Életmód

A szépség receptje egyszerű

A pihenés kósza ábránd csupán, de szeretnél üdének tűnni? Nem csak csodakencékkel szabadíthatjuk meg arcunkat a fáradtság és a tél nyomaitól: íme, néhány tuti ételtipp, amivel bárki újra teljes fényében ragyoghat!
A szépség receptje egyszerű Fogyhatunk a sörrel? Olvass tovább!

Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint azok a nők, akik bizonyos ételeket előnyben részesítenek étrendjükben, lelassíthatják a bőrüket érő öregedési folyamatokat. Több mint 4000 nő vett részt a kutatásban, amely szerint a bőr öregedése és az étkezési szokások között szoros összefüggés van. Azok, akik túl kevés vitamint vesznek magukhoz, hajlamosabbak a ráncosodásra, mint azok, akik átlagos, vagy épp nagyobb mennyiségű omega–6-zsírsavat tartalmazó ételt fogyasztanak, kevesebb zsíros és szénhidrátban gazdag ételt tesznek a tányérjukra.

Persze az öregedésen túl harcolnunk kell még a szmog, a mindennapi stressz és a fáradtság okozta ártalmakkal is. Hogyan vehetjük fel a kesztyűt? Kovács-Nagy Eszter Anna dietetikus, böjtszakértő segít ebben.

Spenót

Az antioxidánsokban gazdag spenót nagyon sok luteint is tartalmaz. Ezek a vegyületek nemcsak „fiatalítanak”, hanem rendkívül jó rákmegelőző hatásuk is van. Ki ne lenne oda egy jó spenótos lasagnéért, ha ezzel ráadásul jót tesz a ráncok megelőzésében? A zöld, lédús zöldségben nagy mennyiségben található K- és C-vitamin is, ami segítség lehet a szem alatti duzzadt, fekete karikák ellen.

Tipp: Kombináljuk a spenótot paradicsommal, mert így jobban felszívódik a szervezetünkbe került lutein! Oxálsavtartalma miatt ne főzzük túl, inkább alacsony hőfokon pároljuk meg. Próbáljuk ki párolva, fokhagymásan, egy felvert tojásfehérjét belekeverve!

A szépség receptje egyszerű

Osztriga

Ha a tükörbe pillantva egy sápatag lány néz vissza rád, ideje, hogy egyél párat ebből a tengeri finomságból. A sápadt, fakó bőr ugyanis utalhat a B12-vitamin vagy a vas hiányára, ami anémiát okozhat. Az osztrigában mindkettő igen nagy mennyiségben van jelen, így ha ezzel kényezteted magad, a hatás nem marad el.

Fokhagyma

Vértisztító, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és immunerősítő is egyben, sőt antibakteriális hatással is rendelkezik, így például kiválóan tisztítja a pattanásos arcbőrt. A legjobb nyersen, kissé összetörve fogyasztani.
Tipp: Igyunk egy pohár tejet a fokhagyma után, mert ez semlegesíti a szagos kipárolgást. Ha pedig 5-6 gerezd összetört fokhagymát kb. 1 dl olívaolajba áztatunk, akkor kevésbé érződik majd az erős hagymaillat!  

Avokádó

A szépség receptje egyszerűHabár az a hír járja, hogy eléggé zsíros gyümölcs, de néha megéri dacolni a kalóriákkal a jó ügy érdekében! Az omega–3-zsírsavak kellő nedvességgel látják el az arcbőrt, növelik a kollagéntermelést, ezzel csökkentve a ráncok kialakulásának esélyét. Ezek után az már csak bónusz, hogy gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően kiváló fegyver az aknék, pattanások ellen.

Banán

Igen, tudjuk, ez sem fogyókúrás étel, viszont remek vízhajtó. Felpuffadt arcra és táskás szemre a legjobb gyógyír. Télen edd magában, de nyáron isteni reggelit készíthetsz, ha összevágsz némi dinnyét, epret és papayát, és gyümölcssalátával indítod a napot!  
Tipp: Energiabomba banánnal: túrót, egy kevés joghurtot, mézet és banánt összeturmixolunk, és kész is az energiadús tízórai! A vitaminok felszívódása tökéletesebb lesz a túró, illetve joghurt zsírtartalma miatt.
Tipp diétázóknak: A fenti turmix energiaszegényebb, illetve tisztító változata a tejsavóporral összeturmixolt banán, amely a bélrendszert és a gyomrot kíméletesen tisztítja, regenerálja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top