – ismételt egészséges étrend állhat, ami az olasz nők esetében a mediterrán diétát jelenti. Természetesen ők is odafigyelnek a kis domborulatok eltüntetésére, de csupán az olaszos étrend is sokat segít a kisebb-nagyobb hurkácskák elleni harcban. Rengeteget számít például, hogy a mediterrán diéta gazdag az olívaolajban és a rostokban, míg például Franciaországban a zsíros sajtok és a vaj a nyerő még mindig. Az sem elhanyagolható, hogy a szülők nagy része ma már nem a válogatás nélküli jó étvágyat tekinti az egészség fő pillérének, hanem azt is figyelembe veszik, hogy mi kerül a gyerek tányérjára.

„Ha megnézünk egy 18–20 éves skandináv, német vagy egy ukrán nőt, láthatjuk, hogy csodálatosak. Ám mire 35 évesek lesznek, egyszerűen elengedik magukat, hízásnak indulnak és slamposak lesznek” – tette hozzá Pietro Migliaccio, az Olasz Táplálkozástudományi Intézet Elnöke. „Nem csak a fodrászon múlik az, hogy az olasz nők Európa legelegánsabb és legápoltabb hölgyei, hiszen a táplálkozás is sokat lendít a külsejükön” – emelte ki Migliaccio.

Végül, de nem utolsósorban azt is meg kell jegyeznünk, hogy érdekes módon az olasz nemzet egyre magasabb lesz: az elmúlt 100 évben mintegy 10 centivel nőtt az átlagos testmagasság, így némileg ez is befolyásolhatja a BMI-értékeket.

 

Forrás: http://www.medindia.net

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top