Életmód

Illatemlékek útján

Energiát adnak, hangulatokat, emlékeket idéznek fel, de a csábítás fegyverei is lehetnek – merüljünk el az illatok világában!
Illatemlékek útján Ha nemcsak illatos, de szép is szeretnél lenni, olvass tovább! Bőrradírok a szép bőrért! Teszteltünk.

Az illatok öntudatlanul hatnak ránk, és mélyebben, mint gondolnánk. Érzékelésük a legősibb, egyes számú agyideghez kötődik, az orr szaglóhámjáról a tudat „szűrője” nélkül, közvetlenül kerülnek az agytörzsnek abba a részébe (az úgynevezett limbikus rendszerbe), ahol az érzelmek, az anya-gyerek kapcsolat, a szerelem és a hosszú távú emlékezet lakik. Így lehetséges, hogy 10, 40 vagy akár 80 évvel egy erős érzelmeket kiváltó esemény után is képes felidézni egy mellettünk elhaladó járókelő parfümje az illathoz kapcsolódó boldogságot, szerelmet vagy szomorúságot. De a rólunk alkotott első benyomást is komolyan befolyásolhatja választott parfümünk – épp ezért nagyon fontos, hogy hozzánk illő illat mellett tegyük le a voksot.

Csak rád jellemző
A parfümvásárlás egyáltalán nem olyan egyszerű dolog, mint amilyennek első látásra tűnik. Aki a reklámokban sugallt életérzés, a szépen tervezett üveg, az illatot reklámozó sztár vagy akár a drogériában megejtett első szippantás alapján választ, az nagy valószínűséggel csalódni fog. Rosszabb esetben, arra hajlamosaknál, akár fejfájást vagy allergiát is kiválthat a rosszul megválasztott illat. Bőrünk faggyú- és verejtékmirigyei ugyanis olyan egyedi molekulakomplexet bocsátanak ki, amely mikrofilmként terül szét a bőr felszínén, és kölcsönhatásba lép a parfüm illatmolekuláival, csak ránk jellemző kombinációt hozva létre. Ez az oka annak, hogy a barátnőnkön isteni illatú parfüm rajtunk valahogy nem az igazi, de még a genetikailag hozzánk közel állók, például lánytestvéreink kedvenc illatát sem vehetjük át gondolkodás nélkül.

Óvakodjunk a hamistól!
Ha tehát a bőrünk a kölcsönhatás egyik szereplője, azon kell kipróbálni az illatokat. Ha a parfüméria kis papír próbacsíkján kellemesnek találtuk az egyik illatot, fújjunk belőle magunkra keveset, majd viseljük legalább kis ideig – sétálgassunk az áruházban, vagy üljünk be egy kávéra, de az is jó megoldás, ha csak másnap megyünk vissza érte, feltéve persze, ha pár órás viselés után is kellemesnek érezzük. Hallgass bátran az ösztöneidre, nem érdemes bedőlni a közhelyeknek: idősebb hölgynek is jól állhat egy könnyű, fiatalos virágillat, de a törékeny fiatal lány is válhat dögössé egy keleties, fűszeres parfümtől.
Óvakodj viszont az olcsó, szintetikus parfümutánzatoktól és a piaci hamisítványoktól: azonkívül, hogy az illatuk legtöbbször köszönő viszonyban sincs az eredetijük finom harmóniájával, akár ártalmas anyagokat is tartalmazhatnak. Nem több hangzatos marketingfogásnál a feromonos parfüm sem: érdemesebb inkább valóban személyre szabott illatot választanod, amellyel valóban csábítóbb lehetsz. De vajon melyek az idei tél kedvenc illatai?

A romantika illatai
Illatemlékek útjánA nosztalgikus, romantikus illatok jellemzően könnyű, friss, gyümölcsös, virágos jegyekkel rendelkeznek. Nem tolakodók, nem harsányak, az ártatlan, gyermeki érzéseket idézik fel. Ugyanakkor nemcsak fiatal lányoknak valók, negyven felett sem kell feltétlenül szakítani velük. Remek választásnak bizonyulhatnak romantikus első randevúra, de akár munkába, tárgyalásra vagy a barátnőinkkel töltött, kellemes, csevegős délutánra is.

1. L’Occitane Rose 4 Reines EDT 10 550 Ft
2. Yves Rocher Comme Une Évidence 9500 Ft
3. Chloé, Love 14 900 Ft
4. ETRO Vicolo Fiori 22 000 Ft
5. Oriflame Miss O 4699 Ft

A szabad természet
A természetet idéző illatok vizes, fás, füves vagy épp citrusos jegyeikkel megnyugtatnak és a szabadság érzetével töltenek el. Könnyedségükkel kiválóan megfelelnek a sportosabb alkalmakra, de a munkahelyen sem kirívók. Ha a bőröddel kölcsönhatásba lépve is kellemesnek érzed, szinte minden alkalomra viselheted őket.

1. Adidas Fresh Escape 3108 Ft
2. AVON Hervé Léger 7100 Ft
3. L’Occitane Peony EDT 10 550 Ft
4. Oriflame Delight 4699 Ft
5. Yves Rocher Naturelle 8200 Ft

Az érzékiség levegője
A közbeszédben keletiesnek nevezett, erotizáló illatok gyakran tartalmazzák a vanília, a jázmin, a tubarózsa, a gardénia, az ilang-ilang vagy épp a pézsma, az ámbra illatjegyeit. Napközben az esetek többségében túl sok volna ezeket a kompozíciókat viselni, ám estére, különösen ha a csábítás a cél, remekül beválnak. Esetükben különösen érvényes a parfümökre egyébként is jellemző alapszabály: a kevesebb több.

1. Beyoncé Heat 5030 Ft
2. Paco Rabanne Lady Million 12 900 Ft
3. Guess Seductive 5900 Ft
4. L’Occitane Neroli EDP 16 490 Ft
5. Oriflame Midnight Pearl 6999 Ft

 

A cikkünk a Nők Lapja Egészség decemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Szilveszterig lefogyok?
  • Karácsony veszélyek nélkül
  • Élelmiszernek látszik, mi az?
  • 7 jel, ami csontritkulásra utal

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top